Krievijas sauszemes spēki izveido mobilās pretdronu kaujas vienības

Ārvalstīs
Sargs.lv/Jamestown Foundation
pret dronu aizsardzība
Foto: Foto: Mil.ru

Krievijas politiski militārie vadītāji jau ilgstoši pauduši bažas par pēkšņiem dronu uzbrukumiem valstij, un šīs bailes vēl aizvien caurvij valsts stratēģisko domāšanu un plānošanu. Pēc ASV un NATO darbību izpētes un Maskavas centieniem nodrošināt Sīrijā esošo bāzu drošību, Maskava lēmusi izveidot jaunu bruņoto spēku struktūru - pretdronu kaujas vienību, vēsta domnīca “Jamestown Foundation”.

Krievijas sauszemes spēki 2020. gada janvārī pēc iepriekš veiksmīgi veiktiem izmēģinājumiem izveidojuši kaujas vienības, kuras turpmāk nodarbosies ar ienaidnieka bezpilota lidaparātu jeb dronu neitralizēšanu. Kaut gan šobrīd šādas vienības izveidotas tikai valsts Dienvidu un Austrumu militārajos apgabalos, nākotnē tādas plānots izveidot arī citviet.

Šobrīd vienības savās spējās ir diezgan vājas un paredzētas bezpilota lidaparātu atturēšanai un pārtveršanai, taču nākotnē, kā vēsta Krievijas Aizsardzības ministrija, vienībām būs jāpraktizējas arī dronu iznīcināšanā.

“Jamestown Foundation”, atsaucoties uz Krievijas izdevumu “Izvestia”, norāda, ka bezpilota lidaparātu kaujas vienībās paredzēts darbs tikai armijas virsniekiem un algotņiem, kuri nav profesionālajā dienestā. Personāls tiek īpaši apmācīts darbā ar jaunajām tehnoloģijām, kas pagaidām paredz tikai valsts militāro bāzu uzmanīšanu un pasargāšanu no ienaidnieku droniem, taču nākotnē to darbība varētu tikt izmantota arī potenciālās kaujas situācijās.

Vienību aprīkojumā ietilpst maza izmēra radari un elektroniskās pārtveršanas sistēmas, un eksperti norāda, ka šīs vienības ir šķietami gatavas elektroniskajai karadarbībai. Pēc veiksmīgas ienaidnieka drona atpazīšanas vienības personāls bezpilota lidaparātu varētu nogāzt ar elektroniskās karadarbības sistēmu palīdzību, aizturot ienaidnieka drona spēju savienoties ar GPS signālu.

Krievijas militārais eksperts Oļegs Želtonžoko skaidro, ka jauno vienību izveide ir atbilde modernās karadarbības inovācijām, un tā spēs gan nodrošināt izlūkošanu, gan arī veikt uzbrukumus. Ģeopolitisko problēmu akadēmijas prezidents pulkvedis Vladimirs Anokins situāciju salīdzina ar laiku, kad Otrajā pasaules karā bruņotie spēki tika iepazīstināti ar prettanku aizsardzību.

Anti-dronu vienību darbības taktikas pamatojas uz dronu atklāšanas savienošanu ar traucējošiem signāliem vai mazu radaru apvienošanu ar elektroniskās karadarbības elementiem. Ienaidnieka dronu vispirms pamana, izmantojot nelielu radaru, un, kad tas atrasts, izmanto elektroniskās karadarbības sistēmas, lai izveidotu “trokšņa” aizkaru, kas darbojas visā radio frekvenču spektrā. Tajā pašā laikā ir satelīta kanāli, no kuriem atkarīga bezpilota lidaparāta navigācija, un tie tiek pārtraukti.

Šī radara un elektroniskās karadarbības sistēmu sinerģija darbojas, lai notriektu ienaidnieka dronu. Šo taktiku atkarībā no veiktā attāluma vēl vairāk papildina arī snaiperu un pretgaisa aizsardzības sistēmu izmantošana, informē “Jamestown Foundation” eksperti.

Jauno vienību kaujasspējas pirmo reizi tika pārbaudītas pagājušajā gadā Dienvidu militārajā apgabalā notikušajās mācībās, kuras notika stepes un kalnaina apvidus apstākļos dienas gaišajā un arī tumšajā laikā. Mācību laikā veiktie uzdevumi tika vērtēti kā veiksmīgi, ar dažādu sistēmu izmantošanas palīdzību, iznīcinot aptuveni 100 mērķu. Uzdevumu veikšanā tika izmantota arī “Krasukha” elektroniskās karadarbības sistēma, ar kuras palīdzību veidoti pārrāvumi dronu signālā.

Maskava nepārtraukti cenšas palielināt savas pretgaisa aizsardzības spējas. 2019. gadā pasaule tika iepazīstināta ar vēl vairāk valstī ražotajiem radariem, kas spējīgi darboties arī lielos attālumos un nosegt visu Krievijas Federācijas teritoriju. Nesen Maskava paziņoja, ka arī jaunā pretgaisa aizsardzības raķešu sistēma S-500 jau tuvākajā nākotnē varētu tikt pievienot valsts bruņojumam, turklāt tā būšot spējīga aizsargāties arī pret spārnotajām raķetēm un bezpilota lidaparātiem.

Kā norāda “Jamestown Foundation” eksperti, anti-dronu kaujas vienības izveide Krievijas sauszemes spēkos norāda uz Krievijas centieniem paplašināt valsts pretgaisa aizsardzības spējas un vēlmi noturēt savu šķietamo militāro pārspēku.

Dalies ar šo ziņu