Pulkvedis S. Gaugers: Mehanizētā kājnieku brigāde gatava uzņemt līdz 1000 jauno karavīru

NBS
Sargs.lv/ltv.lsm.lv
Gaugers
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde savās rindās ir gatava uzņemt līdz pat 1000 jaunu karavīru, piedāvājot dienesta un darba iespējas 170 dažādās specialitātēs, tā pirms kampaņas “Esi formā” atklāšanas Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers.  

Viņš atzina, ka līdz ar finansējuma pieaugumu aizsardzības nozarei, pēdējo gadu laikā arī Mehanizētā kājnieku brigāde piedzīvo strauju kaujas spēju attīstību. Tomēr, lai visas jaunās iepirktās sistēmas spētu izmantot, nepieciešams visai liels cilvēku resurss.

“Mehanizētajā kājnieku brigādē mēs šobrīd esam gatavi uzņemt līdz 1000 cilvēkiem. Mēs augam un attīstāmies straujiem soļiem. [..] Strauji attīstām artilērijas spējas, tāpēc mums ir ļoti nepieciešami mehāniķi. Tāpat attīstām bezpilota lidaparātu spējas, arī te ir vajadzīgi cilvēki, kuri tos vada. Mēs attīstām arī kājnieku vienības, tādējādi ir nepieciešami cilvēki, kuri spētu vadīt kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnas (CVRT). Ir vajadzīgi arī mediķi. Mēs esam gatavi nodrošināt darbu 170 dažādās profesijās,” viņš sacīja.

Pulkvedis S. Gaugers sacīja, ka ikvienam jaunajam karavīram bruņotie spēki ir gatavi nodrošināt algu, sākot no 900 eiro uz rokas, kas pēcāk pieaug atkarībā no dienesta pakāpes un iegūtās specialitātes. Tāpat dienesta laikā valsts karavīriem nodrošina pilna mēroga veselības aprūpi, tostarp apmaksātus zobārsta pakalpojumus.

Lai kliedētu sabiedrībā valdošos mītus, ka dienests Nacionālajos bruņotajos spēkos, īpaši Sauszemes spēku Mehanizētajā brigādē, domāts tikai un vienīgi spēcīgiem jauniešiem, šodien tiek uzsākta kampaņa “Esi formā”.

Kā norāda pulkvedis S. Gaugers, šīs kampaņas pamatdoma ir vienkārša - ļaut sabiedrībai ielūkoties karavīru ikdienas darbā, kā arī ļaut pašiem izmēģināt nokārtot tās fiziskās sagatavotības prasības, kādas tiek piemērotas karavīriem.

“Lai arī mēs pastāvīgi stāstām, kas mēs esam, liela daļa joprojām nezina, kas mēs esam. Šīs kampaņas pamatā ir mēģinājums ļaut cilvēkiem pašiem ieskatīties mūsu ikdienā un ļaut piemērot to, kā viņi paši jūtas tajā, ko mēs kā karavīri darām ikdienā,” kampaņas mērķus skaidro pukvedis S. Gaugers.

Viņš atzina, ka ne visi jaunieši, kuri vēlas stāties dienestā uzreiz var nokārtot dienestam bruņotajos spēkos izvirzītos fiziskās sagatavotības normatīvus.

“Ir ļoti interesanta tendence – daudzi jaunieši, kas pirms dienesta ir izgājuši caur Jaunsardzi, tagad nonāk bruņotajos spēkos. Šiem cilvēkiem ar fizisko sagatavotību viss ir kārtībā. Šie jaunieši veido pusi visu jauno karavīru. Atlikušajiem 50% jauniešu mēs fizisko sagatavotību "piedzenam" tā, lai viņi būtu spējīgi pildīt karavīra uzdevumus,” stāstīja pulkvedis S. Gaugers.

“Mēs sakām - nāciet, kādi esat, mēs no jums "uztaisīsim" karavīru! Neviens nav piedzimis formas tērpā. Forma ir kaut kas, līdz kam ir jānonāk. Vienam forma ir mentālā kapacitāte, citam fiziskā, taču līdz tai ir jānonāk. Tad nu mēs mēģinām šo visu salikt kopā, un beigās vēl ieģērbjam cilvēku formas tērpā. Tikai tad var teikt: “Tagad tu esi formā!""

Mehanizēto kājnieku brigādes komandieris atzina, ka mūsdienās bruņotie spēki savās rindās nevēlas tikai un vienīgi fiziski sagatavotus cilvēkus, kuri var ilgstoši skriet ar ieroci. Arvien vairāk nepieciešami cilvēki ar augstu intelektu un iegūtu vērtīgu izglītību. Sākotnējā nespēja nokārtot fiziskās sagatavotības prasības nevar būt šķērslis. Karavīriem ir izstrādāta īpaša sagatavošanas programma, kuru pildot, fiziskās sagatavotības normatīvu nokārtošana ātri vien pārstāj būt par šķērsli.

Arī prasības fiziskajai sagatavotībai nav pārmērīgas. Vīriešiem noteiktā laikā jāspēj noskriet trīs kilometru distance, bet sievietēm – 1,5 kilometri, tāpat jāspēj noteiktu skaitu atspiesties balstā guļus un uztaisīt tā saukto “vēderpresi”.

“Tie ir trīs vingrinājumi, kas ir jāizdara. Katrai vecuma grupai ir noteikti savi standarti. Tie nebūt nav drastiski,” piebilda pulkvedis S. Gaugers.

Dalies ar šo ziņu