Eiropas valstu bruņoto spēku kiberreaģēšanas vienība sekmīgi aizvada kaujas mācības

Militārās mācības
Sargs.lv/ c4isrnet.com
kiberdrošība
Foto: Foto: Pixabay.com

18 Eiropas valstu veidotie militārie kiberreaģēšanas spēki pagājušajā nedēļā aizvadījuši kaujas mācības, kurās pārbaudīta bloka spēja kopīgiem spēkiem stāties pretī masīvam kiberuzbrukumam.

Mācības rīkoja Eiropas Aizsardzības aģentūra. Šīs mācības ievada kampaņu, kas turpināsies visu šā gada vasaru, ietverot dažādas ekspertu apmācības un konferences.

Kā norāda mācību rīkotāji, tad šī pasākuma ideja ir uzlabot valstu sadarbību militārajā kiberaizsardzībā, kas salīdzinot ar civilo kiberaizsardzību, aizvien nevēlas kopīgot sensitīvo taktiku par kiberdraudu pārvarēšanas paņēmieniem.

Tā ir pirmā reize, kad Eiropas Savienībā tiek testēta spēja pretoties kiberdraudiem, tos vērtējot no militārā viedokļa. Kā norāda eksperti, aizsardzības spēja pret kiberuzbrukumiem ieņem arvien nozīmīgāku vietu, jo ​​jaunās ieroču sistēmas lielā mērā paļaujas uz modernajām informāciju tehnoloģijām. Savukārt hakeru uzbrukumi šīs sistēmas var padarīt ievainojamas, liekot tām kļūt par vieglu mērķi.

Amatpersonas šīs mācības jau nosaukušas par “kaujas mācībām”. Lai gan tās notika mākoņtehnoloģijā veidotā kiberpoligonā, hakeru uzbrukumi bija vērsti pret reāliem mērķiem.

Mācību ietvaros trīs pretinieku spēku komandas, kuru sastāvā bija eksperti no piecām projekta dalībvalstīm, lika aizsardzības spēkiem reaģēt uz dažāda veida iepriekš neparedzētiem uzbrukumiem. Spēkiem, kuri aizstāvējās bija jākonstatē no kurienes nāk uzbrukums, pret ko tas vērsts, kā arī jānoskaidro, kas veicis uzbrukumu.

Eiropas Aizsardzības aģentūras kiberaizsardzības projekta vadītājs Mario Becsia (Mario Beccia) norādīja, ka mācības drīzāk bija vērstas, lai veicinātu dažādu valstu bruņoto spēku kiberaizsarzdības vienību sadarbību, nevis fokusējās tikai uz jaunāko tehnoloģiju izmantošanu.

“Mūsu mērķis bija censties radīt tādu struktūru, kur dažādu valstu bruņoto spēku kiberaizsardzības speciālisti varētu fokusēties uz savstarpējo sadarbību,” viņš sacīja.

M. Bescia skaidroja, ka ierastākie bruņoto spēku CERT vienību pienākumi ir rūpēties par bezpilota lidaparātu un kosmosa ierīču kontroles sistēmu drošību.

Tiesa, raksturojot pašreizējo bruņoto spēku CERT vienību savstarpējo sadarbību, M.Bescia norādīja, ka tā aizvien ir “zemā līmenī.”

Mācību laikā kiberpoligonu nodrošināja Igaunijas kompānija “CybExer Technologies”. Tāpat “CybExer” eksperti mācību laikā pildīja pretinieku lomas.

Nākamais Eiropas Aizsardzības aģentūras pasākums kiberdrošības jomā plānots jūnijā, kas mācībās iesaistīto dalībvalstu bruņoto spēku pārstāvji pulcēsies uz konferenci, lai parunātu mācībās gūtās atziņas un nospraustu stratēģiju savstarpējās sadarbības uzlabošanai.

Dalies ar šo ziņu