ASV MRE izstrādes noslēpumi

Ārvalstīs
Sargs.lv/Military.com
MRE
Foto: Foto: AP/Scanpix

Daudzi Nacionālo bruņoto spēku karavīri jau agrāk iepazinušies ar dažādu valstu karavīra uzturdevām (Meals Ready to Eat - MRE). Intervijā portālam “Military.com” savā pieredzē dalās ASV MRE izstrādātājs Laurens Oleksjuks (Lauren Oleksyk), kurš MRE izstrādē piedalās jau 37 gadus.

ASV bruņotajos spēkos MRE pārtika aizstāja Otrā pasaules kara uzturdevas (C-Ration). Karavīra uzturdevu izstrādes pamatā ir iels zinātniskais darbs, jo karavīra pārtikai ir jāizpilda neiespējamais – tai jābūt kalorijām bagātai, vienkārši pagatavojamai, ilgi glabājamai, vienlaikus saglabājot arī pieņemamas garšas īpašības. Mūsdienās tādos portālos kā “Youtube” uzrodas arvien vairāk cilvēku, kuri iepazīstina skatītājus ar dažādu valstu karavīra uzturdevu garšas un pagatavošanas īpatnībām.

ASV armijas MRE ir ieguvusi kulta statusu – interneta dzīlēs ir atrodamas dažādas MRE alternatīvās receptes, kas ļauj no dzēriena koncentrāta un maizes šķēles sagatavot karavīra katliņā izcepamu saldēdienu.

Pirms 37 gadiem L. Oleksjuks uzreiz pēc pārtikas tehnologa grāda iegūšanas uzsāka darbu kaujas lauka pārtikas ražošanā. Viņš uzsver, ka sarežģītākais uzdevums MRE sastāvdaļu izstrādē ir prasība pēc trīs gadus ilga derīguma termiņa un spējas saglabāt savu uzturvērtību gan arktiskos, gan tuksneša apstākļos pat pēc izmešanas no lidmašīnas. Ņemot vērā šīs prasības, karavīra pārtikas izstrāde ir daudz sarežģītāks uzdevums nekā pārtikas produktu izstrāde civilajam tirgum.

L. Oleksjukam pieder patents uz MRE pakās atrodamo maizi, kuras izstrādes principi ir kļuvuši par bāzi daudzu citu ilgi uzglabājamo produktu izstrādē. Viņš ir arī viens no izgudrotājiem, kā MRE var uzsildīt bez uguns - nepieciešams uz karbīda bāzes veidots sildelements.

MRE produktu izstrādes pamatā ir aizturēšanas princips, kas nepieļauj mitruma un mikroorganismu izplatīšanos, kavējot rasties apstākļiem, kuros var attīstīties nevēlami mikroorganismi. Dažāda mitruma produktiem, piemēram, maizei vai kaltētiem augļiem, šie principi atšķiras.

L. Oleksjuks skaidro, ka mūsdienu nozīmīgākais MRE izstrādes izaicinājums ir -  samazināt vienas pakas svaru un izmēru, lai karavīri vienlaikus līdzi varētu nest vairāk, līdz ar to notiek aktīva izpēte ēdienu žāvēšanā, lai tādējādi to saspiestu un mazinātu savru. Šādam mērķim tiek izmantota žāvēšana ar mikroviļņiem vakuuma apstākļos un saspiešana ar ultraskaņu, radot, piemēram, augstas uzturvērtības batoniņus. Šī mērķa sasniegšanai ASV bruņotie spēki pat sadarbojas ar NASA, gatavojot gan kosmonautu pārtiku, gan iespējamās pārtikas devas Starptautiskās Kosmosa stacijas personālam.

Dalies ar šo ziņu