NATO valstis sadarbojas ar privātuzņēmumiem cīņā pret Covid-19

NATO
Sargs.lv/NATO.int
sejas maskas
Foto: Foto: FabFactory/NATO.int

Cīnoties pret globālo koronavīrusa epidēmiju, NATO dalībvalstis ir sākušas ciešāk sadarboties ar privātiem uzņēmumiem un akadēmiskām institūcijām, kurām pieejamas 3D printēšanas iekārtas, kuras var izmantot aizsargmasku ražošanā.

Šāda veida sadarbībai ir daudzas priekšrocības, piemēram, 3D printēšanas tehnoloģiju izmantošana nodrošina salīdzinoši lētu aizsargmasku un elpināšanas masku ražošanu lielos apjomos. Šāda veida maskas ir būtiska medicīniskā aizsargtērpa aprīkojuma sastāvdaļa un pašlaik steidzami nepieciešamas mediķiem, kuri ārstē Covid-19 pacientus.

Itālijā NATO atbalsta un iepirkuma aģentūras (NSPA) komanda noslēgusi sadarbības līgumu ar mazu Itālijas uzņēmumu “ISINNOVA”. Paredzēts, ka uzņēmums, izmantojot 3D printēšanas tehnoloģiju, katru nedēļu izgatavos 25 elpināšanas masku detaļas. Ar tām būs iespējams pārveidot niršanas maskas par elpināšanas maskām, ko var izmantot medicīnā.  Izgatavotās maskas tiks ziedotas Itālijas Civilās aizsardzības departamentam, kas tās tālāk izdalīs slimnīcām, kurām tās būs visvairāk nepieciešamas.

Kopā ar 10 000 aizsargtērpiem Čehija nesen Itālijai nosūtīja vairākus modernu respiratoru paraugus, kurus valsts varēs pati ražot, izmantojot 3D printēšanas tehnoloģijas. Šāda veida atbalstu lielā mērā palīdzēja nodrošināt sadarbība starp dažādām abu valstu organizācijām, kuru starpā bija arī Milānas un Prāgas politehniskie institūti.

Dalies ar šo ziņu