Valdība atbalsta Latvijas dalību militārajā operācijā Vidusjūras reģionā

Nozares politika
Sargs.lv/ LETA
IRINI
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Valdība šodien atbalstīja lēmumu par divu Latvijas karavīru dalību Eiropas Savienības (ES) militārajā operācijā Vidusjūras reģionā "Eunavfor Med Irini".

Aizsardzības ministrija skaidro, ka, pasliktinoties drošības situācijai Lībijā un saskaroties ar jauniem izaicinājumiem, ES šogad 31.martā Vidusjūras reģionā ar ES Padomes lēmumu sāka jaunu militāro operāciju "Eunavfor Med Irini".

Šī operācija nomainīja reģionā līdz tam, no 2015.gada līdz šī gada martam darbojošos ES jūras operāciju "Eunavfor Med Sophia", kuras galvenais uzdevums bija ES ārējās robežas stiprināšana un nelegālās imigrācijas ierobežošana.

Vienlaikus operācijai bija arī vairāki papilduzdevumi, proti, apmācīt Lībijas krasta apsardzi un jūras spēkus, kā arī palīdzēt īstenot ANO ieroču embargo un veikt uzraudzības pasākumus un apkopot informāciju par nelikumīgu no Lībijas eksportētās naftas tirdzniecību.

Ar jauno operāciju ES nomainīja savu prioritāti no nelegālās imigrācijas ierobežošanas uz ANO Drošības padomes rezolūcijas noteikto ieroču embargo Lībijai, izmantojot gaisa, satelītu un jūras novērošanas līdzekļus.

Operācija paredz arī uzraudzīt nelegālu naftas, jēlnaftas un rafinētu naftas produktu eksportu no Lībijas, sniegt ieguldījumu Lībijas krasta apsardzes un jūras spēku spēju veidošanā un apmācībā, kā arī sniegt ieguldījumu cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu darbības modeļu graušanā.

Lībijā jau kopš 2011. gada valda politiskā un militārā krīze, kura vēl vairāk ir saasinājusies pēc 2019.gada. Neatrisinātais iekšējais konflikts un ārvalstu spēlētāju pieaugošā loma turpina destabilizēt situāciju, tajā skaitā būtiski pasliktinot cilvēktiesību stāvokli Lībijā.

Patlaban jaunajā ES operācijā piedalās 20 ES dalībvalstis. Tajā ir nodrošināta ar aptuveni 60% no nepieciešamā personālsastāva. Šāds karavīru skaits ir nepietiekams, lai sasniegtu misijas mērķus. 

Ņemot vērā, ka situācija Lībijā, kurā savu ietekmi nostiprina gan Turcija, gan Krievija, ir dinamiska, ES interesēs ir saglabāt reģionālo balansu, mazinot tajā eskalāciju.

Iepriekšējā operācijā no Latvijas pastāvīgi piekomandētais virsnieks dienēja operācijas operacionālajā štābā Itālijā, Romā.

Patlaban tiek plānots, ka Nacionālie bruņotie spēki (NBS) turpinās aizpildīt vienu pozīciju minētajā štābā, kā arī tiks aizpildīta viena amata pozīcija uz operācijas spēku kuģa.

Atkarībā no drošības situācijas un operācijas vajadzībām nākotnē Aizsardzības ministrija, ja nepieciešams, var izskatīt iespēju palielināt NBS kontingentu šajā operācijā.

Šī operācija Latvijas un ES kontekstā ir būtiska ne tikai lai ierobežotu ieroču plūsmu uz Lībiju un tādējādi mazinātu tur esošo nestabilitāti, bet arī lai mazinātu nelegālo imigrāciju. Raugoties no politiskā viedokļa, Latvijas aktīvāka iesaistīšanas operācijā apliecinātu Latvijas solidaritāti gan ar ES centieniem nelegālās imigrācijas apkarošanā kopumā, gan ar ES dienvidu valstīm, jo īpaši Itāliju un Spāniju, kuras, izrādot savu iniciatīvu nosūtījušas uz Latviju savus kontingentus Latvijas drošībai.

Patlaban operācijas pilnvaras ar ES lēmumu ir noteiktas līdz 2021.gada 31.martam. Turpmāka NBS dalība operācijā tiktu nodrošināta atbilstoši ES pieņemtajiem lēmumiem attiecībā uz misijas mandātu, uzdevumiem un darbības termiņu.

Gala lēmums par Latvijas karavīru dalību starptautiskajā operācijā "Eunavfor Med Irini".

Dalies ar šo ziņu