Eksperti: Uzlabotas Krievijas ekonomikas prognozes

Ārvalstīs
Sargs.lv/Reuters
Ātro kredītu reklāma KRievijā
Foto: AFP/Scanpix

Pēc pirmajiem trim kara mēnešiem gan Krievijas, gan Rietumvalstu finanšu institūcijas un eksperti ir uzlabojuši Krievijas ekonomikas prognozes – kaut arī Krievijā ir gaidāms ievērojams ekonomikas kritums, tas, visticamāk, nebūs tik drastisks, lai ietekmētu režīma stabilitāti un mainītu tā uzvedību. 

Krievijas ekonomikas kritums (–7,6%) un inflācijas pieaugums (+16,4%) šogad būs mazāks nekā sākotnēji prognozēts, norāda 18 ekonomikas eksperti. Pirms mēneša Krievijas ekonomikas kritums tika prognozēts -8,4%, bet inflācijas pieaugums +20,5% apmērā.

Krievijā uzņēmēji un sabiedrība kopumā demonstrē spēju pakāpeniski adaptēties jaunajai realitātei. Kā norāda uzņēmēju publiskais runas vīrs Boriss Titovs, ir aptaujāti 6003 uzņēmēji 85 Krievijas reģionos, no kuriem vairums (86,8%) apgalvo, ka Rietumvalstu sankcijas ir skārušas viņu biznesu, taču lielākā daļa (77,45%) ir adaptējušies sankciju apstākļiem.

Vienlaikus nedaudz vairāk nekā puse (56,4%) uzņēmēju uzskata, ka Krievijas valdības atbalsts biznesam sankciju apstākļos nav pietiekams.

Saskaņā ar salīdzinoši neatkarīgā aptaujas veicēja “Levada-centr” datiem pārliecinoši lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju (80%) uzskata, ka Krievijai nav jāpiekāpjas Rietumvalstīm, lai tiktu atceltas sankcijas.

Dalies ar šo ziņu