Krievijas sapnis par 100 dronu armiju – “Flock-93”

Ārvalstīs
Sargs.lv/Popularmechanics.com
droni
Foto: Sputnik/Vitaliy Ankov

Krievijas akadēmiķi un aviācijas inženieri oktobrī Maskavā notiekošajā izstādē “INTERPOLITEX-2019” nākuši klajā ar visnotaļ satraucošu vīziju nākotnes karadarbībām. “Flock-93” – tā nosaukts vairāk nekā simts bezpilota lidaparātu jeb dronu kopums, kur katrs no droniem aprīkots ar sprāgstvielām, lai efektīvāk varētu iznīcināt ienaidnieku mērķus, piemēram, bruņotus konvojus, raksta ASV tehnoloģiju žurnāls “Popular Mechanics”. Eksperti uzsver, ka pat visefektīvākie pret-dronu aizsargmehānismi daļu no šādiem dronu pulkiem nemaz nepaspētu iznīcināt.

Ideja par “Flock-93” sākotnēji izstrādāta Žukovska Gaisa spēku kara inženieru akadēmijā Maskavā, piedaloties arī kādam privātajam investoram, un šāds dronu pulku koncepts ietver vienlaicīgu vairāk nekā simts dronu palaišanu.

Katrs no droniem būtu aprīkots ar 5.5 mārciņu (aptuveni 2,5 kg) smagu kaujas lādiņu. Lai paceltos, plānotajiem droniem nebūtu nepieciešams skrejceļš, vēl jo vairāk, šādus vertikālos dronus varētu uzglabāt ļoti kompaktā vietā, piemēram, uz celtnes jumta vai kādā teritorijā koku aizsegā, no kurienes tos viegli varētu iedarbināt un palaist uzdevumā.

Šobrīd gan “Flock-93” ir tikai koncepta līmenī un nav zināms, kad šāds dronu pulks varētu tikt radīts. Līdz šim arī nav bijuši gadījumi, kad gaisā varētu vienlaicīgi pacelt un veiksmīgi vadīt vairāk nekā simt bezpilota lidaparātu.

Atbildot uz jautājumu, kā pret šādu dronu armiju būtu iespējams aizstāvēties, portāls “Popularmechanics.com” uzsver, ka tas noteikti nebūtu vienkārši, un diez vai kāda aizsargsistēma spētu apturēt uzreiz visus ienaidnieka lidaparātus.

Lai šādu dronu pulku nogāztu, būtu nepieciešami kinētiskās enerģijas ieroči, piemēram, raķetes, pret-dronu droni, lielgabali un dažāda veida mehāniskie šaujamieroči, taču ar to būtu par maz. Virzītās enerģijas ieroči, savukārt, varētu palīdzēt nedaudz labāk. Eksperti īpaši izceļ ieročus, kas varētu radīt mikroviļņu iedarbību uz droniem, izstarojot radiāciju un praktiski izcepot visu, kas stājas to ceļā. Bet arī šāda veida ierocis nevarētu garantēt simtprocentīgu efektivitāti.

Labākais un arī vienkāršākais veids šādu dronu pulku iznīcināšanā būtu centieni bloķēt signālu no to vadītāja. Ar signāla bloķētāja palīdzību būtu iespējams uzreiz nogāzt visus dronus, kas iekļuvuši tā darbības rādiusā, tādējādi sasniedzot simtprocentīgu efektivitāti.

Vietne “Popularmechanics.com” arī norāda, ka šādas inovācijas, īpaši Krievijā, kas vēl aizvien nespēj tikt līdzi rietumvalstu ražoto dronu tehnoloģiskajai izaugsmei, ir vēl ļoti tāla nākotne. Tomēr nevar noliegt, ka šādu ieroču sistēmas nākotnē ir iespējamas, turklāt tās, kaut arī tikai plānu veidā, jau izskatās pietiekami spēcīgas un efektīvas.

Tāpat jāatceras, ka pēc šāda plāna prezentēšanas, arī citas pasaules valstis varētu pieņemt lēmumu izstrādāt līdzīgus konceptus nākotnes karadarbībai.

Dalies ar šo ziņu