Kremļa propagandisti mēģina sēt mītus par koronavīrusa izplatību mācību “Defender 2020” laikā

Sabiedrība
Sargs.lv
koronavīruss
Foto: Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Kremļa kontrolētie mediji uzsākuši kārtējo melu kampaņu, apgalvojot, ka gaidāmās ASV bruņoto spēku mācības Eiropā “Defender Europe 2020” veicināšot elpceļu vīrusa “COVID-19” jeb koronavīrusa izplatīšanu. “Sargs.lv” aptaujātie eksperti uzsver – šis ir kārtējais Krievijas mēģinājums dzīt ķīli ne tikai starp NATO Eiropas valstīm un ASV, bet arī sēt paniku iedzīvotāju vidū.

Rakstu ar nosaukumu “Militārās mācības “Defender 2020” Eiropai atnesīs nevis mieru, bet koronavīrusu” publicējis Krievijas valsts mediju koncernam “Rossija Segodnja” (pazīstamam kā “Russia Today”) piederošais portāls LV.Baltnews.com. Tajā publikācijas autore Alisa Čirko atsaukusies uz koronavīrusa tēmai veltītu ekspertu diskusiju, kas nesen notikusi tā paša mediju koncerna “Rossija Segodnja” daudzfunkcionālajā mediju centrā.

Rakstā uzskaitīts visā Eiropā saslimušo cilvēku skaits – 2,1 tūkstotis cilvēku 18 Eiropas Savienības valstīs, no kuriem 38 cilvēki miruši. Tālāk seko apgalvojums, februāra beigās un marta sākumā vīruss konstatēts arī Baltijas valstīs.

Kremļa labākajās tradīcijās nekur netiek pateikts, ka visās trīs Baltijas valstīs kopējais gadījumu skaits ir neliels, daudzi pacienti jau ir izārstēti un ka dienesti iepriekš pamatīgi gatavojušies iespējamajai pandēmijai, lai to maksimāli novērstu. Tā vietā tiek apgalvots, ka Baltijas valstu iedzīvotāji krituši panikā. Lietuvas prezidentam Gitanam Nausēdam nācies pat uzstāties ar runu, mierinot tautiešus un aicinot saglabāt mieru.

Rakstā bez jebkādas atsauces uz statistikas datiem vai veikalu tīklu pārstāvjiem tiek apgalvots, ka no veikalu plauktiem pazūdot produkti ar ilgu glabāšanas termiņu, piemēram, konservi, makaroni un dažāda veida putraimi, kas ir kārtējā panikas pazīme.

Tomēr kā lielākais bieds koronavīrusa izplatībai tiek minētas gaidāmās ASV mācības Eiropā “Defender 2020”, kuras tiks aizvadītas arī Baltijas valstīs. Viens no rakstā pieminētajiem “ekspertiem” – Jevgeņija Primakova vārdā nosauktā Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību institūta pētnieks – Vladimirs Oļčenko apgalvo, ka uz mācībām Eiropā tikšot nosūtīti karavīri no koronavīrusa skartās Korejas, tiesa, viņa teiktais patiesībā atgādina vien pieļāvumu.

“Nesen parādījās ziņojums, ka uz Vāciju atceļojuši ASV karavīri. Rodas jautājums – no kurienes viņi atbraukuši? Varbūt viņi ir atvesti no Dienvidkorejas, varbūt no Dienviditālijas. Ja vērtē no amerikāņu loģikas, tad es tā arī darītu – pataupītu savus karavīrus,” tiek citēts V. Oļcenko. Viņš arī uzskata, ka karavīri vīrusu riskē izplatīt Baltijas valstīs. To, viņaprāt, lielā cilvēku skaita dēļ ierobežojot šaurā piekrastes josla, kurā pulcēšoties ļoti daudz cilvēku.

Neiztiek arī bez fobiju sēšanas saistībā ar iespējamo migrantu krīzi, kas arī tiek piesaukta koronavīrusa sakarā. Portālā Ķīnas eksperts Nikolajs Vavilovs kā pozitīvu piemēru min Ķīnas rīcību, pilnībā izolējot slimības skartos reģionu. Pēc viņa teiktā – Eiropā tas gan neesot iespējams. Tādējādi arī lielāka karaspēka koncentrācija veicināšot vīrusa izplatību.

Tāpat rakstā netrūkst apgalvojumu, ka koronavīrusa izplatīšanās vēl vairāk radīšot ekonomiskās problēmas Baltijas valstīs.

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadītājs Jānis Sārts portālam “Sargs.lv” atzīst – mēģinājumi sasaistīt sabiedrības bailes no koronavīrusa ar ASV mācībām Eiropā “Defender 2020” līdz šim pieredzēti vairākās valstīs. Mērķis – radīt neuzticību gan ASV spēkiem, gan NATO struktūrai kopumā.
"Tādējādi tiek radīts priekšstats, ka NATO un sabiedroto dēļ cietīs parastie cilvēki. Te ir mēģinājums izmantot esošo emocionālo fonu ap vīrusu un ar tā palīdzību pastiprināt jau pirms tam pastāvošo naratīvu, ka NATO un ASV karavīri nodarīs tikai ļaunumu. Tas ir sens Krievijas naratīvs. Šobrīd, izmantojot vīrusu, to cenšas savienot ar jauno situāciju."
Jānis Sārts
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadītājs
Jānis Sārts

Līdzīgi uzsver arī Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģisko pētījumu centra vadošais pētnieks Toms Rostoks. Viņš norāda, ka “Baltnews” rakstā atražoti Krievijā izplatītie mīti par NATO, ES un Baltijas valstīm. Tajā mēģināts nostatīt ASV pret pārējām NATO dalībvalstīm. Tas tiek darīts norādot, ka liela cilvēku koncentrācija militārajās mācībās rada papildus riskus attiecībā uz koronavīrusa tālāku izplatību.

