Mācībās „Baltic Zenith 2020/Tobruq Arrows 2020” Gaisa spēki trenējas kopā ar ASV un Lietuvu

Militārās mācības
Sargs.lv
Baltic Zenith
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Šīs pretgaisa aizsardzības mācības “Baltic Zenith” īpašas ar to, ka pirmo reizi tiek apvienotas ar starptautiskajām militārajām mācībām “Tobruq Arrows”/“Tobruq Legacy". Līdz ar to Latvijas karavīri kaujas šaušanas prasmi pa gaisa mērķiem trenē kopā sabiedroto – ASV un Lietuvas –  bruņoto spēku karavīriem. Mācību mērķis ir profesionāli sagatavot tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu speciālistus, un karavīri šajās mācībās trenējas šaut gan ar „RBS-70”, „Grom”, un „Avenger”, gan NBS nesen iegādāto “Stinger” raķešu sistēmu.

Kā “Sargs.lv” stāsta NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš – šī gada mācību lielākais iegumums ir tas, ka NBS ir lieliska iespēja trenēties kopā tieši ar ASV speciālistiem, kuriem ir daudz lielāka pieredze pretgaisa aizsardzības operāciju vadīšanā.

“Šodien mēs Jūrmalciemā redzam nelielu, taču pareizi izpildītu pretgaisa aizsardzības operāciju. Viens no pretgaisa aizsardzības uzdevumu izpildes svarīgiem elementiem ir tieši vadības iemaņu iegūšana un to pielietošana, un to kopā ar ASV sabiedrotajiem šajās mācībās trenē arī Latvijas karavīri. Iepriekš to mācījāmies tikai kursos un no grāmatām."
NBS komandieris
NBS komandieris
ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš

Viņš pauž, ka šajās mācībās trenētā tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības spēja ir tikai pirmais solis uz Latvijas kopējās pretgaisa aizsardzības stiprināšanu, un palīdzēs NBS speciālistus labāk sagatavot arī citu raķešu sistēmu pielietošanai nākotnē.

Savukārt Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis norāda – šī gada pretgaisa aizsardzības mācības, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, notiek plašākā mērogā. Tās apvienotas ar starptautiskajām militārajām mācībām “Tobruq Arrows”, kas ir daļa no Lietuvā notiekošajām starptautiskajām taktiskajām militārajām mācībām “Tobruq Legacy”. Līdz ar to NBS karavīriem ir iespēja kaujas šaušanas vingrinājumus veikt kopā ne tikai ar ASV, bet arī Lietuvas bruņoto spēku karavīriem.

Image
Baltic Zenith
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

 

“Esmu gandarīts, ka Latvijas Gaisa spēku radaru sistēmas saslēgtas kopā ar ASV, un varam šaut ar dažādiem ieročiem, izmantojot mūsu sensorus – tas ir pirmais nozīmīgais solis uz dažādu valstu bruņoto spēku savietojamības trenēšanu."
Gaisa spēku komandieris
Gaisa spēku komandieris
pulkvedis Viesturs Masulis

Mācību mērķis ir profesionāli sagatavot tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu „RBS-70”, „Grom”, „Stinger” un „Avenger” speciālistus, veicot praktiskos kaujas šaušanas vingrinājumus pa gaisa mērķiem.

Image
Baltic Zenith
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pulkvedis Masulis atzīst – šīgada mācības īpašas vēl ar to, ka pirmo reizi ar “Stinger” raķetēm šāva arī tie karavīri, kuri apmācību simulatorā izgājuši tepat Latvijā. Iepriekš šī apmācība bija iespējama tikai ārzemēs.

“Šis viņiem ir praktisks teorētisko apmācību noslēguma posms. Viņi izšāvuši ar šīm raķetēm, saņemot sertifikātu, ka ir apmācīti izmantot “Stinger” sistēmu. Turklāt konceptuāls lēmums bija ar šo ieroču lietošanas prasmēm attīstīt ne tikai Gaisa spēkus, bet arī citas NBS vienības,” saka Gaisa spēku komandieris.

Šogad mācībās kopā piedalās aptuveni 250 dalībnieki, tostarp karavīri, zemessargi un civilie darbinieki no Gaisa spēkiem, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, Zemessardzes, kā arī ASV un Lietuvas bruņotajiem spēkiem.

Image
Baltic Zenith
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Latvijas bruņotajos spēkos īpaši specializēti pretgaisa aizsardzības uzdevumu veikšanā ir Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizions un Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 17. kaujas atbalsta bataljons. Taču mācību norisē un atbalstā iesaistītas vēl daudzas citas NBS vienības.

Militārās mācības „Baltic Zenith 2020/Tobruq Arrows 2020” norisinās no 1. jūnija līdz 20. jūnijam Nīcas novadā esošajā poligonā „Jūrmalciems” un Pāvilostas novada, Vērgales pagastā esošajā poligonā “Šķēde”. Tās apmeklēja arī ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails (John Carwile) un  ASV Armijas Eiropā Armijas Nacionālās gvardes komandiera vietnieks ģenerālmajors Džo Džerards (Joe Jarrard).

Kā norāda Gaisa spēku komandieris, nesen izveidotais poligons “Jūrmalciems” šobrīd ir vienīgais Baltijā, kur var šaut pa gaisa mērķiem labvēlīgos un drošos apstākļos. Ne velti šajās mācībās pievienojas arī lietuviešu karavīri, un tā tiek veicināta savstarpējā sadarbību arī ar Baltijas kaimiņiem.

Jau ziņots, ka iepriekš NBS pretgaisa aizsardzības mācības norisinājušās tikai Šķēdes militārās aviācijas poligonā. Lai nodrošinātu atbilstošu vietu drošai pretgaisa aizsardzības šaušanai, Aizsardzības ministrija rosināja veidot alternatīvu militārās aviācijas poligonu Jūrmalciemā, kas tika atzīts par piemērotāko alternatīvu Šķēdes militārajam poligonam.

Līdz ar to Ministru kabinets jauna pretgaisa aizsardzības poligona izveidi Jūrmalciemā apstiprināja 2017. gada 26. septembrī. Savukārt pirmās kaujas šaušanas mācības ar pretgaisa aizsardzības sistēmām Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizions Jūrmalciema poligonā organizēja 2019. gadā.

 

Image
Baltic Zenith
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Jūrmalciema poligonā ir iespējams izveidot pretgaisa aizsardzības mācību šaušanai nepieciešamos sauszemes, jūras un gaisa telpas parametrus. Jūrmalciema sauszemes teritorija maz apdzīvota, līdz ar to ir piemērota pretgaisa aizsardzības mācību drošas šaušanas pozīcijām.

Mācību laikā tiek ievēroti visi drošības pasākumi – Jūras spēku kuģis A-90 “Varonis” rūpējas par drošību mācību norises vietā Baltijas jūras teritoriālajos ūdeņos. Savukārt, lai  ievērotu Covid-19 izplatības ierobežošanai noteiktās drošības prasības, mācību dalībnieki, kuri Latvijā ieradušies no ārvalstīm, 14 dienas pirms mācībām ievērojuši pašizolāciju vai veikuši veselības pārbaudes.

Dalies ar šo ziņu