AM: valsts aizsardzības dienesta obligātajā iesaukumā varētu atlasīt ap 460 jauniešu

NBS
Sargs.lv
Valsts aizsardzības dienesta karavīri
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Atlase valsts aizsardzības dienesta obligātajam iesaukumam tiks organizēta pēc nejaušības principa, atlasot proporcionālu jauniešu skaitu no visiem 43 Latvijas reģioniem un valstspilsētām. Attiecīgi no lielākas un blīvāk apdzīvotas teritorijas tiks atlasīts lielāks cilvēku skaits, taču vismaz viens jaunietis tiks pievienots arī no mazāk apdzīvotajiem reģioniem,” portāla “Sargs.lv” rīkotajā diskusijā "Obligātais iesaukums VAD – kā tas noritēs?" atklāja Aizsardzības ministrijas Valsts aizsardzības dienesta (VAD) departamenta Iesaukšanas plānošanas nodaļas vadītājs Kristers Grauze.

Šī gada 1. decembrī noslēdzās noslēdzās pieteikšanās trešajam valsts aizsardzības dienesta iesaukumam, kuram brīvprātīgi pieteicās 515 Latvijas pilsoņi. Ja pēc pieteikuma anketu izskatīšanas nepieciešamais brīvprātīgo karavīru skaits valsts aizsardzības dienesta 11 mēnešu dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos netiks konstatēts, iztrūkstošo skaitu nodrošinās ar atlasi pēc nejaušības principa, kas notiks 2024. gada 23. janvārī. Šādā gadījumā precīzs valsts aizsardzības dienestā iztrūkstošo iesaucamo skaits būs zināms pēc tam, kad noslēgsies brīvprātīgo pieteikumu anketu izvērtēšana.

Kristers Grauze diskusijas gaitā atklāja, ka līdzšinējā pieredze liecina – no brīvprātīgo skaita ierasti atkrīt aptuveni puse (galvenokārt veselības problēmu dēļ), tas nozīmē, ka orientējoši 250-270 jaunieši varētu atbilst dienestam. Tikmēr NBS Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde gatava nākamgad uzņemt 480 VAD karavīrus, attiecīgi trūkstošo daļu visdrīzāk nāksies iesaukt obligātā kārtā.

Ņemot vērā jau minēto tendenci, ka puse no iesauktajiem nav derīgi dienestam, arī obligātajā iesaukumā tikšot atlasīti ap 460 jaunieši, lai nodrošinātos ar rezervi un spētu nodrošināt Mehanizētajai brigādei nepieciešamo VAD karavīru skaitu.

Atlase notiks pēc nejaušības principa: vienā pusē ir iesaucamo sadalījums pēc administratīvās teritorijas, bet otrā pusē ir nepieciešamais cilvēku skaits. No lielākas administratīvās teritorijas attiecīgi tiks atlasīti vairāk cilvēku. Taču vismaz viens cilvēks no katras teritoriālās vienības tiks atlasīts. Atlasē izmantotā datorprogramma izslēdz iespēju, ka no kāda novada varētu paņemt neproporcionāli maz cilvēku.

Aizsardzības ministrijas pārstāvis norādīja, ka izlozē tiks ieviesti kārtas numuri, un, ja tiks iesaukts pietiekams cilvēku skaits, tad pēdējiem ārpus rindas palikušajiem šajā gadījumā dienests nebūs aktuāls. Šie jaunieši tiks atgriezti kopējā uzskaitē, un tas nozīmē, ka teorētiski viņus var atlasīt arī vēlreiz. Tomēr K. Krauze piebilda, ka tā kā iesaukums attiecas uz 18-19 gadus veciem jauniešiem, vienu cilvēku var atlasīt ne vairāk par diviem gadiem pēc kārtas.

