ASV Gaisa spēkos izmēģina jaunu pret droniem vērstu ieroci

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Stars and Stripes
lāzeri
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Pagājušā gada decembrī ASV parādījās ziņojumi, par nevēlamām bezpilota lidaparātu aktivitātēm Kolorādo štata ziemeļaustrumos.  Tagad ASV Gaisa spēki izveidojuši jaunu metodi, kā tikt galā ar šāda veida droniem – testēšanai ir gatavi jauni augstas enerģijas lāzeri, kas izveidoti, lai cīnītos ar ienaidnieka bezpilota lidaparātiem dažādās konfliktu zonās ārvalstīs.

“Karavīri šo sistēmu izmatos kā līdzekli pret maziem bezpilota lidaparātiem kaujas laukā,” sacīja Maikls Džirjis (Michael Jirjis), kurš vadīja lāzera izstrādi Gaisa spēku pētniecības laboratorijai Ohaio štatā.

Gaisa spēki paziņoja, ka tiem nav nekādas saistības ar dronu spietiem, kas tika novērotas virs mazapdzīvotām vietām, netālu no Kolorādo štata robežas ar Kanzasu  un Nebrasku. Bruņotie spēki jau gadiem ilgi dronus uzskatījuši par arvien nopietnāku militāru draudu.

ASV Gaisa spēki “F.E. Warren” bāzē, Vaiomingas štatā šobrīd strādā pie programmas, kas fokusējas uz dažādiem dronu modeļiem, kas varētu apdraudēt Amerikas Savienoto Valstu militārās bāzes ārzemēs. Jaunā lāzeru sistēma, kuru izstrādā uzņēmums “Raytheon”, tiek specializēta cīņai pret visbīstamākajiem un efektīvākajiem droniem, kādi tiek izmantoti konfliktos Tuvajos austrumos.

Piemēram, Irānas droni bija iesaistīti uzbrukumos Saūda Arābijas naftas ieguves iekārtām, savukārt “Islāma valsts” kaujinieki tos izmanto granātu nomešanai virs pretinieka. Lai gan Gaisa spēki vēl nav paziņojuši, kuros reģionos tiks izmantoti jaunie lāzeri, ir skaidrs, ka pieprasījums pēc šādas sistēmas ir ļoti liels Persijas līča reģionā.

ASV Gaisa spēki jau kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem eksperimentējuši ar dažāda veida lāzeriem, tomēr lielākā daļa no šīm programmām nekad netika pabeigtas.

Divitūkstošo gadu sākumā Gaisa spēki sadarbībā ar pretraķešu aizsardzības spēkiem mēģināja izveidot ķīmiski darbināmu lāzeru, lai to izvietotu uz lidmašīnas “Boeing 747”, tomēr projekts tika apturēts pārāk lielo izmaksu dēļ.   

Tagad Bruņotie spēki mēģina izveidot vienkāršākus un lētākus cietvielu lāzerus. Šādu lāzeru izveidošana varētu atrisināt daudzas problēmas, ar kurām pagaidām ir jācīnās ASV Bruņotajiem spēkiem.

Salīdzinoši lēti un viegli, šāda tipa lāzeri pārveido elektrību fokusētos gaismas staros, kas iznīcina mērķus, tos izkausējot vai apžilbinot tā sensorus.

Lāzeriem ir vairākas ievērojamas priekšrocības, proti, izšaut lāzeri pa mērķi ir daudz lētāk, nekā šaut ar tikai vienu reizi lietojamu raķeti, lāzera stars pārvietojas ātrāk nekā lodes un lāzera izšaušana poligonā rada ievērojami mazāk atkritumu.

Ne tikai ASV Gaisa spēki, bet arī Jūras spēki un ASV Armija pēdējo gadu laikā ir sākuši pievērst vairāk uzmanību jaunajiem lāzeriem.

“Pieredze, kuru mēs esam ieguvuši ārzemēs mums ļoti palīdz saprast, kādā veidā būtu iespējams militāros nolūkos izmantot lāzerus,” sacīja M. Džirijs. "Šī pieredze mums dod labāku priekšstatu par lāzeru militāro lietderību, izturību, sistēmas apkalpju apmācības prasībām un nepieciešamo tehnoloģiju ieviešanu, lai nodrošinātu pašreizējo bāzu drošību."

Izveidojot jaunus lāzerus ir divi galvenie jautājumu aspekti. Pirmais - vai lāzers ir pietiekami jaudīgs, lai tas spētu notriekt konkrētu mērķi? Otrais - vai lāzeru sistēma ir pietiekami ātra, lai tā spētu tikt galā ar vairākiem droniem vienlaicīgi?

Ja lāzeri nedarbosies, zinātnieki apsver iespēju izmantot mikroviļņu starus dronu notriekšanai. Šāda veida ierocis ar dronu izdarītu to pašu, ko ar sasaldētu picu izdara mikroviļņu krāsns.

Dalies ar šo ziņu