2022. gada prognozes. Kanāda nopietni uztver klimata pārmaiņas un to ietekmi uz valsts drošību

Viedoklis
Sargs.lv/Defense News
Kanādas aizsardzības ministre Anita Ananda
Foto: Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Visā pasaulē, arī Kanādā, iedzīvotājiem un valdībām tiek atgādināts par mūsdienīgas, spējīgas un profesionālas armijas vērtību. Arī pēdējo gadu notikumi ir parādījuši, cik nozīmīga loma ir mūsu bruņotajiem spēkiem, norāda Kanādas aizsardzības ministre Anita Ananda. Viņa apstiprina, ka turpinās gādāt, lai Kanādas armija ir spēcīga un spējīga izpildīt jebkuru uzdevumu gan pašu mājās, gan ārvalstīs.

Kanādas bruņoto spēku loma sabiedrības drošības uzturēšanā pieauguši īpaši pēdējo divu gadu laikā, kopš visā pasaulē plosās Covid-19 pandēmija. Tieši Kanādas armijas karavīriem bija ļoti liela loma vakcinācijas pret Covid loģistikā, kā arī pašā vakcinācijas procesā visā valstī un citos atbalsta pasākumos slimnīcām un sabiedrībai.

Taču Covid-19 pandēmija nav vienīgā krīze, kas skāra Kanādu. Kanādas valdība uzskata, ka klimata pārmaiņas un to izraisīto laikapstākļu raksturs un stihijas var radīt ievērojamus draudus arī valsts drošībai. Tāpēc bruņotie spēki regulāri sniedz būtisku atbalstu dažādām Kanādas kopienām arī dabas katastrofu, piemēram, plūdu, vētru un meža ugunsgrēku laikā.

Kopš 2020. gada janvāra Kanādas bruņotie spēki ir piedalījušies 11 palīdzības operācijās ārkārtas situāciju novēršanā Ņūfaundlendā un Labradorā, Ontario, Manitobā, Britu Kolumbijā un valsts Ziemeļrietumu teritorijās.

“Kanāda nopietni uztver klimata pārmaiņu draudus, tāpēc premjerministrs Džastins Trudo nesen paziņoja par Kanāda ir gatava dot mājvietu jaunajam NATO Izcilības centram klimata un drošības jautājumos. Tas nodrošinātu NATO sabiedrotajiem piekļuvi vienotai informācijai un meklētu risinājumus klimata pārmaiņu draudiem,” viņa saka.

Turklāt Kanādas bruņotajiem spēkiem NATO ietvarā ir būtiska nozīme arī starptautiskās kārtības nodrošināšanā visā pasaulē. NATO atturēšanas operācijā Kanādas bruņotie spēki vada arī Latvijā izvietoto NATO kaujas grupu, kuras sastāvā ir desmit sabiedroto valstu karavīri. Tāpat Kanāda šobrīd ir NATO 1. pastāvīgās Jūras spēku grupas (SNMG1) vadošā valsts, kā arī ar saviem iznīcinātājiem piedalās NATO gaisa patrulēšanas operācijā Rumānijā.

Savukārt sadarbībā ar NATO partnervalstīm Kanāda, veicinot drošību un stabilitāti Eiropā, kopš 2015. gada ar saviem karavīriem piedalās arī operācijā “Uniferis”

Ukrainā. Kanādas bruņotie spēki snieguši atbalstu arī NATO operācijā Irāka, kā arī veicina mieru un stabilitāti Ziemeļaustrumāzijā, sadarbojoties ar sabiedrotajiem, lai uzraudzītu Ziemeļkorejas izvairīšanos no sankcijām jūras operācijas “Neon” ietvaros. Kanādas karakuģi ar sabiedrotajiem un partneriem nodrošina uz noteikumiem balstīto starptautisko kārtību arī Indijas un Klusā okeāna reģionā.

“Laikā, kad mūsu armija aizvien biežāk veic jaunus, līdz šim nebijušus pienākumus, valdība ir apņēmusies nodrošināt visu tās attīstībai nepieciešamo aprīkojumu, apmācību un atbalstu. Kanādas aizsardzības politikas “Stiprs, drošs, iesaistīts” programma paredz par 70% palielināt Kanādas ieguldījumus aizsardzībā. Šī apņemšanās ietver investīcijas visas Ziemeļamerikas kontinentālajā drošībā,” pauž A. Ananda.

Viņa piebilst – lai izveidotu drošāku Ziemeļameriku un stiprinātu uz noteikumiem balstīto starptautisko kārtību visā pasaulē, Kanāda joprojām ir spēcīgs partneris tās vienam no vissvarīgākajiem sabiedrotajiem — ASV.

 

Dalies ar šo ziņu