Mīnu kuģa “Imanta” komandieris: epidemioloģiskie ierobežojumi nav kavējuši mīnu meklēšanu

NBS
Sargs.lv
Imanta
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lai gan Covid 19 pandēmija nesusi dažādus ierobežojumus NATO 1. pastāvīgajā jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) darbā, tie nav kavējuši galveno uzdevumu izpildi – NATO atturēšanas spēju stiprināšanu un mīnu meklēšanas operāciju izpildi, tā, noslēdzot dežūru SNMCMG1 sastāvā, sarunā ar portālu “Sargs.lv” pastāstīja mīnu kuģa M-04 ”Imanta” komandieris komandleitnants Jurijs Andrejevs.

Vērtējot aizvadīto dežūru, komandleitnants J. Andrejevs to raksturo kā krietni vien atšķirīgāku no citām. Pirmkārt, ievērojot epidemioloģiskās prasības, pirms došanās uzdevuma izpildē “Imantas” komanda uz kuģa aizvadījusi 14 dienu karantīnu. Šādus pašus epidemioloģiskos drošības pasākumus veikušas arī citas SNMCMG1 kuģu apkalpes.

Image
Imanta
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
“Pēc 14 dienu karantīnas mēs jau drīkstējām komunicēt ar citu kuģu komandām, varējām piedalīties kopīgos dežūras pasākumos, tiesa, atrodoties tikai un vienīgi SNMCMG1 grupas sastāvā,” skaidroja komandleitnants J. Andrejevs.

Salīdzinot ar citām dežūras reizēm, šoreiz SNMCMG1 kuģu komandām, tostarp “Imantas” apkalpei bija liegts izkāpt un apskatīt ostas pilsētās, kurās dežūras laikā piestājuši pretmīnu grupas kuģi.

“Skaidrs, ka ierodoties ikvienā ostā nākas nokārtot dažādas administratīvās lietas, piemēram, veikt dokumentu parakstīšanu. Parasti šādas lietas tiek veiktas, ostas pārstāvjiem kāpjot uz kuģa. Šoreiz mēs citus cilvēkus uz kuģa klāja nelaidām. Visas darbības notika tikai un vienīgi piestātnes teritorijā un arī tad, velkot maskas, cimdus, lietojot dezinfekcijas līdzekļus un ievērojot citus piesardzības pasākumus,” skaidroja kuģa “Imanta” komandieris.
Image
Imanta
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Komandleitnants J. Andrejevs gan piebilda, stingrie ierobežojumi lieguši gan citu lietu – ārvalstu pārstāvju iepazīstināšanu ar Latvijas Jūras spēku veikumu NATO pretmīnu grupā un iepazīstināšanu ar savu valsti.

 

“Pirms pandēmijas bija normāli, ka, ierodoties ostā notika vizītes gan pie pašvaldību vadītājiem, gan tika rīkotas atvērto durvju dienas, aicinot apmeklēt kuģus gan attiecīgās valsts militārās vadības pārstāvjus, gan vienkāršos cilvēkus. Šī situācija to visu diemžēl neļāva. Diemžēl tā bija pirmā reize, kad kuģi epidemioloģisko prasību dēļ apmeklētājiem netika atvērti. Par to mums ir žēl, jo parasti šādās reizēs mēs prezentējām gan mūsu kuģa karogu, gan Latviju. Šajā dežūrā tas izpalika,” viņš atzina.

Vaicāts par mācību un mīnu meklēšanas operāciju izpildi, komandleitnants J. Andrejevs atzina, ka arī to laikā tikuši maksimāli samazināti kontakti ar citu valstu bruņoto spēku pārstāvjiem ārpus SNMCMG1 sastāva.

Image
Imanta
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Ja mācībās piedalījās kuģi ārpus grupas sastāva, vai, piemēram helikopteri, mums bija aizliegts ar tiem veikt uzdevumus, kuri prasa tiešu cilvēku saskarsmi. Piemēram, bieži , piedaloties helikopteriem mēs trenējāmies cilvēku evakuācijā. Šādos gadījumos uz kuģiem tika nolaisti un no kuģa pacelti cilvēki. Epidemioloģisko ierobežojumu dēļ šādus mācību elementus nevarējām izspēlēt,” viņš skaidroja.

Vienlaikus “Imantas” komandieris atzina, ka par spīti dažādiem ierobežojumiem, SNMCMG1 kuģi Baltijas jūrā turpinājuši uzlabot kuģošanas drošību. Dažādās pretmīnu operācijās atklāti 105 potenciāli bīstami priekšmeti, no kuriem sprādzienbīstami izrādījušies deviņi.

“Starp šiem objektiem, viena bija torpēda, bet astoņas bija jūras mīnas. Četri no šiem objektiem tika iznīcināti, taču pārējie tika tikai fiksēti, jo no vietējo valstu varas iestādēm nebija saņemtas visas vajadzīgās atļaujas to iznīcināšanai,” skaidroja komandleitnants J. Andrejevs. Viņš arī uzslavēja mīnu kuģa M04 “Imanta” apkalpi, norādot, ka tās sniegums mīnu meklēšanā salīdzinot ar citu valstu pārstāvjiem, bijis atzīstams.

“Imantas” apkalpe vēl līdz 18 decembrim būs NATO apvienotās jūras operāciju pavēlniecības pakļautībā. Pēcāk komandas locekļi dosies pelnītos atvaļinājumos, kuros šī gada laikā, gatavojoties dežūrai SNMCMG1 netika izmantoti.

Image
Imanta
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka mīnu kuģis M-04 ”Imanta” dežūras aktīvo fāzi NATO 1. pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā uzsāka 2020. gada 29. augustā, pievienojoties NATO sabiedroto jūras spēkiem starptautiskajās militārajās pretmīnu karadarbības mācībās “Sandy Coast 2020”.

Image
Imanta
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

SNMCMG1 ir viena no četrām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām,un tās galvenais uzdevums ir būt gataviem veikt pretmīnu darbību jūrā. Ikdienā grupas kuģi piedalās apmācībā, veic manevrēšanas vingrinājumus, kuģošanas treniņus, piedalās arī militārajās mācībās, kurās iznīcina jūrā esošās mīnas. Kā viens no pakārtotajiem uzdevumiem ir patrulēšana, kuras laikā NATO klātbūtne tiek demonstrēta gan jūrā, gan krastā - ostu vizīšu laikā. Šajā grupā iekļauti septiņi kuģi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Nīderlandes, Beļģijas, Norvēģijas un Vācijas, kā arī uz vienu mēnesi sabiedrotajiem pievienojās Somijas kuģis.

Dalies ar šo ziņu