NBS kaujas šaušanas spējas stiprina, pirmo reizi šaujot no pozīcijām ārpus Ādažu poligona

Militārās mācības
Sargs.lv
haubice
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Militāro mācību cikla “Namejs 2020” ietvaros Inčukalna novada Vangažos Mehanizētās kājnieku brigādes Artilērijas diviziona karavīri veica līdz šim nebijušu vingrinājumu – kaujas šaušanu ar haubicēm no pozīcijām, kas atrodas ārpus Ādažu poligona teritorijas, savukārt lādiņi piezemējās mērķa zonā poligona iekšienē. Kā atzīst Artilērijas diviziona komandieris pulkvežleitnants Rolands Millers - ar šīm mācībām vienība pierādīja, ka šaušanas treniņi ārpus poligona ir iespējami un droši. Tikmēr NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš saka – bruņotie spēki to dara ne jau sportiskas intereses dēļ, bet operacionālās gatavības stiprināšanai, un katrs šāds vingrinājums tiek rūpīgi izvērtēts, lai pēc iespējas mazāk ietekmētu civiliedzīvotājus.

Septembra beigās Inčukalna novada Vangažos notiekošās artilērijas šaušanas mācības ar mērķi pilnveidot Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes uguns atbalsta spēju bija īpašas – Artilērijas diviziona karavīri ar haubicēm no pozīcijām ārpus poligona teritorijas šāva pirmo reizi.

“Ar šo vingrinājumu pierādījām sev un citiem, ka kaujas šaušana no artilērijas pozīcijām ārpus poligona teritorijas ir iespējama un droša. Arī sadarbība šaušanas realizācijā ar civilo pusi – teritorijas īpašnieku un vietējo pašvaldību – vērtējama kā pozitīva. Vienīgais lūgums no pašvaldības bija – ievērot kluso stundu bērnu dārzā, kad bērni guļ diendusu."
Artilērijas divizions
Artilērijas diviziona komandieris
pulkvežleitnants Rolands Millers

Ikdienā maksimālais attālums, ko šaušanai var izmantot Ādažu poligona iekšienē, ir aptuveni septiņi kilometri. Šaujot no iepriekš saskaņotās civilās teritorijas Vangažos ārpus poligona, attālums sasniedzis jau teju astoņus kilometrus. Tas ir neliels, bet svarīgs solis uz priekšu, lai tālā nākotnē īstenotu kaujas šaušanu ar NBS ieroču sistēmām distancēs, kas atbilst minēto ieroču sistēmu efektīvās kaujas šaušanas distancēm. Iespējams, ar laiku šo distanci varētu palielināt vismaz līdz desmit un vairāk kilometriem.

Image
Haubices
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Kā stāsta NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Nacionālie bruņotie spēki šādu vingrinājumu veica ne jau tāpēc, ka Ādažu poligons būtu kļuvis par mazu, vai vienkārši sportiskas intereses dēļ, bet gan lai tādējādi kļūtu profesionālāki un savās spējās stiprāki.

“Tas nepieciešams tāpēc, ka reālu operacionālo gatavību, efektīvu šī bruņojuma pielietojumu un pārliecību par treniņos iegūto profesionalitāti var sasniegt, tikai trenējoties vidē, kura maksimāli pietuvināta reālās situācijas grūtības pakāpei."
NBS komandieris
NBS komandieris
ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš

Turklāt, plānojot ikvienu NBS kaujas šaušanas nodarbību, drošība vienmēr ir pirmajā vietā. Kaujas šaušanas vingrinājuma primārās drošības zonas tiek noteiktas, ņemot vērā vairākus faktorus, piemēram, ieroču sistēmu, no kādas tiks šauts un plānoto attālumu līdz mērķim. Šīs darbības neatšķiras – vai šaušana notiek poligona iekšienē, vai ārpus tā, mainās tikai noteikto drošības zonu attālums, kā tas bija arī šajā šaušanas vingrinājumā no Vangažiem.

“Bruņotie spēki nekādā gadījumā nepakļauj civiliedzīvotājus jebkādam riskam, neatkarīgi, ar kādām ieroču sistēmām trenējās, drošība vienmēr ir pamatu pamats. Vēl jo vairāk – mēs cenšamies lieki netraucēt sabiedrības dzīvi, tāpēc ikviens treniņš un to norises vieta tiek ļoti rūpīgi izvērtēta,” atzīst NBS komandieris.

Pulkvežleitnants Millers uzsver, ka lielāko pieredzi šajās mācībās guva kaujas šaušanas nodarbības vadītājs, jo viņam tā bija papildu atbildība. Tāpat vērtīga pieredze arī virsniekiem un instruktoriem Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un Artilērijas diviziona štābos, kuri sekoja līdzi, lai kaujas šaušanas vingrinājums iekļautos kopējā mācību scenārijā, tiktu rezervēta gaisa telpa, kā arī saskaņoja mācību norisi ar zemes īpašnieku un pašvaldību.

Artilērijas diviziona komandieris gan norāda – šādu ārpus poligona notiekošu kaujas šaušanas mācību saskaņošana ir gana ilgstoša. Līdztekus pašvaldības un zemes īpašnieka atļaujai nepieciešams pieteikt gaisa telpu, saskaņojot to ar Civilās aviācijas aģentūru, jo, papildus lādiņiem, kuri šķērso gaisa telpu noteiktā augstumā lidojuma laikā, pirms pašas šaušanas tiek palaista arī meteozonde, lai iegūtu precīzākus šaušanas datus.

Image
Haubices
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka militāro mācību cikla “Namejs 2020” ietvaros no 21. septembra līdz 2. oktobrim Zemgalē un Pierīgā norisinājās Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes militārās mācības “Sudraba bulta 2020”. Mācību mērķis ir pārbaudīt un pilnveidot vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei, kā arī sertificēt NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas jauno rotāciju.

Artilērijas divizions ir viena no Mehanizētās kājnieku brigādes apakšvienībām, kura uzdevumi ir nodrošināt NBS netiešā uguns atbalsta spējas, gaisa atbalsta kontrolieru (JTAC) un apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju (JFO) uzturēšanu un attīstību, uzturēt artilērijas diviziona struktūrvienības gatavībai valsts aizsardzības uzdevumu veikšanai, kā arī sagatavot karavīrus dienestam starptautiskajās operācijās, lai nodrošinātu tur nepieciešamās kaujas spējas.

Dalies ar šo ziņu