Eiroparlamenta deputāti pieprasa Briselei risināt Baltijas jūrā nogremdēto ķīmisko ieroču problēmu

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lr/ERR.ee
Jūrnieki dienesta izpildes laikā Baltijas jūrā
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Eiropas parlamenta deputātu grupa vērsusies pie Eiropas Komisijas prezidentes Urzulas fon der Leienas, pieprasot kopīgu Briseles rīcību, lai novērstu draudus Baltijas jūrai tajā nogremdēto konvencionālo un ķīmisko ieroču krājumu dēļ.

"Mēs izsakām savas visdziļākās bažas par draudiem, ko joprojām rada konvencionālo un ķīmisko ieroču krājumi, kuri Baltijas jūras dibenā nogremdēti pēc 2. pasaules kara," vēstulē, Eiropas Parlamenta prezidentei pauž 39 Eiropas Parlamenta locekļi.

Vērsties pie Eiropas Komisijas prezidentes ar kopīgu vēstuli, ko parakstījuši Igaunijas, Polijas, Latvijas, Lietuvas, Somijas, Dānijas, Vācijas, Zviedrijas, Slovākijas, Spānijas, Horvātijas, Francijas, Austrijas, Nīderlandes un Runāmijas eiroparlamentārieši, aicināja Poliju pārstāvošā Eiropas Parlamenta deputāte Anna Fotjiga (Anna Fotyga).

“Tas ir viens no galvenajiem piesārņojuma cēloņiem Baltijas jūrā un viens no visbīstamākajiem, jo lādiņiem korozijas dēļ draud noplūde. Šīs bīstamās sekas pārsniedz vienas valsts robežas. Tās apdraud cilvēku veselību un drošību, valstu ekonomisko un sociālo attīstību, kā arī draud pasliktināt sabiedrības veselību un radīt graujošu ietekmi uz vides aizsardzību , ”teikts vēstulē.

Šomēnes Ukrainas izlūkdienests brīdināja, ka Krievijas virzītā gāzes vada “Nord Stream 2”  ieklāšana Baltijas jūras dzelmē draud skart tur nogremdēto ķīmisko ieroču krājumus netālu no Dānijai piederošās Bornholmas salas.

Lai mazinātu savu risku, Krievija gāzes vada būvniekiem, kuri strādā uz kuģiem, būvējot “Nord Stream 2” cauruļvadu, piegādājusi Atropīnu. Tās ir zāles, ko lieto, lai ārstētu saindēšanos ar nervu aģentiem, kas ir Baltijas jūras dibenā nogremdēto Ķīmisko ieroču sastāvā.

Tomēr risks par iespējamu nejaušu Ķīmisko ieroču krājumu aizskaršanu joprojām ir aktuāls, jo kuģi, kuri nodarbojas ar “Nord Stream 2” cauruļvada būvniecību savā pozīcijā noturas, izmantojot enkurus. Arī tie draud aizķert nogremdētos ieročus, izraisot ekoloģisku katastrofu.

Tiesa savā vēstulē Eiropas Parlamenta deputāti nav uzskaitījuši riskus ķīmisko ieroču izgāztuvēm, kurus varētu izraisīt “Nord Stream 2” izbūve.

Saskaņā ar vēstuli, Eiropas Savienībai šīs problēmas risināšanai būtu jāparedz līdzekļi nākamajā bloka daudzgadu budžetā. Vienlaikus jāizstrādā plāns, kā drošā veidā izcelt ķīmiskos ieročus no Baltijas jūras dzelmes, lai tos efektīvi iznīcinātu.

 

Dalies ar šo ziņu