NATO un Ukraina paraksta līgumu par padziļinātu sadarbību kiberdrošības jomā

Ārvalstīs
Sargs.lv/LETA/NATO.int
Ukraina
Foto: NATO.int

NATO Komunikāciju un informācijas (NCI) aģentūra un Ukraina 17. janvārī parakstīja vienošanos par kopīgās sadarbības turpināšanu dažādos tehnoloģijas projektos, tai skaitā par padziļinātu sadarbību kiberdrošības jomā.

"Jau vairākus gadus esam veiksmīgi sadarbojušies ar Ukrainu, sniedzot pamata spējas un apmainoties zināšanām," pirmdien teica NATO Komunikāciju un informācijas aģentūras vadītājs Ludvigs Dekampss.

"Ar šo atjaunoto līgumu mēs padziļinām savu sadarbību ar Ukrainu, lai atbalstītu to informācijas tehnoloģiju un komunikācijas pakalpojumu modernizācijā, nosakot jomas, kur tās personālam būtu nepieciešamas apmācības," viņš paskaidroja.

Savukārt Ukrainas vēstniece NATO Natālija Galibarenko pauda, ka "ar NATO atbalstu plānojam turpināt Ukrainas bruņoto spēku vadības un kontroles sistēmā ieviest modernas informācijas tehnoloģijas un pakalpojumus".

Kā ziņots, Ukraina svētdien pavēstīja, ka tai ir pierādījumi, ka pagājušajā nedēļā valsts institūciju mājaslapām uzbrukumu organizējusi Krievija, lai gan Kremlis ir noliedzis jebkāda veida saistību ar notiekošo.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs piektdien paziņoja, ka NATO un alianses dalībvalstu eksperti jau ieradušies Ukrainā, sadarbojas ar valsti, lai atšķetinātu kiberuzbrukumu.

Viņš sacīja, ka "tuvākajās dienās NATO un Ukraina parakstīs līgumu par pastiprinātu kibernētisko sadarbību, tostarp par Ukrainas piekļuvi NATO platformai informācijas apmaiņai par ļaunatūrām".

ASV tehnoloģiju kompānija "Microsoft" svētdien brīdināja, ka uzbrukums varētu būt bijis plašāks nekā sākotnēji uzskatīts. Kompānija norādīja, ka turpina analizēt ļaunprogrammatūru, un brīdināja, ka tā varētu paralizēt Ukrainas valdības digitālo infrastruktūru.

Saspīlējums starp Krieviju un Ukrainu sasniedzis līdz šim nepieredzētu līmeni. Ukraina apsūdz Krieviju par 100 000 karavīru koncentrēšanu pie valsts robežas, gatavojot iespējamu iebrukumu. Daži analītiķi bažījas, ka kiberuzbrukums varētu būt militāra uzbrukuma ievads.

Krievijai un NATO pagājušajā nedēļā sarunās par Ukrainas jautājumu neizdevās panākt saspīlējuma samazinājumu.

Kremlis kā savas "drošības garantijas" ir izklāstījis vairākas prasības NATO un ASV, tostarp pieprasot garantēt, ka Ukraina nepievienosies aliansei.

Dalies ar šo ziņu