“Būtiski, lai visiem šiem cilvēkiem būtu izveidotas e-adreses, jo tas ļauj ātrāk sniegt informāciju. Pavēstes sūtīšana uz deklarēto adresi būs krietni ilgāks un sarežģītāks process,” piebilda AM ierēdnis. Ja jaunietis uz pavēsti nereaģēs, sākumā tiks izteikts brīdinājums, pēc tam var tikt piespriests arī naudas sods līdz 500 EUR, bet, ja jaunietis pavisam ļaunprātīgi mēģinās izvairīties no dienesta, konkrētais gadījums var tikt nodots arī militārās policijas kompetencē.

Uz jautājumu, kas notiks ar tiem, kas pieteiksies brīvprātīgi jau pēc termiņa, viņš atbildēja: “Mēs neņemsim vērā tās anketas, kas būs aizpildītas pēc 1. decembra, jo vēl nezinām 2025. gada iesaukumu prasības un vietas. Šie cilvēki netiks ņemti ārā no atlases un paliks tur pēc nejaušības principa.”

Gala saraksts netiks sūtīts uz āru, tikmēr cilvēku skaits, kas ar to strādā, ir ierobežots, pauž K. Grauze. “Saraksts atradīsies izlozes datorā, kas nebūs pievienots nevienam tīklam. Pašu programmatūru mūsu IT speciālisti ir atzinuši par drošu. Un šī programma fiksēs jebkādus mēģinājumus kaut ko mainīt. Tāpēc iespēja iejaukties no malas būs ļoti niecīga. Mums nav pamata uzskatīt, ka kāds individuālā kārtā ietekmēs šī saraksta veidošanu, un tas jebkurā gadījumā ir likumpārkāpums.”

Viņš arī piebilda, ka uz atlasi pēc nejaušības principa tiks aicināti NVO pārstāvji, un tajā piedalīsies arī speciāli izveidota atlases komisija no Aizsardzības ministrijas, lai garantētu procesa drošību un caurspīdīgumu.

Joprojām būs iespēja arī dienestu atlikt, taču tas tiks īstenots pēc iepriekš stingri noteiktiem kritērijiem: ja iesaucamais saņem stipendiju augstskolā (studējošajiem iesaukšanu var atlikt līdz 24 gadu vecumam), ja viņš ir sportists valsts izlasē (šādā gadījumā dienestu var atlikt līdz 26 gadu vecumam), vai arī to nosaka iesaucamā ģimenes apstākļi, piemēram, ja viņš ir vienīgais apgādnieks ģimenē (arī tad dienestu var atlikt līdz 26 gadu vecumam).

Jau ziņots, ka iesaukšanai valsts aizsardzības dienestā ir pakļauti Latvijas pilsoņi – vīrieši, kuri dzimuši pēc 2004. gada 1. janvāra.

Lai pilsonis saņemtu informāciju par valsts aizsardzības dienesta iesaukumu, ir jābūt izveidotai oficiālai elektroniskai adresei jeb e-adresei, uz kuru tiks izsūtīta pavēste par ierašanos uz pārbaudēm. Ja pilsonim e-adrese nav izveidota, pavēste tiks nosūtīta uz deklarēto dzīvesvietu vai izsniegta pret parakstu.

Vienlaikus norādām, ka no šī gada 1. jūnija e-adrese ir obligāta Latvijas pilsoņiem – vīriešiem – no 18 līdz 27 gadu vecumam. Oficiālo elektronisko adresi var izveidot vienotajā elektronisko pakalpojumu portālā www.latvija.lv, klikšķinot uz banera “e-adrese”. Lai izveidotu savu e-adresi, pilsonim ir nepieciešams kāds no elektroniskās identitātes apliecināšanas rīkiem – eID karte vai arī eParaksts mobile. E-adrese nodrošinās iespēju saņemt informāciju no Aizsardzības ministrijas par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā, kā arī turpmāk kalpos kā e-pasts saziņai ar valsti.

Jau ziņots, ka 2024. gada jūlija iesaukuma 11 mēnešu ilgajā dienestā Nacionālajos bruņotajos spēkos tiks uzņemti 480 valsts aizsardzības dienesta karavīri, kuri dienestu īstenos Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē militārajā bāzē “Ādaži”.

Dalies ar šo ziņu