Krievijas reaktīvo lidmašīnu izvietošana Lībijā daļa no plašākas ietekmes kampaņas

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Military.com
Lībija
Foto: Foto: U.S. Africa Command

Krievijas iznīcinātāju izvietošana Lībijā likusi ASV amatpersonām paust bažas, ka Krievija plāno ekselēt savu klātbūtni šajā reģionā, līdzīgi, kā tas notika Sīrijā, ziņo ASV aizsardzības nozares ziņu portāls “Military.com”.

Šonedēļ ASV Gaisa spēku komandieris Eiropā un Āfrikā ģenerālis Džefrijs Harigians (Jeffrey Harrigian), runājot ar žurnālistiem atzinis, ka amatpersonu vidū ir īpašs satraukums par situāciju Lībijā. Tur nepieredzējuši algotņi varētu lidot ar reaktīvajām kaujas lidmašīnām. Šādos bombardēšanas uzlidojumos pastāv risks, ka varētu rasties papildus saistītie postījumi intensīvi apdzīvotos rajonos.

“Tas, protams, rada zināmas bažas, jo īpaši, ja runā par civiliedzīvotāju upuriem,” norādīja ģenerālis Dž. Harigians.

Tāpat arī ASV Āfrikas pavēlniecība jau šonedēļ publiskoja arī satelītattēlus, kas pierāda, ka Lībijas gaisa telpā darbojas iznīcinātāji “MiG-29 Fulcrum” un triecienlidmašīnas “Su-24 Fencer”. Attēli arī liecina, ka reģionā izvietota arī Krievijas "Spoon Rest" agrīnās brīdināšanas radaru sistēma.

ASV Āfrikas pavēlniecības paziņojumā arī teikts, ka tās rīcībā ir satelītu foto attēli, kurs fiksēta Krievijas lidmašīnu pacelšanās no Al-Džufras lidlauka, Lībijā, kā arī nofotografēts, ka netālu no Lībijas pilsētas Siretas darbojas iznīcinātājs “MiG-29”.

Pirmo reizi ASV Gaisa spēku Eiropas un Āfrikas pavēlniecība iznīcinātājus novērojusi maijā, kad tie caur Sīriju Lībijā ieradās no gaisa bāzes Krievijā. Tiek lēsts, ka iznīcinātāji tikuši pārkrāsoti, lai maskētu to piederību Krievijai.

Ģenerālis Dž. Harigians norādījis, ka pašreizējais reģionā esošo iznīcinātāju skaits, ieskaitot novecojušos “MiG-23”, mērāms padsmit vienībās.

“Kā pēc pieejamajiem fotouzņēmumiem var noprast, viņi cenšas labāk izprast Lībijas gaisa telpu. Viņi vēlas izmantot šos iznīcinātājus savās operācijās, tādējādi cerot sasniegt nopietnākus rezultātus,” sacījis ģenerālis.

“Manas bažas ir par to – ja gadījumā Krievija iegūtu pastāvīgāku klātbūtni, kā viņi to panāca Sīrijā, tad tas radītu nopietnus drošības izaicinājumus Eiropas dienvidiem,” teicis ģenerālis Dž. Harigians.

ASV uzskata, ka daļu no operācijām Lībijā veic Krievijas privātā militātrā kompānijja, tā sauktā  “Vāgnera grupa”. Tiek uzskatīts, ka šis Krievijas valsts sponsorētais privātais militārais uzņēmējs pieder Krievijas prezidentam tuvu stāvošajam oligarham Jevgeņijam Prigožinam.

Krievijas algotņi šobrīd cīnās tā dēvētās Lībijas Nacionālās armijas (LNA) pusē, kuru vada Lībijas feldmaršals Kalifa Haftars (Khalifa Haftar), kurš gandrīz divas desmitgades dzīvoja ASV un ir ieguvis ASV pilsonību. LNA ieņēmusi teritorijas Lībijas austrumos, taču pēdējā cietusi vairākas neveiksmes, ilgstoši mēģinot ieņemt Tripoli, to atgūstot no starptautiski atzītās Lībijas Nacionālās vienotības valdības (GNA).

Ģenerālis Dž. Harigians paudis, ka ASV šobrīd nesniedz izlūkdatus GNA spēkiem.

“Tas, ko mēs redzam Āfrikā, patiesībā vairāk atbilst globālās varas konkurences virzienam,” sacīja Dž. Harigians, piebilstot, ka dažādu ekstrēmistu grupas un Ķīnas aktivitātes Āfrikā veido virkni dinamisku spēku, kas darbojas visā kontinentā.

Viņš arī uzsvēris, ka pašreizējais mērķis ir panākt, lai Āfrikas partneri turpinātu sadarboties ar ASV un nekļūtu atkarīgi no pretinieku resursiem.

“Ir svarīgi, lai mēs kā ASV paliktu iesaistīti atbilstošā līmenī un meklētu iespējas, kas ļautu mums konkurēt tā, lai atbalstītu mūsu partnerus. Raugoties visā kontinentā, dažādos reģionos tas gan nedaudz atšķirsies, bet svarīgi atzīt, ka konkurence notiek, un mums ir jābūt spēlē,” teica Dž. Harigians.

Dalies ar šo ziņu