Krievijas algotņu dēļ ES aptur apmācību operāciju Centrālāfrikas republikā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Euractiv.com/Reuters
CĀR
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) apturējusi savu karavīru apmācības operāciju Centrālāfrikas Republikā (CĀR), paužot bažas, ka tā varētu tikt saistīta ar starptautisko tiesību pārkāpumiem no Krievijas algotņu puses, vēsta ziņu vietne Euractiv.com.

Eiropas Savienības Apmācības misija Centrālāfrikā kopš 2016. gada konsultējusi, izglītojusi un apmācījusi vairāk nekā 3400 CĀR bruņoto spēku karavīru, cīnoties, lai stabilizētu valsti, kas saskaras ar vairākiem nemiernieku dumpjiem.

Tās darbu sarežģījusi simtiem Krievijas operatīvo darbinieku klātbūtne, tostarp Krievijas privātās militārās kompānijas t.s. “Wagner Group” jeb “Vāgnera grupas” algotņi, kuri Centrālāfrikas Republikā atrodas kops 2018. gada un strādā ciešā sadarbībā CĀR armiju.

“Mums nepieciešama garantija, ka ES Apmācības misijas apmācītos karavīrus nenodarbina Vāgnera algotņi. Pagaidām mums uz to nav atbildes,” sacīja Eiropas Savienības Apmācības misijas pārstāvis, piebilstot, ka pabaidām turpināsies darbs, konsultējot CĀR bruņotos spēkus.

Tikmēr Centrālāfrikas Republikas valdības pārstāvji nav atbildējuši ziņu vietnes “Euractiv” lūgumam pēc komentāra.

Savukārt Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) eksperti, ka Vāgnera algotņi Centrālāfrikas Republikā izdarījuši vairākus cilvēktiesību pārkāpumus, tostarp nāvessodu izpildi, patvaļīgu aizturēšanu un spīdzināšanu.

ES šīs nedēļas sākumā noteica sankcijas Vāgnera grupai, apsūdzot to Krievijas valdības uzdevumā veiktām slepenām operācijām.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka t.s. vāgnerieši nedz pārstāv Krievijas valsti, nedz arī no tās saņem atalgojumu. Viņš arīdzan norādījis, ka privātajām militārajām kompānijām ir tiesības strādāt jebkur pasaulē, ja vien tās nepārkāpj Krievijas likumus.

ES arī pauž bažas, reaģējot uz ziņām, ka Vāgnera grupas algotņi varētu izvietoties arī MALI, lai palīdzētu tur esošajai valdībai cīnīties ar islāmistu kaujiniekiem, kas saistīti ar teroristiskajām organizācijām “Al Qaeda” un “Islāma valsts”.

Francijai, bijušajai koloniālajai lielvarai Centrālāfrikas Republikā un Mali, ir ilgstošas militārās saites visā frankofoniskajā Āfrikā. Analītiķi uzskata, ka Vāgneru grupas algotņu izvietošana ir daļa Krievijas stratēģijas, kuras mērķis ir daļēji graut šīs saites.

Arī ASV paudušas satraukumu par vārgneriešu iespējamo izvietošanu Mali. Mali varas iestādes ir atteikušās paust plašu komentāru, norādot vien to, ka tām ir tiesības sadarboties ar jebkuru drošības partneri, ar kuru vēlas.

Dalies ar šo ziņu