Zemessardzes 2. Vidzemes Brigādes 25. Kaujas atbalsta bataljons nākamgad plāno uzņemt ap 30 VAD karavīru

NBS
Sargs.lv
Militārā bāze Stāmerienā
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Līdz ar otro valsts aizsardzības dienesta (VAD) karavīru iesaukumu 2024. gada janvārī, Zemessardzes 2. Vidzemes Brigādes 25. kaujas atbalsta bataljons plāno savās rindās uzņemt līdz pat 30 karavīru lielu VAD karavīru vada līmeņa apakšvienību. Kā sarunā ar “Sargs.lv” norāda brigādes komandieris – šobrīd ir gandrīz noslēgušies sagatavošanās darbi, tomēr norit vēl atsevišķu pasākumu izpilde, lai nodrošinātu visām prasībām atbilstošus sadzīves apstākļus un VAD karavīriem kvalitatīvu apmācības procesu.

Līdz šim pilnā apmērā ticis nokomplektēts 25.kaujas atbalsta bataljona komandējošais sastāv, kas strādās ar VAD karavīru apakšvienību. Šobrīd iecelts vada komandieris, vada seržants un trīs nodaļu komandieri. Patlaban instruktori ir uzsākuši gatavošanās darbu apmācību procesam, tostarp veidojot apmācību plānu.

Pamatapmācības kurss VAD karavīriem tiks realizēts Nacionālo bruņoto spēku Mācību vadības pavēlniecības Kājnieku skolā (MVP KS), Alūksnē. Līdz pamatapmācības kursa beigām 2024. gada aprīlī tiek plānots arī pabeigt infrastruktūras sagatavošanas darbus 25. kaujas atbalsta bataljona Stāmerienas militārajā bāzē, kā arī pielāgot dažādu administratīvo pasākumu kopumu VAD karavīru vajadzībām, kas saistīts ar vispārējo nodrošinājumu, tostarp pārtiku, medicīnu un apmācību klasēm.

Papildus tiek vērtēta iespēja pēc pamatapmācības kursa turpināt jauno VAD karavīru apmācību Alūksnes Kājnieku skolā arī nodaļas līmenī.

“VAD karavīru apmācību īstenos pieredzējis prettanku rotas un prettanku vada personāls, kas pēc kājnieku pamata iemaņu apgūšanas apmācīs VAD karavīrus prettanku vada specialitātēs,” sarunā ar “Sargs.lv” atklāj 25. kaujas atbalsta bataljona komandieris pulkvežleitnants Raivo Jaunslavietis.
Image
"Carl-Gustaf" prettanku ieroča apmācība/Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija
"Carl-Gustaf" prettanku ieroča apmācība/Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

Turklāt komandieris norāda, ka jauniesaukto VAD karavīru ikdienas rutīna tiks pielāgota apmācību plāniem, kas neatšķirsies no profesionālā dienesta karavīra ikdienas. Tas nozīmē, ka pēc apmācības darba dienās un brīvdienās karavīram būs iespēja doties mājās. Izņēmums būs 12 nedēļu pamatapmācības kurss Alūksnes Kājnieku skolā, kur apmācību specifikas un plānotā noslogojuma dēļ, karavīriem būs jāpavada laiks dienesta vietā.

25. Kaujas atbalsta bataljonam vēsturiski ir vairākas tradīcijas, kurās tiek pārbaudītas karavīru fiziskās spējas, individuālās iemaņas, kopējā disciplīna un mentālā izturība.

VAD karavīriem, kā pilnvērtīgi integrētai apakšvienībai 25. Kaujas atbalsta bataljonā, būs pienākums sekot šīm tradīcijām un noslēgumā sniegt ieteikumus to pilnveidošanai.

“Viena no tradīcijām ir vienotības maršs, kura noslēgumā karavīrs iegūst tiesības nēsāt vienības melno bereti,” teica komandieris.
Image
Zemessardzes 25. kājnieku bataljona karavīri "bebru takā" apgūst šķēršļu pārvarēšanas prasmi/Foto: Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija
Zemessardzes 25. kājnieku bataljona karavīri "bebru takā" apgūst šķēršļu pārvarēšanas prasmi/Foto: Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Runājot par nākotnes iecerēm, komandieris norāda, ka attīstot 25. Kaujas atbalsta bataljona infrastruktūru, un palielinot komandējošā sastāva kapacitāti, bataljons būs spējīgs uzņemt arvien vairāk VAD karavīrus. Vienlaikus komandieris norāda, ka bataljons ir salīdzinoši jauns un tas joprojām ir attīstības procesā kopš tā izveidošanas laika – 2021. gada. Tādēļ VAD karavīru skaita palielināšana tiek plānota, sinhronizējot to ar plānoto bataljona kaujas spēju attīstību.

Dalies ar šo ziņu