Latvija un Somija vienojas par kopīgas bruņumašīnu sistēmas izstrādi

NBS
Sargs.lv
6x6
Foto: Foto: "Patria"

Latvija un Somija tuvāko gadu laikā izstrādās jaunu bruņumašīnu sistēmu uz Somijas kompānijas “Patria” sešriteņu bruņutransportieru bāzes, tā tikšanās laikā vienojušies Somijas un Latvijas aizsardzības ministri.

Lai spertu soli pretī turpmākajai sadarbībai 29. janvārī, Helsinkos aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens (Antti Kaikkonen) parakstījuši tehnisko vienošanos par abu valstu sadarbību projektā.  

Artis Pabriks

Foto: Aizsardzības ministrija

Tehniskā vienošanās pagaidām ir juridiski nesaistoša politiskā vienošanās, kas nevienai no tās partnervalstīm šajā projekta posmā neuzliek par pienākumu nodrošināt konkrētus pakalpojumus vai produktus, taču interese par kopīgu pirkumu abām valstīm aizvien ir. A. Pabriks skaidro, ka veiksmīgi noslēdzoties tālākajam darbam, ar Somiju plānots parakstīt arī starpvaldību vienošanos par bruņumašīnu piegādēm.

“Mūsu bruņoto spēku vajadzības ir līdzīgas, taču ne identiskas. Savstarpējās diskusijās secinājām, ka tirgus nepiedāvā transportlīdzekļu platformas, kuras tieši atbilstu visām prasībām, tāpēc pieņēmām lēmumu sākt pētniecības un izstrādes programmu uz “Patria” 6x6 platformas bāzes. Tā piedāvā vispiemērotāko lietojamību un vislabāk atbilst Latvijas un Somijas prasībām."
Artis Pabriks
aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Cik daudz bruņumašīnu Latvija varētu iegādāties, pagaidām nav precīzi zināms, tomēr šis skaits būs mērāms simtos. Lielā mērā tas būs atkarīgs no Somijas kompānijas piedāvātās cenas. Ja kopīgajam iepirkumam pievienosies arī citas valstis, tad tas varētu samazināt kopējo pasūtījuma cenu, ļaujot iegādāties vairāk tehnikas vienību.

Ja veiksmīgi norisināsies turpmākais transportlīdzekļu platformas pētniecības un izstrādes posms, tad Nacionālie bruņotie spēki pirmās jaunās bruņumašīnas varētu saņemt jau 2021. gadā. Paredzēts, ka piegādes no “Patria” tiktu īstenotas katru gadu aptuveni nākamo 10 gadu laikā. Kādas varētu būt piegādājamo bruņumašīnu modifikācijas, to noteiks Nacionālie bruņotie spēki, taču jau tagad ir skaidrs – šie būs transportlīdzekļi, kuri ar augstu mobilitāti varēs pārvadāt kaujinieku nodaļu 10 cilvēku sastāvā un  nepieciešamības gadījumā arī peldēt.

“Mēs iegūsim ļoti modernus bruņotos pārvietošanās līdzekļus, kuri ir atbilstoši mūsu ģeogrāfijai un dos maksimālu drošību karavīriem krīzes situācijās. No karadarbības Ukrainā mēs zinām, ka daudzi karavīri kaujas laukā ievainojumus guvuši tieši no šķembām un vieglajiem ieročiem. Šis ir pārvietošanās līdzeklis, kas karavīrus var ne vien pasargāt, bet būs aprīkots arī ar uguns atbalsta spējām, kas nekad mums nav bijis. Mēs nedrīkstam krīzes situācijā vadāt karavīrus vienkāršā kravas transportā, kā tas bijis līdz šim,” stāstīja A. Pabriks.

Viens no Latvijas turpmākās līdzdalības priekšnosacījumiem iepirkuma projektā būs ražotāja piedāvāto 6x6 platformu, to rezerves daļu un uzturēšanai nepieciešamo zināšanu piegāžu drošības risinājumi, iesaistot arī pašmāju industrijas uzņēmumus. A. Pabriks skaidro, ka, veiksmīgi īstenojot projektu, sadarbībā ar “Patria” Latvijā paredzēts izveidot bruņumašīnu tehniskās apkopes centru. Latvijas uzņēmumu, ar kuru apkopes centrs tiks veidots, izvēlēsies “Patria” pārstāvji.

Līdztekus plānotajam sešriteņu bruņutransportieru iepirkumam Nacionālie bruņotie spēki turpina darbu arī pie četrriteņu bruņumašīnu iegādes projekta.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 17. decembrī Latvija kopā ar Igauniju un Somiju parakstīja nodomu vēstuli par kopīgas bruņu transportlīdzekļu sistēmas izveidi, ko iecerēts pielāgot katras valsts sauszemes spēku vajadzībām.

Dalies ar šo ziņu