Turcija iegādājusies ar triecienšautenēm aprīkotus militāros dronus

Ārvalstīs
Sargs.lv/NewScientist.com
militārais drons
Foto: Foto: Asisguard

Turcija kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kuras bruņotajiem spēkiem tiks piegādāti pašā Turcijā ražoti droni, kuri aprīkoti ar triecienšautenēm, vēsta ASV zinātnes nozares portāls “New Scentiest”.

Plānots, ka šie droni “Songar” Turcijas bruņotajiem spēkiem tiks piegādāti jau šomēnes, un to ražotāji norādījuši, ka droniem pievienotie šaujamieroči ir augstas precizitātes, informē “New Scientist”.

25 kilogramus smagais drons aprīkots ar astoņiem propelleriem, kuri to spēj veiksmīgi noturēt gaisā. Savukārt pievienotā triecienšautene aprīkota ar 200 lodēm, kuras iespējams izšaut pa vienai vai arī veikt triecienšāvienus pa 15 lodēm katrā.

Vairāku valstu bruņotie spēki jau izmanto dronus, kuri spēj nomest granātas, vai, ielidojot mērķī, detonēt pievienoto sprāgstvielu, norāda zinātnes portāls. Taču Turcijā ražotais drons ir pirmais, kas aprīkots ar šaujamieroci.

Parasti drona mērķēšanas spējas var būt ierobežotas tā iemesla dēļ, ka ar to būtu grūti precīzi notēmēt, ņemot vērā katra šāviena izraisīto atsitienu, kas dronam liek sakustēties. Turcijas ražotāji tomēr šo problēmu, šķiet, veiksmīgi atrisinājuši. Jaunais drons papildināts ar divām atbalsta sistēmām. Viena izmanto dažāda veida sensorus, kameras un pat lāzeri, ar kuru palīdzību iespējams aprēķināt distanci līdz mērķim, leņķi un pat vēja ātrumu. Savukārt otra ir robotizētas “rokas”, kuras kustina dronam pievienoto triecienšauteni un mazina tās izraisītā atsitiena ietekmi uz lidaparātu, informē “New Scientist”.

Dronu ražotājs “Asisguard” uzsver, ka drona precizitāte ir tiešs trāpījums aptuveni 15 centimetru lielā laukumā, ja lode izšauta no 200 metru attāluma. Tādējādi no šāda drona izšauta lode pavisam noteikti spētu skart cilvēka ķermeni, ja mērķis ticis uzstādīts pareizi. Ražotājs arī apstiprinājis, ka jau tagad tiek veikti drona uzlabojumi un drīzumā varētu tikt ražoti arī tādi lidaparāti, kuru precizitāte ir augsta arī šaujot no 400 metru attāluma.

“Songar” droni aprīkoti ar nakts redzamības iekārtām, lai tos varētu izmantot arī tumšajā diennakts laikā, un to uztveršanas apgabals ir 10 kilometru rādiusā ap drona pilotu. Izmantojot vienu kontroles pulti, var pacelt un darbināt pat trīs lidaparātus vienlaicīgi, norāda ražotāja pārstāvji, turklāt arī šaut konkrētajā mērķī var ar visiem trim vienlaicīgi.

Dalies ar šo ziņu