Pirmajā apziņošanas vingrinājumā par krīzi reaģē vairāk nekā 4000 cilvēku

Latvijā
Krīze
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pirmajā Aizsardzības ministrijas organizētajā apziņošanas vingrinājumā nevalstiskās organizācijas caur saviem komunikācijas kanāliem aicināja Latvijā un ārzemēs dzīvojošos biedrus un sadarbības partnerus atvērt Aizsardzības ministrijas izveidotu saiti militāro ziņu portālā “Sargs.lv”. Vingrinājuma laikā saiti atvēra vairāk nekā 4000 portāla apmeklētāju.

Vingrinājuma mērķis bija pārbaudīt nevalstisko organizāciju spējas informēt sabiedrību par svarīgām ziņām hipotētiskas krīzes situācijā.

Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Kristīne Zonberga stāsta - līdz šim nebijām komunicējuši ne ar biedriem, ne arī plašāk ar nevalstiskajām organizācijām par krīzes situācijām, tāpēc uztraucāmies, kā organizācijas šādu informāciju uztvers.

“Manuprāt, šī ir ļoti apsveicama Aizsardzības ministrijas iniciatīva organizēt šādu vingrinājumu, jo tas bija un arī turpmāk ir ļoti vajadzīgs, ” saka Latvijas Mednieku savienības valdes loceklis Jānis Zandbergs.

“Mūs pārsteidza, ka visi aicinājumu uztvēra ļoti mierīgi un dalījās gan ar e-pastiem, gan arī publicēto aicinājumu sociālajos tīklos. Saņēmām tikai vienu e-pastu, kur tika pausta neizpratne par to, kāpēc organizācijām kas tāds būtu jāuzņemas,” stāsta K. Zonberga.

Latvijas Pilsoniskās alianses direktore norāda, ka arī nevalstiskās organizācijas ir daļa sabiedrības. Tāpēc arī to uzdevums ir savos komunikācijas kanālos informēt biedrus, ja radusies krīzes situācija un kā tajā rīkoties.

K. Zonberga pauž, vadoties no vingrinājuma rezultātiem, var secināt, ka nevalstiskais sektors ir gatavs uztvert šādu informāciju. Viņa gan piebilst – neesam pavisam droši, cik uzticami rezultāti spēj liecināt par rīcību reālā krīzes situācijā. Tāpat, K. Zonberga akcentē, ka nākotnes perspektīvā būtiski ir izvērtēt, kā veiksmīgāk komunicēt ar cilvēkiem, lai ziņa pievērstu cilvēku nedalītu uzmanību, un, lai sadarbības partneri saņemto e-pastu atvērtu nekavējoties.

Krīze

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

J. Zandbergs atzīst, ka vingrinājumā esot gaidījis interakīvāku un aktīvāku iesaisti. Tāpat viņš nākotnes vingrinājumu kontekstā iesaka, ka vingrinājuma noslēgumā nepieciešams, piemēram, aizsardzības ministra ziņojums, kurā iekļauta informācija par notikušo, kas norādītu uz vingrinājuma autentiskumu, kā arī viestu cilvēkos uzticību.

“Domāju, ka pirmais vingrinājums ir aizvadīts veiksmīgi. Cilvēki ir jāpieradina pie šādas informācijas un jāmāca viņiem atpazīt uzticamus avotus. Tomēr, pastāv risks, ka kāds provokatīvi izsūta saiti Aizsardzības ministrijas vārdā, zem kura patiesībā slēpjas, piemēram, datorvīruss. Cilvēkos jārada uzticība,” piebilst J. Zandbergs.

Apkopotie dati liecina, ka vingrinājumā, kas ilga 12 stundas, attiecīgo saiti atvēra vairāk nekā 4000 ziņu portāla “Sargs.lv” apmeklētāju. Saiti visbiežāk atvēra portāla lietotāji no Latvijas, kā arī Lielbritānijas, ASV, Vācijas, Beļģijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Itālijas, Nīderlandes un Francijas. Dati ļauj secināt, ka informācija sasniedza arī ārvalstīs dzīvojošos latviešus.

Vingrinājumā bija aicinātas piedalītas Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda dalīborganizācijas, kā arī citas nevalstiskās organizācijas, kuras sadarbojas ar aizsardzības nozari.

Krīze

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Īstenojot visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu, 2019. gada nogalē Aizsardzības ministrija organizēja pirmo tikšanos ar dažādu nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Tikšanās laikā nevalstiskās organizācijas rosināja rīkot vingrinājumu, lai pārbaudītu, vai organizācijas pārbaudes e-pastus saņem un uz tiem laicīgi reaģē. 

Lai veicinātu nevalstiskā sektora iesaisti valsts aizsardzības stiprināšanā un visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanā, vingrinājumus nevalstiskajām organizācijām Aizsardzības ministrija plāno rīkot arī turpmāk.

Dalies ar šo ziņu