ISW: Krievija pastiprina uzbrukumus; Ukrainai jāpieņem smagi lēmumi

Ārvalstīs
LETA/UNIAN
Ukrainas artilērijas karavīri
Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas karspēks pastiprinājis uzbrukuma operācijas visā frontes līnijas garumā, un Ukrainas armijai būs jāuzkrāj resursi un jāpieņem sarežģīti lēmumi par aizsardzības prioritātēm, jo kavējas ASV militārās palīdzība, teikts ASV bāzētā Kara studiju institūta (ISW) kārtējā ziņojumā.

Kā secinājuši ISW analītiķi, iebrucēji ir paātrinājuši uzbrukumu tempu visā operāciju teritorijā. Piemēram, 4.aprīlī viņi veica rotas līmeņa mehanizētu uzbrukumu Časivjarai Doneckas apgabalā. Uzbrukuma operācijas rezultāti liecina, ka agresora karaspēks veiksmīgi kompensē pieaugošos dzīvā spēka un tehnikas zaudējumus.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un augsta ranga militārpersonas norādījušas, ka kavēšanās ar militāro palīdzību ir piespiedusi ukraiņus atdot agresoram iniciatīvu kaujas laukā. Ukrainas armija nevar plānot veiksmīgu pretuzbrukumu vai aizsardzību, nezinot, kad un kādu palīdzību valsts saņems.

"Ukrainas spēkiem būs jāpieņem sarežģīti lēmumi par prioritāšu piešķiršanu atsevišķiem aizsardzības aspektiem uz kauju iniciatīvas rēķina, lai ierobežotu Krievijas militārās spējas vai plānotu nākotnes pretuzbrukuma operācijas. Iemesls tam ir ieilgušās debates ASV par militārās palīdzības paketi," secinājuši ASV institūta analītiķi.

Iepriekš lietišķo ziņu aģentūra "Bloomberg" norādīja, ka ASV uz vairākām nedēļām ir atlikusi balsojumu par palīdzības paketes piešķiršanu Ukrainai. Gaidāms, ka jautājums Kongresā tiks izskatīts ne agrāk kā aprīļa vidū.

Laikraksts "New York Times" nesen rakstīja, ka bez ASV palīdzības Ukraina nespēs savaldīt Krievijas armiju. Lielākā daļa amerikāņu to saprot un uzskata, ka Putina revanšistisko sapņu ierobežošana ir ASV pienākums pret Ukrainu un ASV drošību.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens nesen paziņoja, ka ASV un tās sabiedrotie dubultos centienus, lai atrastu Ukrainai nepieciešamos resursus.

Dalies ar šo ziņu