Ādažu poligona zaļo vārnu ligzdošanas vietā īpašs notikums – izšķīlušies divi mazuļi

Sabiedrība
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: forums.dabasdati.lv

Ādažu poligona būrī, kurā mīt zaļo vārnu pāris, izšķīlušies divi mazuļi. Ornitologs Edmunds Račinskis norāda – tas ir patiesi īpašs notikums, jo Latvijā apzinātas vien astoņas šo reto sugas putnu ligzdošanas vietas. Šo par īpaši retu un patīkamu pārsteigumu atzīst arī Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra (VAMIOC) Vides un poligonu pārvaldības departamenta vadītāja Daina Galaktionova, kura atklāj – sešu gadu laikā šie ir pirmie veiksmīgi izšķīlušies mazuļi šajā būrī.

Zaļā vārna dabiskos apstākļos ligzdo lielos koku dobumos. Latvijā piemērotākie ir melno dzilnu dobumi, kā arī cilvēku radītā alternatīvā – būros. Tāpat šiem putniem ligzdošanai vajadzīgi gan koki, gan arī atklāta ainava. Ornitologs skaidro – tas īpaši būtiski, jo zaļās vārnas galvenokārt pārtiek no vabolēm un sienāžiem.  Šī iemesla dēļ tās lielākoties par mājvietu izvēlas sausus un skrajus priežu mežus. Visi šie elementi sastopami Ādažu poligonā, tāpēc viņas tur mājo jau ilgu laiku.

E. Račinskis uzsver – zaļā vārna mūsdienās ir viena no retākajām putnu sugām Latvijā. Vēsturiski valstī tās bijušās sastopamas daudz biežāk, bet tagad vien tikai Pierīgā – Ādažos un Garkalnes meža apkārtnē.

Image
bilde
Foto: Zaļās vārnas mazulis. Foto: Ieva Mārdega, Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs
Zaļās vārnas mazulis. Foto: Ieva Mārdega, Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs
“Šogad mums zināmas tikai astoņas ligzdas, tostarp tiešraidē vērojamā ligzdošanas vieta Ādažu poligonā. Līdz ar to šajā būrī, kurā izšķīlās putnu mazuļi, ir viena astotā daļa no visas šo putnu populācijas Latvijā. Tas ir pat ļoti īpaši,” saka ornitologs.

Ornitologs atzīmē – pašreizējie laikapstākļi zaļo vārnu mazuļiem ir ļoti labvēlīgi, jo šai putinu sugai saulains un silts laiks sniedz labākos apstākļus kukaiņu medīšanai. Savukārt lietus laikā šiem putniem barību atrast ir daudz grūtāk. E. Račinskis uzsver, ka liels drauds zaļajām vārnām ir vēss laiks un ilgstošas lietavas vairāku dienu garumā. Ir bijuši gadījumi, ka šādos apstākļos mazuļi iet arī bojā. Turklāt šis – vārnu mazuļu dzīves pirmais posms, kamēr tie ir mazi un neapspalvoti, tiem ir pats trauslākais un nedrošākais.

“Jo lielāki viņi augs, jo vairāk attīstās līdz izlidošanas brīdim, jo laikapstākļu maiņa viņiem būs mazāk skarba. Arī šīs ligzdas tālākie notikumi nav paredzami. Jācer uz labāko,” viņš pauž.
Image
bilde
Foto: Foto: forums.dabasdati.lv
Foto: forums.dabasdati.lv

To par patiesi īpašu un arī gaidītu notikumu atzīmē D. Galaktionova. Viņa norāda – sekmīga putnēnu izšķilšanās šajā būrī gaidīta jau sešus gadus.

“Šajā būrī šie ir pirmie mazuļi. Daudzo gadu laikā, kopš putnu mājvietā ievietota kamera, tajā norisinājušies drāmas cienīgi notikumi – nav bijuši piemēroti laikapstākļi, tad puisim nav izdevies savaldzināt meiteni. Pēc tam gan tas izdevās, bet viņa pirms tam bija ar citu, kas viņam, protams, nepatika un viņš olas izsvieda ārā, bet meitene aizlidoja. Šie mazuļi tiešām ir brīnums, kas ļoti priecē,” saka D. Galaktionova, piebilstot, ka jaunie vecāki ir ļoti apzinīgi.
Image
Foto: forums.dabasdati.lv
Foto: Foto: forums.dabasdati.lv
Foto: forums.dabasdati.lv

Pārraidi no tiešraides kameras šovasar ikviens interesents var vērot Latvijas Ornitoloģijas biedrības Youtube kanālā: https://ej.uz/zalavarna2021. Jaunās ģimenes ikdienas gaitām un mazuļu audzināšanas paradumiem līdzi sekos arī “Sargs.lv”.

Jau ziņots, ka tiešraide no zaļās vārnas būra ir arī daļa no zinātniski pētnieciska projekta, kurā var piedalīties ikviens interesents. Tāpat visi, kuriem ir interese un iespēja vērot retā putnu sugas pāra būri, aicināti forumā "Dabasdati.lv" ziņot par visiem saviem novērojumiem, iespējami vairāk novēroto dokumentējot ar attēliem.

Interneta tiešraide no zaļās vārnas būra Ādažu poligonā tika uzsākta 2016. gadā Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra koordinētā LIFE+ projekta „Putni Ādažos” ietvaros sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību. Šogad tiešraide notiks jau piekto gadu, un to atbalsta Aizsardzības ministrija. 

Latvijā atrodas zaļo vārnu izplatības ziemeļu robeža, un no ziemošanas vietām Āfrikas dienvidos tās šeit atgriežas maija sākumā. Olu dēšana parasti tiek sākta maija beigās, jūnija otrajā pusē sāk šķilties pirmie mazuļi un apmēram jūlija vidū tie atstāj ligzdu. Interneta tiešraide no zaļās vārnas būra Ādažu poligonā tika uzsākta 2016. gadā Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra koordinētā LIFE+ projekta „Putni Ādažos” ietvaros sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību. Šogad tiešraide notiks jau piekto gadu, un to atbalsta Aizsardzības ministrija. Ādažu poligons ietilpst Eiropas Savienības aizsargājamo teritoriju tīklā Natura 2000. Poligona centrālajā daļā atrodas Baltijas valstīs lielākais virsāju komplekss, kur sastopami tādi reti un īpaši aizsargājami putni kā zaļā vārna, rubenis, vakarlēpis, pupuķis un citi.

Aizsargājamo ainavu apvidus „Ādaži” izveidots 2004. gadā, lielāko daļu no 10 150 hektāru plašās teritorijas aizņem Ādažu poligons. Ādažu virsājs sedz ap 2000 hektārus, to veido saulaini un vējaini viršu audžu un smiltāju klajumi sausā nabadzīgā augsnē un reti augoši koki. Šajā neparastajā vidē mīt tādas Eiropā retas putnu sugas kā zaļā vārna, rubenis, vakarlēpis, stepes čipste, brūnā čakste, pupuķis, kā arī sastopami tādi reti augi kā meža silpurene, smiltāju neļķe, un plakanstaipekņi. Tāpat aizsargājamo ainavu apvidū „Ādaži” mīt tādi kukaiņi kā sarkanspārnu sisenis un skabiozu pļavraibenis, kā arī abinieki un rāpuļi – gludenā čūska un smilšu krupis.

Dalies ar šo ziņu