“Jāatzīmē, ka tālākas koronavīrusa izplatības riski Eiropā, protams, pastāv, taču nav pamata apgalvot, ka tos rada tieši NATO mācības. Iespējams, ka tieši militārās organizācijas ir ļoti labi sagatavotas šāda veida situācijām, tāpēc rakstā paustās bažas ir nepamatotas."
Toms Rostoks
Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģisko pētījumu centra vadošais pētnieks
Toms Rostoks

T. Rostoks arī norāda, ka attiecībā uz Eiropas Savienību Krievijas propaganda norāda, ka koronavīrusa izplatība negatīvi ietekmēs Eiropas Savienības integrācijas projektu, jo šādām krīzēm Eiropa ir nesagatavota. “Savukārt Baltijas valstu kontekstā tiek atražoti mīti par to, ka Baltijas valstīs kopējā sociālekonomiskā situācija jau tāpat ir slikta, ka Baltijas valstis ir nesagatavotas vīrusa izplatības radītajiem riskiem un ka šajās valstīs dzīvojošie cilvēki pēdējo nedēļu laikā ir krituši panikā. Nekas no minētajiem apgalvojumiem neatbilst patiesībai,” viņš atzīst. 

Visticamāk, raksta mērķis ir dezinformācijas izplatīšana par NATO, ES un Baltijas valstīm, taču tikpat labi pie vainas var būt elementārs kompetences trūkums par situāciju uz rietumiem no Krievijas.

“Naratīvi, kuros tiek apspēlēts Baltijas valstu vājums un ES valstu pakļautība ASV interesēm, tikuši Krievijā izplatīti jau ilgu laiku. Tā varētu būt kļuvusi par daļu no Krievijas iedzīvotāju un pat ekspertu realitātes. Turklāt papildus ieguvums šāda tipa informācijas izplatīšanai ir iedzīvotāju pārliecināšana, ka Krievijā dzīve nemaz nav tik slikta. Ja reiz Eiropas Savienības valstīs dzīve ir tik slikta, tad no tā automātiski izriet, ka dzīve Krievijā nemaz nav sliktāka,” viņš skaidro.

Tikmēr politologs Kārlis Daukšts uzsver – “Baltnews”  piesauktie eksperti pēc būtības uzskatāmi par propagandistiem, jo bieži tiekot saukti uz Krievijas propagandas televīzijas kanālu sarunu šoviem, aizstāvot Kremļa oficiālo viedokli.

“V. Oļenčenko ir cilvēks, kurš Maskavas Zinātņu akadēmijas institūtā veic politiskos pētījumus par Latviju un Baltkrieviju. Viņa uzdevums ir pētīt Latvijas attīstību. Otrs – Nikolajs Toporins. Viņš ir pastāvīgs propagandiskā “Radio Sputnik” autors, kurš vēlas, lai pilnībā tiktu sarautas Eiropas Savienības un ASV attiecības – gan ekonomiskās, gan citas. Tas pats attiecas uz tā saukto Ķīnas jautājumu zinātāju N. Vavilovu. Viņš uzskata, ka koronavīruss realizēs senas pretrunas, kas ir ap “Zīda ceļu” Krievijai. Viņš uzskata, ka koronavīruss ir metode, kas degradēs Ķīnas stratēģisko politiku,” eksperts skaidroja, piebilstot, ka šāda informatīvā operācija nav vērsta tikai uz Eiropu vien.  

“Tas ir sava veida hibrīdkara rezultāts – parādīt, ka NATO un Eiropas Savienības politiskie mērķi ir devalvēti. Tas vērsts centienos panākt sava veida iekšpolitisku spriedzi, lai raidītu stresu organizāciju dalībvalstīs, rādot, ka NATO dalībvalstis nerūpējas par saviem pilsoņiem.”
Kārlis Daukšts
politologs
Kārlis Daukšts

Pēc K. Daukšta vērtējuma, rakstu caurvij hipertrofēta informācijas pasniegšanas metode, kas liecina par pašas Krievijas apmierinātību ar vīrusa izplatīšanos Eiropā. “Šīs situācijas hipertrofēšana no Krievijas puses vērsta uz stresa situācijas radīšanu Eiropas valstu iekšienē,” viņš uzsvēra.

Kā norāda eksperti – šādu materiālu nekādā gadījumā nevar pārvērst par vērā ņemamu situācijas analīzi, bet gan tas drīzāk uzskatāms par klaju propagandas materiālu.

Dalies ar šo ziņu