Nodod karavīra formas tērpu Jelgavas Vēstures un mākslas muzejam

Sabiedrība
Sargs.lv
formas tērps
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības nozare Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejam nodeva Nacionālo bruņoto spēku karavīra lauka formas tērpu ar pilnu ekipējumu, kā arī sešas formas tērpa uzšuves, tādejādi papildinot muzeja ekspozīciju.

Nododot šo formas tērpu muzejam, aizsardzības ministrs Artis Pabriks norādīja – arī Latvijas novadu un pilsētu muzejiem ir vajadzīgs ekspozīcijas papildinājums, lai stāsts par Latvijas vēsturi būtu pilnīgs. “Man kā bijušajam vēsturniekam ietrīcējās sirds, jo pirms Ziemassvētkiem Adventes laikā jums tagad ir jauns uzskates materiāls, ko mēs ar Nacionālo bruņoto spēku komandiera palīdzību varam nodot Jelgavas muzejam. Mēģinājām arī atrast karavīru, kurš nāk no šī reģiona, un veiksmīgi tādu atradām. [..] Ceru arī uz tālāko sadarbību,” sacīja A. Pabriks.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš pateicās, ka muzeji vērš uzmanību arī uz šī brīža situāciju Latvijā, tādejādi popularizējot mūsdienu bruņotos spēkus.

formas tērps

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejam tika nodots kapteiņa Ilgvara Skadiņa formas tērps. Kapteinis I. Skadiņš, lai arī dzimis Rīgā, lielāko dzīves daļu pavadījis Jelgavas pusē. 1993. gadā iestājies tolaik jaundibinātajā organizācijā – Jaunsardzē, kas radījusi interesi par militāro dienestu. Lai kļūtu par Nacionālo bruņoto spēku virsnieku, I. Skadiņš iestājies Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, ko absolvējis 2001. gadā.

Šobrīd kapteinis I. Skadiņš dienē Jelgavā Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 52. kaujas atbalsta bataljonā, un ir  2. kājnieku rotas komandieris. Dienesta pienākumus viņš veic kopā ar saviem skolas biedriem, kaimiņiem un toreizējiem jaunsargiem un ir pārliecināts, ka kādu dienu Jaunsardzes rindas Jelgavā papildinās arī viņa dēls – Kārlis Skadiņš.  Tāpēc viņš ir divtik pagodināts, ka varējis Jelgavas Vēstures muzejam nodot savu formas tērpu. “Atceros 2007. gadu, kad biju starptautiskajā operācijā Afganistānā un tika nomainīti jaunie formas tērpi – bijām lepni, kad tie ieradās. [..] Turklāt, sagatavojot jaunu formas tērpu, ir jādomā par to, lai tas ir ne tikai skaists, bet arī ērts, praktisks un atbilstu mūsdienu situācijai. [..] Ceru, ka katram, kurš to apskatīs Jelgavas muzejā, veidosies spēcīga saikne ar Latviju un patriotismu. Tas ir milzīgs gods šo formas tērpu atstāt nākamajām paaudzēm,” sacīja kapteinis I. Skadiņš.  

formas tērps

Kapteinis I. Skadiņš un  Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja direktore Gita Grase. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Savukārt Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja direktore Gita Grase, saņemot šo dāvinājumu, norādīja, ka tagad muzeja kolekcija būs daudz pilnīgāka. “Jau sen dzirdam, ka daudzi muzeji, izņemot Latvijas Kara muzeju, ir muzeji meitenēm, jo tur nav nekā daudz par kariem, kas patīk puikām. Tad nolēmām, ka radīsim ekspozīciju par kariem, kuriem gājusi cauri mūsu pilsēta un novads no aizvēstures līdz mūsdienām. Pats pirmais eksponāts ir zemgaļu karavīrs Gunvaldis – ļoti liela auguma cilvēks. [..] Mums jau bija daži formas tērpi, bet gan tikai porcelāna figūriņas ar tiem. [..] Tāpēc jebkurš dāvinājums, kas paliek vēsturē, ir ļoti pagodinoši,” sacīja G. Grase.

Dalies ar šo ziņu