NATO ģenerālsekretārs nosoda tāla darbības rādiusa raķetes palaišanu Ziemeļkorejā

Sargs.lv

NATO ģenerālsekretārs nosoda tāla darbības rādiusa raķetes palaišanu Ziemeļkorejā

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens nosoda Ziemeļkorejas veikto tālas darbības rādiusa raķetes palaišanu.

„Tas ir ANO Drošības padomes 1718. un 1874. rezolūciju pārkāpums, provokācija, kas palielina spriedzi reģionā,” sacīja A.F. Rasmusens. „Tas palielina risku situācijas destabilizācijai Korejas pussalā.”

NATO aicina Ziemeļkorejas varas iestādes pildīt savu pienākumu pret starptautiskajiem likumiem un pildīt starptautiskās sabiedrības gribu, kā izteikts ANO Drošības padomes rezolūcijās un memorandā par tālas darbības rādiusa raķetēm.

Tikmēr Eiropas Savienība (ES) piedraudējusi vērst pret Ziemeļkoreju jaunas sankcijas, nosodot tāla darbības rādiusa raķetes palaišanu kā starptautisko tiesību pārkāpumu.

"ES apsvērs atbilstošu reakciju, aktīvi konsultējoties ar galvenajiem partneriem, ieskaitot arī iespējamus papildu savaldīšanas pasākumus," sacīja ES augstā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone.

Satraukumu par Phenjanas rīcību paudusi pat Ķīna, kas ir vienīgais tuvākais Ziemeļkorejas komunistiskā režīma sabiedrotais.

Arī Krievija, kas Ziemeļkorejas nepakļaušanos ANO rezolūcijām atzinusi par "nepieņemamu", norādot, ka tai būs "negatīva ietekme" uz reģionālo drošību.

Ziemeļkoreja apstiprinājusi, ka tā trešdien, 12.decembrī, veikusi tāla darbības rādiusa raķetes palaišanu, sekmīgi nogādājot Zemes orbītā mākslīgo pavadoni.

"Mūsu satelīta "Kwangmyongsong-3" otrās versijas palaišana no Sohes kosmosa centra (..) 12.decembrī bija veiksmīga," ziņo Korejas galvenā ziņu aģentūra (KCNA). "Satelīts iegājis orbītā, kā plānots."

LETA/nato.int

Dalies ar šo ziņu