Jūras spēki ievieš jaunus kaujas formas tērpus

NBS
Sargs.lv
Augstākais bocmanis Jānis Strazdiņš demonstrē jauno Jūras spēku kaujas formas tērpu
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija / Galvenais bocmanis Jānis Strazdiņš demonstrē jauno Jūras spēku kaujas formas tērpu

Jau no 2022. gada beigām Latvijas Jūras spēki pakāpeniski uzsākuši pāreju uz jauna dizaina kaujas formas tērpiem, pēc vairākus gadus ilga pārtraukuma atgriežoties pie tradīcijas jūras spēkiem ieviest individuālas formas, kas tos padara vizuāli atšķirīgus no citām Latvijas NBS vienībām.

Formas tērps, tā daļas un elementi ir tumši zilā jeb jūras zilā krāsā. Būtiski uzsvērt, ka jaunais formas tērps ir arīdzan funkcionāls – ērts un atbilstošs dienesta uzdevumu pildīšanai uz Jūras spēku kuģiem, tostarp nodrošināts ar uguns un ūdens necaurlaidības pārklājumu.

“Viens no primārajiem iemesliem jaunu kaujas formas tērpu ieviešanai ir Jūras spēku identifikācija un identitāte – lai mūsu karavīrus uzreiz varētu atpazīt un nošķirt no citām vienībām,” sarunā ar “Sargs.lv” norāda Jūras spēku galvenais bocmanis Jānis Strazdiņš.

Nepieciešamību pēc jaunām formām noteica arī praktiski apsvērumi, jo gaišās formas un šņorzābaki ne vienmēr bija piemēroti dienesta uzdevumu veikšanai uz kuģa, piemēram, mehāniķiem, skaidro J. Strazdiņš. “Tagad formas ir tumši zilas, atspoguļojot tā dēvēto “Navy blue” toni, kas ir izplatīts arī citu valstu jūras spēkos un pieskaņots arī kuģa pelēkajai krāsai,” krāsas nozīmi uzsver galvenais bocmanis.

Fasons šīm formām ir ļoti līdzīgs jaunajām sauszemes spēku “WoodLatPat” zaļajām formām – identisks piegriezums un kabatu izvietojums, atklāj J. Strazdiņš. Atšķiras dienesta pakāpes novietojums, kas jūras spēkiem ir priekšā, krūšu centrā, un karavīra identifikācijas zīmes atrašanās vieta. Jaunajam kaujas formas tērpam ir pilna komplektācija, kurā ietilpst arī veļas slāņi un siltā jaka, un tiek gaidīta arī jaunā parauga ziemas cepure un lietus kostīms.

Image
Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija
“Jaunās formas izstrādes gaitā pievērsām uzmanību arī mūsu NATO kolēģu tērpiem, jo nevēlējāmies izcelties ar kaut ko radikāli atšķirīgu, bet gan organiski iederēties kopējā dažādu valstu jūras spēku plejādē. Un tieši tāpat negribējām arī pārāk atšķirties no mūsu pašu kolēģiem,” komentē galvenais bocmanis.

“Citu valstu jūras spēkiem formas tērpi vēsturiski vienmēr ir bijuši atšķirīgi no sauszemes un gaisa spēkiem, tāpēc arī Latvijas jūras spēki jau zināmu laiku atpakaļ nolēma, ka ir nepieciešams esošā formas tērpa uzlabojums. Iepriekš jūras spēkiem bija individuāli melni formas tērpi, taču pēdējo gadu laikā arī jūras spēkos dienošie karavīri valkāja identiskus kaujas formas tērpus kā pārējās NBS vienības,” uzsver J. Strazdiņš. Veikts testēšanas process, un tā laikā Jūras spēku karavīri nonākuši pie šī varianta, izvēloties to no trīs veidu formām – izpētes procesā bijusi arī pilnībā melna forma un tērps ar zila pikseļa rakstu.

Image
Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

“Formas tērpu sākām ieviest jūras spēkos pagājušā gada beigās, pirmā to saņēma patruļkuģu eskadras vienība, pēc tam Mīnu kuģu eskadra, un tad pakāpeniski visas pārējās vienības. Principā līdz martam visiem karavīriem vajadzētu izņemt vismaz vienu komplektu,” pauž J. Strazdiņš. Galvenais bocmanis piebilst, ka jaunie kaujas formas tērpi laika gaitā vēl tiks pilnveidoti, tiks piemeklētas precīzākas krāsas, kā arī mainītas karavīra identifikācijas zīmes novietojums.

Ņemot vērā, ka pilnīga formas tērpu nomaiņa tiks īstenota pakāpeniski, līdz 2023. gada beigām, arī turpmāk ikdienā Jūras spēku karavīri būs sastopami gan jaunā dizaina, gan arī Nacionālo bruņoto spēku zaļā formas tērpā ar apstiprināto maskēšanās apdruku. Vienlaikus Nacionālo bruņoto spēku zaļo formas tērpu ar maskēšanās apdruku Jūras spēku karavīri turpinās izmantot arī dažādiem uzdevumiem uz sauszemes.

Image
Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Dalies ar šo ziņu