NBS komandieris: strauji aug vajadzība pēc reģionālajām karavīru treniņu vietām

NBS
Sargs.lv
Kalniņš
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ādažu poligons vairs nevar apmierināt to pieprasījumu pēc karavīru taktiskās mācību vietas, kāds šobrīd veidojas Nacionālajos bruņotajos spēkos. Tāpēc arvien lielāka nozīme ir kvalitatīvu treniņu vietu izveidei Latvijas reģionos. Tā sarunā ar “Sargs.lv” uzsvēra Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

NBS komandieris skaidroja, ka jaunas mācību vietas nepieciešamas ne tikai tādēļ, ka Latviju kā treniņu vietu pēdējo gadu laikā arvien aktīvāk  izmanto sabiedrotie, bet primāri tāpēc, ka pēdējos gados notikusi strauja attīstība pašos Nacionālajos bruņotajos spēkos.

“Šobrīd vienību skaits ir liels. Mums ir arī labas attīstības iespējas un plāni. Tas viss prasa poligonu divu iemeslu dēļ – ir attīstījušās netiešās uguns spējas, kas ir saistīts ar artilēriju un mīnmetējiem. Otrs – lai pilnā apjomā mācībās varētu izvest bataljona līmeņa vienību, kura vēl paralēli veic taktisko kaujas šaušanu. Tas šobrīd iespējams tikai un vienīgi Ādažos,” skaidroja Nacionālo bruņoto spēku komandieris.

Šobrīd Nacionālos bruņotos spēkus kopumā veido piecas brigādes, savukārt, līdz šim visām brigādēm teju kā vienīgā lielāka mēroga mācību vieta bijis Ādažu poligons. Turklāt, ņemot vērā, ka bruņotajos spēkos ienāk aizvien jaunas kaujas spējas, piemēram, artilērija, nepieciešami reģionālie poligoni. Tad būtu iespēja mācībās izvest bataljona līmeņa vienības, ļaujot tām šaut arī ar kaujas munīciju un smagajiem atbalsta ieročiem. Šīs spējas karavīri un zemessargi varēs mācīties pielietot “Lāčusila” un “Meža Mackeviču” poligonā.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris uzsver - vietējiem iedzīvotājiem satraukties mācību laikā nevajadzētu, jo tajās tiek ievērotas ļoti stingras drošības prasības.

Ģenerālleitnants L. Kalniņš arī atzina, ka šobrīd Ādažu un "Meža Mackeviču" poligoni jau ir sasnieguši savu optimālo platību un tos nav plānots paplašināt vēl vairāk. Tagad būtiskākie uzdevumi ir saistīti ar šo poligonu infrastruktūras attīstību, piemēram, izveidojot tajā izturīgu ceļu tīklu, pilnveidojot ugunsdrošības sistēmu un veicot citus labiekārtošanas darbus.

Līdztekus treniņiem Ādažos arvien vairāk citu NATO sabiedroto karavīru tiks novirzīti mācībām pārējos Latvijas poligonos.

“Ne vienmēr vajadzīgi tādi plaši areāli kā Ādažu poligons. Ādažu poligons ir vajadzīgs tika vienam mērķim – atstrādāt plaša mēroga uzbrukumus ar kaujas munīciju. [..] Latvijā izvietotā NATO kaujas grupa regulāri trenējas mūsu valsts Austrumos. Tāpat sabiedrotie izmanto Skrundas poligonu, lai izspēlētu kauju apdzīvotā vietā. Arī iepriekšējos gados notikušajās mācībās “Namejs” kaujas šaušana notika Lāčusila poligonā,” stāsta ģenerālleitnants L.Kalniņš.

Lai vēl labāk piemērotu reģionālās mācību vietas Nacionālo bruņoto spēku prasībām, tuvākajos gados plānoti arvien lielāki ieguldījumi “Meža Mackeviču”, “Lāčusila” un Skrundas poligonu attīstībā.

Dalies ar šo ziņu