NATO saņēmusi pirmās “Global Hawk” izlūklidmašīnas

NATO
Sargs.lv
NATO
Foto: Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija

NATO Sabiedroto virszemes izlūkošanas sistēmu pavēlniecība Sicīlijā saņēmusi pirmos divus ASV kompānijas “Northtrop Grumman” ražotos bezpilota lidaparātus “Global Hawk” un to vadības aprīkojumu, kas būtiski kāpinās visas alianses izlūkošanas spējas

Kopumā NATO pasūtījusi piecus bezpilota lidaparātus. Atlikušie trīs tiks piegādāti šī gada laikā.

Visas virszemes izlūkošanas operācijas tiks vadītas un koordinētas no Sigonellas gaisa spēku bāzes Sicīlijas salā Itālijā. Lidaparātu savāktie dati būs pieejami visām 29 NATO dalībvalstīm, tostarp, to militārajiem un politiskajiem līderiem.

NATO

Foto: no kreisās Sabiedroto spēku augstākais komandieris Eiropā ģenerālis Tods Volterss, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis sers Stjuarts Pīčs. Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs svinīgajā pasākumā par godu jaunās izlūkošanas sistēmas ieviešanai atzina, ka šo tehnoloģiju iegāde pierāda, ka  NATO ir visveiksmīgākā alianse pasaules vēsturē, jo tā ir spējusi pielāgoties dažādām izmaiņām, kā arī kopīgiem spēkiem iepirkt vismodernākās izlūkošanas tehnoloģijas, kuras augsto izmaksu dēļ vairums NATO dalībvalstu nevarētu atļauties.

“Šī sistēma ir īpaša vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tā ļauj mums saredzēt vairāk. Viens šāds drons ļauj pārraudzīt teritoriju, kas izmēra ziņā līdzinās Polijai, nodrošinot mūsu komandierus ar pilnvērtīgiem attēliem par notiekošo uz zemes, neatkarīgi no laika apstākļiem. Tāpat šī sistēma ļauj laicīgi noteikt draudus un pārredzēt teritorijas aiz horizonta. Mēs varēsim laicīgi atklāt kustību uz sauszemes, jūrā un pat atrast improvizētus spridzekļus. Otrkārt, šis lidaparāts var pārvarēt lielus attālumus. Tas var lidot līdz pat 30 stundu, pārraugot visu Eiroatlantisko telpu. [..] Treškārt, šī sistēma beidzot būs pieejama visām 29 NATO dalībvalstīm, jo līdz šim šādas spējas bija tikai vienai valstij.”
Stoltenbergs
NATO ģenerālsekretārs
Jenss Stoltenbergs

NATO virszemes izlūkošanas projekts, kā izmaksas lēšamas aptuveni 1,5 miljardu ASV dolāru apjomā, aizsākās 2012. gadā. Līdztekus lidaparātiem NATO saņēmusi gan stacionārās, gan mobilās vadības sistēmas, ko iespējams viegli transportēt ar kravas lidaparātiem un izvērst jebkurā vietā.

NATO

Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija

Lidmašīnas izstrādātāju “Northtrop Grumman” pārstāvji atzīst – unikāla ir arī pati izlūklidmašīna. Atšķirībā no citiem bezpilota lidaparātiem, tā nav aprīkota ar novērošanas kamerām, bet gan unikālu radaru, kas vienā virzienā ļauj skenēt teritoriju līdz pat 200 kilometriem. Tas nozīmē, ka, lai iegūtu datus par pretinieka aktivitātēm, nav nepieciešams šķērsot valstu robežas vai ielidot pretinieka pretgaisa aizsardzības sistēmas darbības laukā.

“Šīs lidmašīnas spārnu vēziens ir salīdzināms ar pasažieru lidmašīnas “Boeing 747” spārnu vēzienu. Tā var lidot ļoti augstu, turklāt ļoti ilgi. Tomēr galvenais trumpis ir tajā ievietotais virszemes skenēšanas radars un komunikāciju sistēma. Piemēram, radaram ir daudzas funkcionālās iespējas – noteikt transporta kustību, uzņemt attēlu naktī, sliktos laika apstākļos, turklāt nodot šo informāciju ļoti ātri caur satelītu tālākai apstrādei,” sarunā ar “Sargs.lv” stāsta “Global Hawk” ražotāju “Northtrop Grumman” autonomo sistēmu izstrādes viceprezidents Braiens Čapels.

