Krievija oficiāli noslēdz līgumu ar Sudānu par jūras spēku bāzes izveidi

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Associated Press/ Stars and Stripes
Krievija
Foto: Foto: Lev Fedoseyev/TASS/Scanpix

Krievija oficiāli noslēgusi vienošanos ar Sudānu par jūras spēku bāzes izveidi šajā Āfrikas valstī, kas ļaus tās kara flotei tuvināties izvirzītajam mērķim – veikt jūras operācijas globālā mērogā.

Līgums par bāzes izveidi publicēts Krievijas valdības oficiālajā interneta vietnē. Tas paredz, ka Krievija to varēs lietot nākamos 25 gadus.

Jaunajā bāzē Sarkanajā jūrā Krievija oficiāli varēs izvietot un apkalpot līdz pat četriem karakuģiem, tostarp tādus, kurs darbina kodoldegviela.

Līgums paredz, ka pēc 25 gadu termiņa noslēgšanās to būs iespējams pagarināt vēl uz 10 gadiem, ja puses pret to neiebildīs.

Krievijas valdības publicētajā dokumentā teikts, ka Krievijas jūras spēku bāzes izveidei “jāpalīdz reģionā stiprināt miers un stabilitāte”. Tāpat tajā teikts, ka bāzes izveide nav vērsta ne pret vienu trešo valsti.

Apmaiņā pret tiesībām izveidot Jūras spēku bāzi, Krievija apņēmusies Sudānai piegādāt ieročus un militāro aprīkojumu.

Kā norāda analītiķi, šādas bāzes izveide ir daļa no Kremļa centieniem atjaunot Krievijas kara flotes klātbūtni pasaules jūrās un okeānos, kas saruka pēc PSRS sabrukuma. Tagad autoritārais Krievijas prezidents Vladimirs Putins pamazām cenšas atjaunot Krievijas militāro varenību laikā, kad viņa vadītās valsts attiecības ar Rietumiem ir ārkārtīgi saspringtas.

Krievijas kara flote, pateicoties savai bāzei Tartusas ostā Sīrijā, jau ir nostiprinājusi pastāvīgu klātbūtni Vidusjūrā.

Krievija ir arī iesaistīta Sīrijas pilsoņkarā, cīnoties diktatora Bašara al Asada pusē. 2017. gadā Maskava ar al Asada režīmu noslēdza vienošanos par tiesībām izmantot Tartusas ostu vēl uz 49 gadiem. Šobrīd šī osta var uzņemt līdz 11 karakuģiem. Pašlaik uzsākta arī Tartusas bāzes modernizācija un telpu paplašināšana.

Sekojot V. Putina centieniem audzēt savu militāro klātbūtni, Krievijas kara flote uzsākusi kādreizējo PSRS jūras spēku praksi pastāvīgi rotēt Vidusjūrā izvietoto karakuģu grupas.

Dalies ar šo ziņu