Krievija palīdzēs Armēnijai reformēt un pārapbruņot bruņotos spēkus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ The Moscow Times/ Warsaw Institute
Armēnijas karavīrs mācībās
Foto: Foto: Sergei Bobylev/TASS/ Scanpix

Krievija palīdzēs Armēnijai reformēt tās bruņotos spēkus pēc aizvadītā gada nogalē zaudētā konflikta ar Azerbaidžānu, tā Kremļa kontrolētajai aģentūrai “RIA Novosti” sacīja Armēnijas aizsardzības ministrs Vagaršaks Harutunjans, vēsta “The Moscow Times”.  

Saskaņā ar ministra teikto, reformu ietvaros paredzēts optimizēt Armēnijas bruņoto spēku skaitlisko sastāvu, kā arī ieviest bruņojumā jaunas ieroču sistēmas un ekipējumu.

“Aizsardzības reformas Armēnijā jau ir uzsāktas, savukārt mūsu Krievijas kolēģi ir tieši iesaistīti to izpildē,” sacīja V. Harutunjans.

Armēnijas aizsardzības ministrs arī piebilda, ka Erevāna paļaujas uz Maskavas atbalstu Kalnu Karabahas miera uzturēšanā.

Tikmēr domnīca “Warsaw Institute” norāda, ka līdz ar piedāvāto atbalstu Armēnijā varētu palielināties tur izvietotais Krievijas bruņoto spēku kontingents. Armēnijas aizsardzības ministrs šonedēļ paziņoja, ka apsveic jaunu Krievijas militāro ojektu izvietošanu Armēnijas teritorijā, kā arī Krievijas bruņoto spēku vienību pārvietošanu tuvāk Azerbaidžānas teritorijai.

Image
Armēnijas karavīri mācībās/ Sergei Bobylev/TASS/ Scanpix
Foto: Foto: Sergei Bobylev/TASS/ Scanpix
Armēnijas karavīri mācībās/ Sergei Bobylev/TASS/ Scanpix
"Jautājums par Krievijas militārās klātbūtnes paplašināšanu un stiprināšanu Armēnijas teritorijā vienmēr ir bijis dienas kārtībā," atzina V. Harutunjans.

Kā norāda domnīca, Armēnijas opozīcijas politiķi pat spēruši vēl vienu soli tālāk, atklāti aicinot Krieviju Armēnijā izveidot pēc skaita otru militāro bāzi.

Esošā bāze atrodas Gjumri netālu no Turcijas robežas, savukārt otra iekārta tiktu izveidota netālu no Sjunikas, kas ir teritorija starp  Azerbaidžānu un Azerbaidžānas Nahčiivanas eksklāvu. Kā atzīmē “Warsaw Institute”, tas parāda vietu, kura pēc  Armēnijas domām, visticamāk varētu būt gaidāma Azerbaidžānas bruņoto spēku ofensīva.

V. Harutunjans sacīja, ka viņš neredz vajadzību, lai Krievijai oficiāli Armēnijā atvērtu pēc skaita otro militāro bāzi. Tomēr abas valstis apsver militārās vienības pārvietošanu no esošās Gjumri bāzes uz Armēnijas austrumiem, netālu no Azerbaidžānas robežas.

Gan opozīcijas, gan valdības nostāja liecina, ka Armēnija pēc piedzīvotā konflikta ar Azerbaidžānu ir pilnībā atkarīga no Krievijas kā sava stratēģiskā sabiedrotā. Vienlaikus tiek atgādināts, ka konflikta laikā Maskava nespēja vai negribēja piedāvāt militāru palīdzību Armēnijai, kura zaudēja cīņā ar labāk bruņotajiem Azerbaidžānas spēkiem.

Pēc sešu nedēļu ilgām cīņām abas valstis parakstīja pamieru, kurā Armēnija atdeva vairākas teritorijas Kalnu Karabahā kuras tā kontrolēja kopš 1993. gada. Pamiera līgums paredz, ka Krievija strīdīgajā reģionā izvieto “miera uzturētājus”.

Kā norāda “Waraw Institute”, Erevānas izteiktais aicinājums Krievijai par militārās klātbūtnes palielināšanu nozīmē, ka Maskavai šobrīd ir iespēja nostiprināt savu militāro un politisko klātbūtni Kaukāza reģionā. Šāda iespēja būtu virāli svarīga arī Kremlim, ņemot vērā ka pēc aizvadītā konflikta jūtami palielinājies Azerbaidžānas militārais spēk, taču pats svarīgākais – spēlē iesaistījusies arī Turcija. Turklāt Ankaras uzmanība ir vērsta ne tikai Azerbaidžānas, bet arī Gruzijas virzienā.

Dalies ar šo ziņu