Iededz Brīvības cīnītāju piemiņas ugunskuru

Sabiedrība
Sargs.lv
Kara muzejs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šodien, 8. novembrī, pie Latvijas Kara muzeja tika iedegts Brīvības cīnītāju piemiņas ugunskurs, kas degs līdz pat Lāčplēša dienas, 11. novembra, vakaram.

Kā norādīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks, šis ugunskurs un tā liesma, ko jau tradicionāli iededzam pirms Lāčplēša dienas, simbolizē degsmi un mīlestību pret mūsu zemi un valsti. “Tas ir simbols mūžīgai ticībai, ka paši esam kungi savā zemē. Mūsu tauta un valsts nav iedomājama bez šīs ticības, bez savām tradīcijām un saviem karavīriem,” uzrunājot klātesošos, teica A. Pabriks.

kara muzejs

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Ir pagājuši simts gadi kopš Bermontiādes. Tajā laikā bija ļoti daudz nezināmā, bet Latvijas tauta spēja saliedēties kopīgā cīņā par neatkarību, un 1919. gada rudenī sākās uzvaras gājiens. Iedeguši šo ugunskuru, atcerēsimies, ka mūsu tauta ir spējīga būt vienota, un lai šis ugunskurs kalpo par simbolu mūsu saliedētībai,” sacīja brigādes ģenerālis E. Leščinskis.

Latvijas Kara muzeja direktore norādīja, ka 1919. gads bija izšķirošais Latvijas neatkarības cīņu vēsturē. Viņa pauda, ka tautas vēsturiskajā atmiņā 11. novembris un uzvara pār Bermonta karaspēku bija un ir spožākā uzvara Neatkarības karā. Jo 11. novembrī uzvaru izcīnīja Latvijas armija, un tautas atbalsts tolaik sasniedza visaugstāko pakāpi.

“Tas bija varonības laiks. Varonībai sekoja slava, kas materializējās Lāčplēša dienā. Dienā, kurā piemin kā Brīvības cīņas un Neatkarības kara cīnītājus,” uzsvēra A. Fleija.

kara muzejs

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrija aicina ikvienu iedzīvotāju 11. novembrī ņemt lāpu vai svecīti un kopā ar karavīriem iziet to ceļu, pa kuru tieši pirms simts gadiem mūsu karavīri nesa Latvijas valstij uzvaru. Lāpu gājiena sākums plānots no 11. novembra krastmalas plkst. 19.30. Tas virzīsies pāri Akmens tiltam un noslēgsies pie Nacionālās bibliotēkas.

Dalies ar šo ziņu