Ziemeļkoreja militārajā parādē pirmo reizi parāda jaunās starpkontinentālās raķetes

Ārvalstīs
Sargs.lv/IISS
Raķete
Foto: Foto: Scanpix/EPA

Phenjanā notikušās militārās parādes par godu Ziemeļkorejas Komunistiskās partijas 75. gadadienai laikā bija redzamas jauna tipa starpkontinentālās raķetes. Parādē redzēto analizē domnīca “International Institute for Strategic Studies”.

10. oktobrī notikušās parādes centrālais elements bija jauna tipa mobilas starpkontinentālās ballistiskās raķetes (intercontinental ballistic missile - ICBM) un cietās degvielas ballistiskās raķetes, kuras palaižamas no zemūdenes (solid-motor submarine-launched ballistic missile - SLBM).

ICBM tika prezentēta kopā ar 11 riteņu pāru garu pārvadāšanas un palaišanas platformu, kas atgādina modificētu Ķīnas izstrādāto WS51200 astoņu asu platformu, līdz ar to jaunā tipa raķešu mobilitāte būs pilnībā piesaistīta lielajiem valsts ceļiem. Šāds risinājums tomēr rada vairāk jautājumu nekā atbilžu – līdz šim Ziemeļkoreja ir bijusi spiesta palaišanas un pārvadāšanas platformas slepus importēt no ārvalstīm, tāpat arī nav zināms, vai platforma ļaus pārvadāt tikai tukšas raķetes, tās uzpildot jau paceltā stāvoklī pirms izšaušanas, vai arī būs iespējams transportēt un pacelt izšaušanai jau ar šķidro degvielu uzpildītas sistēmas.

Jaunā divpakāpju raķete ir aptuveni 25 metrus gara, t.i., aptuveni 15% garāka un diametrā platāka nekā modernākā Ziemeļkorejas arsenālā esošā starpkontinentālā raķete Hwasong-15.

Tiek pieņemts, ka jaunās raķetes rādiuss varētu būt līdzīgs Hwasong-15 (tās izmēģinājumu rezultāti liek pieņemt, ka raķete spēj sasniegt jebkuru punktu ASV teritorijā) - 13 tūkstoši kilometru -, taču jaunā raķete visdrīzāk varēs nest smagāku kaujas galviņu. International Institute for Strategic Studies (IISS) speciālisti pieņem, ka iemesls jaunās raķetes Hwasong-16 izmēriem ir iespēja, ka tā var nest vairākas kodolgalviņas un mānekļus, kuru uzdevums būtu apgrūtināt pretraķešu vairoga darbību.

Par jaunās raķetes spējām iespējams tikai spekulēt, ņemot vērā, ka šī ir pirmā reize, kad Ziemeļkoreja prezentē raķeti, kura nav iepriekš izmēģināta. Tiek pieņemts, ka tas varētu būt noticis kopš 2017. gada sarunām ar ASV apturētās izmēģinājumu sērijas dēļ. Šādi izmēģinājumi notiek jau no 2019. gada, kad Ziemeļkoreja izmēģināja vidēja rādiusa cietās degvielas ballistisko raķeti Pukguksong-3.

Image
Raķete
Foto: Foto: Scanpix/AP
Foto: Scanpix/AP

Lai gan jauna tipa starpkontinentālās raķetes prezentācija bija sagaidāma, negaidīta ir cietās degvielas ballistiskās raķetes, kas palaižama no zemūdenes (SLBM), Pukguksong-4 prezentācija, kas izmēros līdzīga Pukguksong-3. Ziemeļkoreja aktīvi cenšas attīstīt no zemūdenēm palaižamu raķešu sistēmas, kuru nesējkuģis varētu būt modificētas Ķīnas ražojuma Padomju 633. tipa vai Ziemeļkorejas Sinpo-C dīzeļelektriskās zemūdenes. Tiek pieņemts, ka viena zemūdene varētu nest līdz pat trim ballistiskajām raķetēm.

Pirmās “Pukguksong” tipa raķetes Ziemeļkorejas arsenālā parādījās 2015. gadā, taču līdz šim Ziemeļkoreja jaunās raķetes ir izmēģinājusi tikai no zemūdens baržas. Pukguksong-4 raķetes ir krietni resnākas nekā to priekšteči, taču garumā tās ir īsākas. Vienlaikus atšķirībā no iepriekšējām reizēm jaunās raķetes parādē nepavadīja Ziemeļkorejas Kara flotes jūrnieki, kas liek pieņemt, ka jaunās Pukguksong-4 varētu būt palaižamas no sauszemes platformām līdzīgi kā Pukguksong-1 ir no zemūdenes, savukārt Pukguksong-2 – no sauszemes palaižama raķete.

Dalies ar šo ziņu