Lāčplēša dienas svētbrīdī aicina atcerēties – valsts nākotne ir ikviena pilsoņa rokās

Sabiedrība
Sargs.lv
Svētbrīdis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

11. novembrī Doma baznīcā jau tradicionāli notika Lāčplēša dienai veltītais svētbrīdis. Tajā Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš vērsa uzmanību, ka dzimtenes aizsardzība nesākas un nebeidzas tikai ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Zemessardzi, Robežsardzi un policiju, bet gan ar katru Latvijas pilsoni.

Arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks savā uzrunā klātesošajiem uzsvēra, ka tikai tautas rokās ir spēja noturēt Latvijas brīvību, par ko ir maksāts ar senču pūlēm un dzīvību. 

Pabriks

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Šodien mēs pieminam visus latviešu strēlniekus un Latvijas karavīrus, kuri ir krituši par Latvijas valsti, tautu un mūsu ģimenēm jebkurā karā. Tāpat mēs arī aizlūdzam par mūsu šodienas karavīriem, par Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un par mūsu valsti. Tas ir bijis pārcilvēcīgs spēks – iegūt šo brīvību un vēlāk to arī atjaunot,” norādīja A. Pabriks.

Arī bruņoto spēku virskapelāns E. Pļaviņš savā sprediķī norādīja, ka Latvijas Neatkarības karš bija stāšanās pretī tā laika politiskajiem un militārajiem milžiem, kuri apdraudēja tikko dibinātās, bet ilgi lolotās Latvijas valsts pastāvēšanu. Toreiz aizstāvībai apvienojās gan karavīri, gan sabiedrotie spēki, gan visa sabiedrība, sniedzot morālu un praktisku atbalstu.

Pļaviņš

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Šodien Latvijas Neatkarības kara simtgades svētbrīdī domāsim par ticību, cerību un mīlestību. Arī apustulis Pāvils raksta: “Tā nu paliek ticība, cerība, mīlestība. Šīs trīs, bet lielākā no tām ir mīlestība.” Patiesībā ir grūti atrast iederīgākus vārdus, lai raksturotu garīgo un emocionālo noskaņojumu, kas valdīja mūsu cīnītājos Latvijas Neatkarības kara laikā. Tāpat kā trīs zvaigznes Brīvības piemineklī ar Kārļa Skalbes vārdiem “Tēvzemei un brīvībai” apvieno Latvijas vēsturiskos novadus vienā simboliskā veselumā, tā arī šie trīs lielie kristīgās ticības izceltie vārdi izgaismo to iekšējo gara spēku, lielumu, drosmi un noteiktību, ar kādu Latviju aizstāvēja tās dēli un meitas,“ svētrunā sacīja E. Pļaviņš.

Viņš pauda, ka šiem vārdiem “Tēvzemei un brīvībai” jābūt iemūžinātiem arī katra valsts pilsoņa sirdī un darbos, un tie noteikti jānodod tālāk nākamajām paaudzēm.

“Domājot par brīvības cīņu dalībniekiem un mums kā savas valsts mantiniekiem, domas par ticību, cerību un mīlestību mūs visus aicina apzināties to atbildību un uzdevuma nozīmīgumu, kas mums ir uzticēts,” uzsvēra E. Pļaviņš.

Dalies ar šo ziņu