Pulkvedis S. Gaugers: Latvijas sabiedrībā arvien valda daudz stereotipu par dienestu

NBS
Sargs.lv
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri mācībās Ādažu bāzē
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Latvijas sabiedrībā aizvien valda daudz stereotipu par dienestu bruņotajos spēkos, dažkārt šie priekštati ir pilnīgi nepareizi. Nacionālo bruņoto spēku svarīgākais uzdevums ir tos kliedēt. To veiksmīgi izdevies izdarīt pērn uzsāktajā akcijā “Esi formā”, intervijā portālam “Sargs.lv” atzīst Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers.

Viņš stāsta, ka pērn Sauszemes spēku Mehanizētajā brigādē tika aizsākta akcija “Esi formā”, kuras ietvaros Latvijā pazīstami influenceri tika aicināti aizvadīt vienu dienesta dienu kopā ar karavīriem, lai caur savu pieredzi pārbaudītu, kāds dienests ir patiesībā. Savas sajūtas un emocijas influenceri fiksēja video, vēlāk par to radot savu stāstu.

“Viens no maniem uzstādījumiem bija parādīt cilvēkiem, ka bruņotie spēki ir kaut kas cits, nekā sabiedrība to ir iedomājusies. Stereotipi aizvien ir dzīvi. Piemēram, man viens paziņa vēl nesen prasīja, vai mēs karavīrus vispār no bāzes laižam ārā,” viņš sacīja.

Pulkvedis S. Gaugers arī piebilda - lai gan kopš Padomju okupācijas režīma krišanas pagājuši jau 30 gadi, daudzi cilvēki dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos savā apziņā cenšas salīdzināt ar klišejām, kādas valdījušas Padomju armijā, proti, ka karavīra galvenie uzdevumi ir mazgāt grīdu vai mizot kartupeļus.

“Šādi mēs devām iespēju cilvēkiem, kuri nav dienestā, ieskatīties kas notiek "aiz sētas". Jāteic, ka kopš tā laika ir bijušas vairākas jauno karavīru plūsmas, kuri sākuši pamatapmācību. Vai esmu priecīgs ar rekrurēšanas rādītājiem? Nē, taču ar kaut ko ir jāsāk. Ir jāmaina sabiedrības viedoklis par šo sistēmu,” uzsvēra pulkvedis S. Gaugers.

Tāpat bruņotajos spēkos jāapzinās, ka sabiedrībā norit paaudžu maiņa, un jaunie karavīri dienestu uztver nevis kā kaut ko īpašu, bet kā jebkuru darba iespēju Latvijas darba tirgū.

Image
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri mācībās Ādažu bāzē
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri mācībās Ādažu bāzē/ vsrž. Gatis Indrēvics.

“Manuprāt, Latvijā ir izaugusi paaudze, kas attīstījusies relatīvā pārticībā. Piemēram, manam dēlam apdraudējuma sajūtas kā tādas vairs nav.  Tā ir paaudze, kas, paldies Dievam, nespēj iedomāties, kā tas ir – būt apdraudētam. Tādējādi ir ļoti grūti domāt, ka tieši patriotisms būs tas, kas noliks šos jauniešus karavīru ierindā,” vērtēja pulkvedis S. Gaugers.

Viņš arī uzvēra – jāņem vērā, ka jaunā paaudze ir daudz globālāka, jo jauniešiem ir draugi virknē Eiropas valstu. Arī Eiropas Savienības brīvā darba spēka plūsmas politika ļauj viņiem bez jebkādiem ierobežojumiem strādāt te vienā, te otrā valstī. Tas liek arī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem domāt – kā par karavīru piesaisti konkurēt globāli.

“Jāsaprot, ka mēs esam darba devējs – tāds pats kā, piemēram, “Latvenergo”, “Latvijas Dzelzceļš” vai “Latvijas finieris,” sacīja Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris, piebilstot, ka līdztekus stabilam atalgojumam un sociālajām garantijām jauniešiem jāpiedāvā arī kas cits – izaicinājums.

“Piemēram, ja runā par mani un maniem pēdējiem 30 dienestā aizvadītajiem gadiem, tad es nevaru iedomāties neko interesantāku. Tu visu laiku izaicini pats sevi. Katru rītu esi noteiktā laikā darbā, jo šis darbs liek sevi disciplinēt, un tikai disciplinēts cilvēks var sasniegt augstākos mērķus. Arī par dinamiku te nav jāsūdzas – šodien tu esi Irākā, rīt – Afganistānā, pēc nedēļas – mācībās ASV, bet pēc mēneša - jau uz vīna glāzi pie Valsts prezidenta. Te nav tādas rutīnas kā civilajā darbā, kur tu apstrādā vienu dokumentu, otru, bet dienas beigās vairs nesaproti, ko esi izdarījis. Militārajā dienestā tā nav. No rīta tu izej uzdevumā, bet vakarā, iespējams, pārnāksi pilnīgi slapš un galīgā badā, taču tad, kad tu šīs grūtības būsi pārvarējis, iekšējā sajūta būs fantastiska un ne ar ko nesalīdzināma,” savā pieredzē dalās pulkvedis S. Gaugers.

Viņaprāt, tieši ar šādu piedāvājumu varētu ieinteresēt mūsdienu jauniešus, tomēr jāņem vērā, ka daļa jauniešu, saskaroties ar pirmajām grūtībām, mēdz padoties un pamet dienestu, tādēļ viņi ir jāmotivē īpaši, pretējā gadījumā viņi, visticamāk aizbrauks darba meklējumos uz ārvalstīm.

Vaicāts, kā veicas ar jauno zemessargu rekrutēšanu Sauszemes spēku Mehanizētās brigādes 3.kājnieku bataljonā, kura pamatsastāvu veido tieši zemessargi, pulkvedis atzīst - rekrutēšanas plānos nopietnu nobīdi radījusi Covid-19 pandēmija.

Image
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri mācībās Ādažu bāzē
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri mācībās Ādažu bāzē/ srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

“Nav tā, ka mēs nevienu nebūtu pieņēmuši, taču tie nav skaitļi, uz kuriem mēs cerējām,” atzīst Sauszemes spēku Mehanizētās brigādes komandieris.

Lai gan nācies pārtraukt iepriekš plānotās rekrutēšanas kampaņas, visbūtiskāko ietekmi uz rekrutēšanas rādītājiem atstājuši pēdējā gada laikā ieviestie sociālās distancēšanās ierobežojumi. Tie ierobežojuši ikdienas cilvēku savstarpējo komunikāciju. Taču, kā pierāda prakse, vislabākais rekrutētājs allaž bijis pats zemessargs, kurš ar draugiem brīvākos brīžos pārrunā aizvadītās nedēļas nogales piedzīvojumus.

Tomēr arī 3. bataljona attīstībā vērojamas pozitīvas iezīmes. Šobrīd jau ir nokomplektēta pilna rota, savukārt tajā dienošie zemessargi ir labi sagatavoti.

“Piemēram, pērn rudenī mums jau bija pirmais vada uzbrukums ar kaujas munīciju. Tas ir ļoti bīstams manevrs, taču viss notika nevainojami. Šajā bataljonā apmācība ir ļoti interesanta. Tāpat mēs piesaistām instruktorus no 1. un 2. bataljona. Katrā ziņā 3. kājnieku bataljons organiski aug. Ceru, drīz mēs šos zemessargus varēsim "likt" arī uz jaunajām 6x6 bruņutransportieru platformām,” piebilda pulkvedis S. Gaugers.

Dalies ar šo ziņu