“Global Hawk” radars veido tā saukto sintētisko attēlu. Proti, virszemes attēls netiek fotografēts, bet gan iegūts no radara atstarotās informācijas. To digitāli apstrādājot, iespējams iegūt melnbaltu attēlu, kur mazākais atpazīstamais objekts ir vieglā pasažieru mašīna. Līdztekus lidmašīnā ievietotais radars ļauj skenēt arī dažādus pārvietošanās maršrutus, fiksēt tehnikas plūsmas, ātrumu un virzienu, vajadzības gadījumā atpazīstot – kāda veida tehnika pārvietojas. Šī informācija pa satelīta antenu tiek nodota NATO datu analītiķiem, kuri, saņemot attēlus, ātri spēj noteikt gan pretinieka izvietotās militārās tehnikas veidu, gan kaujas gatavības pakāpi.

NATO

Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija

NATO Sabiedroto virszemes izlūkošanas sistēmas komandieris ASV gaisa spēku brigādes ģenerālis Fils Stjuarts portālam “Sargs.lv” stāsta – jaunās izlūkošanas sistēmas galvenais trumpis būs datu piegādes ātrums, kas līdzināsies teju tiešsaistes režīmam. Lai gan līdz šim NATO plaši izmantoja satelītus un AWACS sistēmas, no tām iegūto datu apstrāde aizņēma ilgāku laiku. Tas būtiski ietekmēja militāro un politisko lēmumu pieņemšanas kvalitāti.

“Iedomājieties, jūs ar savu telefonu uzņemat “selfiju” un nosūtat to uz savu e-pastu. Šis process aizņem piecas līdz desmit sekundes. Šī lidmašīna strādā līdzīgā veidā. Ar radaru tā uzņem bildi un momentā nosūta mums uz bāzi Sicīlijā, kur mūsu izlūkošanas ekspertu grupa to var izanalizēt, tālāk nosūtot NATO ģenerālsekretāram, sabiedroto spēku augstākajam komandierim vai katrai no 29 NATO dalībvalstīm. [..] Tagad mēs to varam paveikt piecās līdz 10 minūtēs. Pirms tam tas aizņēma nedēļu vai mēnesi.”
Fils Stjuarts
NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas komandieris
brigādes ģenerālis Fils Stjuarts

Brigādes ģenerālis F.Stjuarts atzīst – 75% izlūklidmašīnu lidojumu plānoti miera laika apstākļos, turklāt šo sistēmu paredzēts izmantot arī civilām vajadzībām, piemēram, veicot novērošanu dabas katastrofu vai humanitāro krīžu skartajos reģionos, lai labāk koordinētu nelaimes novēršanas darbus.

Inovatīva bijusi arī virszemes izlūkošanas sistēmas iegādes kārtība, proti, to darījušas alianses dalībvalstīs kopīgi, tādējādi samazinot katras valsts atvēlētās izmaksas. Šāda iepirkuma kārtība NATO izmantota pirmo reizi organizācijas pastāvēšanas vēsturē, “Sargs.lv” atzīst NATO sabiedroto sauszemes izlūkošanas menedžmenta aģentūras vadītājs Folkers Sammans.

“Tas, ko mēs varam mācīties no šīs programmas, ir tas, ka, ja ir precīzi uzstādīti mērķi, tā ir izpildāma. Šis būs sava veida sākotnējais sadarbības modelis NATO dalībvalstīm tālākā nākotnē. [..] Vai pēc šīs iegādes programmas būs jaunas, to es nezinu, tomēr zinu, ka tagad mums ir izstrādāts sadarbības modelis, kādu var izmantot citos iepirkumos,” viņš teica.

Paredzēts, ka NATO sabiedroto virszemes izlūkošanas sistēmas testēšana sāksies tuvāko mēnešu laikā, pēc kā plānots sasniegt arī operacionālo spēju.

Dalies ar šo ziņu