ASV flotes pavēlniecība rosina Jūras spēkiem izstrādāt bezpilota kuģu konceptu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/DefenseNews.com
kuģis
Foto: Foto: U.S. Defense Advanced Research Projects Agency

ASV Jūras spēku pavēlniecība izdevusi pavēli, kas paredz izveidot konceptu liela un vidēja izmēra bezpilota karakuģu novērtēšanai, vēsta aizsardzības nozares ziņu portāls “Defense News”.

Jūras spēku Virsmas attīstības eskadrai noteikts uzdevums veidot konceptus “vidēja un liela izmēra bezpilota karakuģu organizācijai, personāla komplektēšanai, apmācībām, aprīkošanai, uzturēšanai, kā arī operacionālai integrēšanai gan individuālu peldvienību, gan arī aviācijas bāzes kuģu, ārkārtas uzbrukumu vienību un virsmas darbības grupu sastāvā”.

Šāda ziņa no ASV Jūras spēku virspavēlniecības nākusi pēc ilgām debatēm ar ASV Kongresu par finansējuma piešķiršanu šāda veida tehnikai. Kongress iepriekš bija visai skeptisks, norādot, ka Jūras spēku pārstāvji nav pietiekami zinoši tehnoloģijās, kurām vēlas iegūt šo finansējumu. Ilgo debašu noslēgumā amatpersonas tomēr ļāvušas Jūras spēkiem iegādāties divus liela izmēra bezpilota kuģus, ar kuriem veikt nepieciešamos tehnikas izmēģinājumus, vien nosakot ierobežojumu – uz tiem nedrīkst tikt uzstādītas raķešu palaišanas iekārtas, informē “Defense News”.

 “Vidējie bezpilota kuģi būs augstas izturības kuģi, paredzēti modulāras kravas pārvadāšanai, savukārt liela izmēra bezpilota kuģi būtu augstas izturības kuģi, kuri tiktu aprīkoti ar raķešu palaišanas sistēmām,” norādīts ASV Jūras spēku ziņojumā. “Vidēja izmēra bezpilota kuģi koncentrēsies uz izlūkošanas un novērošanas aprīkojuma, kā arī elektroniskās karadarbības sistēmu pārvadāšanu, savukārt liela izmēra bezpilota kuģi veiks kaujas darbības un uzbrukuma misijas.”

Pagājušajā gadā izveidotā Virsmas attīstības eskadra, kas strādā ar jauno tehnoloģiju iekļaušanu Jūras spēku sastāvā, vērtēšanai jau saņēmusi bezpilota kuģus “DDG-1000” un “Sea Hunter”, lai tos pārbaudītu un izteiktu vērtējumu par kuģu spējām dažādos aspektos, vēsta aizsardzības nozares ziņu portāls.

Jūras spēku pavēlniecība noteikusi eskadras grupai izvērtēt platformu kontroles un vadības iespējas, kā arī potenciālos riskus savietojamības un komunikācijas jomā. Tāpat arī jānosaka problēmas, kas varētu rasties kuģu novietošanas, uzturēšanas un atbalsta jautājumos. Virsmas attīstības grupai jānovērtē arī tas, kādi sensori, datorsistēmas un citas atbalsta sistēmas jaunajai Jūras spēku platformai būtu nepieciešanas, kā arī jānosaka, kāds personāls un konkrētas apmācības būtu jāveic, lai jūrnieki varētu atbalstīt bezpilota operācijas, norāda “Defense News”.

Uzdevumā norīkotajai grupai pirmās aptuvenās atbildes jāsniedz jau februārī, savukārt gala ziņojums Kongresam jānodod šī gada septembrī, informē ziņu portāls.

Dalies ar šo ziņu