Atlases kārtība valsts aizsardzības dienestam

Latvijā
Sargs.lv.
Ādažu bāzē notiek valsts aizsardzības dienesta karavīru Vecāku diena.
Foto: štvrsž. Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

Valsts aizsardzības dienesta atlasei ir pakļauti visi Latvijas pilsoņi – vīrieši – viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību pamata vai vidējās izglītības pakāpē – viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam. Vienlaikus noteikts, ka valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi var pieteikties Latvijas pilsoņi – vīrieši un sievietes no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Ja iesaukums 11 mēnešu garajam valsts aizsardzības dienestam netiks nokomplektēts ar iesaucamajiem, kuri pieteikušies brīvprātīgi, šim dienesta veidam, proporcionāli VAD pakļauto pilsoņu skaitam, kas deklarēti katrā novadā, tiks rīkota atlase pēc nejaušības principa.

Atlase tiks īstenota, pirms atlases visiem iesaucamajiem, kuri kvalificējas atlases principiem, piešķirot kārtas numuru. Pēc nejaušības principa no šiem kārtas numuriem tiks atlasīti iesaucamie, kuri saņems pavēstes par ierašanos uz veselības pārbaudēm. Par neierašanos uz pārbaudēm ir paredzēts brīdinājums, vai sods līdz 350 eiro. Pilsoņi, kas nav tikuši atlasīti iesaukšanai VAD minētajos termiņos, tiks noņemti no VAD uzskaites un ieskaitīti NBS rezervē kā rezervisti.

Pēc iesaucamo personu pārbaudēm, tai skaitā veselības pārbaudes, tiks pieņemts lēmums par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā. Lēmumu nosūtīs uz e-adresi, kurai saskaņā ar Oficiālās elektroniskās adreses likumu vīriešiem vecumā no 18 līdz 27 gadiem jābūt izveidotai. Ja e-adrese personai nav izveidota, lēmumu nosūtīs uz deklarēto dzīvesvietu vai izsniegs pret parakstu. Nosūtītais lēmums saturēs informāciju par laiku un NBS vienību, kurā iesaucamajam jāierodas. Par neierašanos dienesta vietā iesaucamais var tikt nogādāts piespiedu kārtā, vai sodīts ar piespiedu naudas sodu no 50 līdz 5000 eiro. Savukārt par izvairīšanos no dienesta, karavīru sauc pie atbildības Krimināllikumā noteiktajā kārtībā.

Trešajā VAD iesaukumā plānots iesaukt 480 jauniešu, kuru dienesta vieta būs Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigāde.  Viņu dienests sāksies 2024. gada 19. jūlijā un ilgs 11 mēnešus. 

Brīvprātīgi pieteikties dienestam, aizpildot elektroniskās pieteikšanās formu,  iespējams Nacionālo bruņoto spēku Rekrutēšanas un atlases centra mājas lapā https://www.klustikaravirs.lv/valsts-aizsardzibas-dienests.

Ar papildu jautājumiem par valsts aizsardzības dienestu var vērsties, sūtot e-pastu uz vadatklustikaravirs [dot] lv () vai zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 1827.

Dalies ar šo ziņu