Krievija Arktikā sākusi vērienīgas militārās mācības

Militārās mācības
Sargs.lv/The Moscow Times/The Barents Observer/UK Defence Journal
Krievijas stratēģiskais bumbvedējs Tu-160 un Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku iznīcinātājs "Typhoon"
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Krievija sākusi vērienīgas militārās mācības Arktikas reģionā, kas turpināsies vēl vairākas dienas. Tajās piedalās gan Krievijas Ziemeļu flote, gan Krievijas gaisa spēki, tostarp stratēģiskie bumbvedēji.

Krievijas bruņotie spēki 20.martā uzsāka vērienīgas militārās mācības Arktikā, netālu no Aleksandra zemes, kas ir daļa no Franča Jozefa zemes arhipelāga. Paredzams, ka mācībās būs iekļauti vairāk nekā 40 dažādi militāro mācību vingrinājumi.

Krievijas Aizsardzības ministrija pirmdien paziņoja, ka uzsākusi Ziemeļu flotes štābu mācības Severomorskā, kuras norisināsies “vairāku dienu garumā”.

Mācību mērķis ir pārbaudīt štāba darbu, koordinējot visu līmeņu sagatavošanās un militāro operāciju īstenošanas darbus, lai aizsargātu Krievijas intereses un nodrošinātu drošību Arktikas reģionā, paziņojumā medijiem informē Ziemeļu flote.

Līdz ar Ziemeļu flotes mācībām intensīvus mācību lidojumus aizvadījuši arī Krievijas Gaisa spēki. Pārtvērēji MiG-31BM veikuši piecu stundu lidojumus virs Ziemeļpola, savukārt jūras patruļlidmašīnas Tu- 142 veikušas izlūklidojumus gar Norvēģijas piekrasti līdz pat Ziemeļjūrai, savukārt stratēģiskie bumbvedēji Tu-160 veikuši mācību lidojumus virs Barenca un Norvēģu jūrām.

Lai gan Ziemeļu flote neapstiprina tiešu saikni starp tās rīkotajām mācībām un citām mācību operācijām, kas pirmdien norisinājās Arktikā, šāda sakritība noteikti nav nejauša.

“UK Defence Journal” ziņojis, ka britu Karaliskie Gaisa spēki pirmdien pārtvēruši Krievijas jūras izlūkošanas un pretzemūdeņu kara lidmašīnas pēc tam, kad tās ielidoja Lielbritānijas kontrolētajā starptautiskās gaisa telpas zonā, tomēr nešķērsoja Lielbritānijas suverēno gaisa telpu.

Krievijas vingrinājumi ietver pretgaisa aizsardzības sistēmu “Pantsir-S1” izmantošanu, “MiG-31” lidmašīnu uzpildīšanu lidojuma laikā, kā arī bezpilota lidaparātu vadības signālu traucēšanu uzbrukuma simulācijas laikā.

Pagājušajā piektdienā Ziemeļu flotes mācību “Umka-21” laikā trīs kodolzemūdenes vienlaicīgi iznirstot salauza ledu, kā arī tika izmēģināta torpēdas palaišana, kodolzemūdenei atrodoties zem ūdens.

Krievija ir viena no piecām valstīm, kas Arktikas reģionā izvirza savas prasības. Maskava reģionā ir pastiprinājusi savu militāro klātbūtni, atjaunojot un modernizējot vairākas bāzes un lidlaukus, kas gadiem bijuši pamesti.

Krievija ir uzbūvējusi militāro bāzi attālajā Koteļnijas salā, kas ir daļa no Jaunsibīrijas salām Arktikas austrumu daļā.

Krievija Arktikā izvietojusi modernākās pretgaisa aizsardzības sistēmas “S-400”.

Tāpat pēdējo mēnešu laikā aktīvi kļuvuši divi ar “MiG-13” pārtvērējiznīcinātājiem aprīkoti lidlauki Franča Jozefa zemē un Novaja Zemļa reģionā.

ASV februārī nosūtīja stratēģiskos bumbvedējus mācībām Norvēģijā kā daļu no Rietumu centieniem stiprināt militāro klātbūtni reģionā.

ASV flote Norvēģijas jūrā 2018.gadā izvietoja lidmašīnu bāzes kuģi bet jau nākamajā gadā vairākus citus kuģus Krievijas ekonomiskajā zonā Barenta jūrā, kas noticis pirmo reizi kopš 1980.gada.

Dalies ar šo ziņu