Latvijas speciālisti piedalās Eiropas Savienības kiberdrošības mācībās

Ārvalstīs
Sargs.lv
blue olex
Foto: Foto: Pixabay.com

Latvijas kiberdrošības speciālisti piedalījušies Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu kiberdrošības iestāžu augsta līmeņa galda mācībās “Blue OLEx 2020”, kuras šogad rīkoja Nīderlande.

Šīs bija otrās šāda līmeņa mācības. Aizvadītajā gadā ES dalībvalstu kiberdrošības iestāžu vadītāji, Eiropas Komisija un Eiropas Savienības kiberdrošības aģentūra ENISA piedalījās operatīvā līmeņa mācībās (“Blue OLEx”), kurās parādījās nepieciešamība labākai kiberkrīžu atrisināšanai ieviest starpposmu starp ES politisko un tehnisko ietvaru.

Šogad mācības “Blue OLEx 2020” tiešsaistē rīkoja Nīderlande. To mērķis bija veidot ciešākas attiecības starp kiberdrošības speciālistiem, kuri piedalījās vingrinājumā, palielināt izpratni par situāciju nozarē, dalīties labākās prakses piemēros, kā arī veidot platformu augsta līmeņa politiskām diskusijām par stratēģiskiem kiberpolitikas jautājumiem, veidojot saskaņotu sistēmu krīžu pārvarēšanai vienotā ES līmenī.

Mācības pulcēja augsta līmeņa vadītājus no 27 ES dalībvalstu kompetentajām iestādēm, kas atbild par kiberkrīžu pārvaldību, Eiropas Komisiju un ES kiberdrošības aģentūru, kas atbild par kiberdrošību. Vienlaikus šī bija iespēja iedarbināt Kiberkrīžu sadarbības organizācijas tīklu (CyCLONe) un praksē izpētīt mijiedarbību starp to un ES politisko vadību.

“Jaunais kiberkrīzes sadarbības organizācijas tīkls norāda uz lielisku sadarbību starp dalībvalstīm un ES institūcijām, lai nodrošinātu mūsu kibertīklu un kritiskās informācijas sistēmu drošību. Kiberdrošība ir kopīga atbildība. Tādējādi mums kopīgi jāizstrādā, jāsagatavo un jāīsteno ātrās reaģēšanas rīcības plāni, piemēram, liela mēroga kiberincidentu vai krīzes gadījumā,” uzsvēra Eiropas Savienības Iekšējā tirgus augstais komisārs Tjerī Brentons.

CyCLONe mērķis ir ieviest Eiropas Komisijas rīcības plānu ātrai reaģēšanai uz liela mēroga pārrobežu kiberincidentiem vai kiberkrīzēm, pastiprinot kiberdrošības struktūras ES līmenī, sasaistot sadarbību tehniskajos un politiskajos līmeņos. Tādējādi tiks sasniegti divi pamatmērķi - veikt konsultācijas par nacionālās reakcijas stratēģijām un vadīt krīzes ietekmes novērtējumu par tās paredzamajām sekām, sniedzot atbalstu politisko lēmumu pieņemšanai dalībvalstu un ES līmenī.

Dalies ar šo ziņu