NBS karavīri apmācījuši vairāk nekā 400 Ukrainas armijas instruktoru

Militārās mācības
Sargs.lv
Ukrainas armijas apmācība
Foto: Foto no Instruktoru skolas arhīva

Instruktoru sastāvs Ukrainas bruņotajos spēkos tiek veidots tikai pēdējo gadu laikā, un lielu ieguldījumu tā attīstībā snieguši arī Latvijas bruņoto spēku instruktori. Viņi uz Ukrainu mācīt karavīrus dodas kopš 2016. gada, un līdz šim apmācīti jau vairāk nekā 400 Ukrainas armijas instruktoru. Šogad pirmo gadu sasniegts tāds līmenis, kad Ukrainas bruņoto spēku instruktori jau paši var sākt apmācīt savus dienesta biedrus.

NATO standarti Ukrainas armijā

Tā kā Ukraina apņēmusies iestāties NATO, tai jāspēj izpildīt attiecīgi atbilstības kritēriji, tai skaitā arī militārā jomā. Lai arī Ukrainas armija ir skaitliski liela un, atšķirībā no Latvijas bruņotajiem spēkiem, tajā ir daudz vairāk mācību centru, līdz šim iztrūcis profesionāls instruktoru sastāvs. Tā sagatavošanā jau kopš 2015.-2016. gada palīdz daudzas NATO dalībvalstis, tostarp Latvija, sūtot savus instruktorus apmācīt ukraiņu kolēģus.

Latvijas bruņoto spēku sadarbība Ukrainas armijas karavīru apmācībā aizsākās 2016. gadā, kad uz Ukrainas Sauszemes spēku 184. mācību centru Staričos devās pirmie četri NBS instruktori ar uzdevumu vadīt divu nedēļu eksperimentālo militārās vadības kursu.

Kā stāsta NBS Instruktoru skolas komandieris  pulkvežleitnants Vasilijs Gračovs, gadu gaitā šis eksperimentālais kurss attīstījies jau par divu līmeņu kvalifikācijas kursu gandrīz mēneša garumā.

Latvijas karavīri, tāpat kā citu NATO dalībvalstu bruņotie spēki, devuši ļoti lielu ieguldījumu Ukrainas armijas instruktoru sastāva attīstībā, kurš profesionālā līmenī sācis veidoties tikai pēdējos gados.

Paši ukraiņi Latvijas NBS ieguldījumu vērtē ļoti augstu. Latvija viņiem ir labs piemērs, no kā mācīties, jo tās bruņotie spēki pēdējās desmitgadēs ir strauji auguši un attīstījušies.

“Turklāt viņiem daudz vienkāršāk arī cilvēciski komunicēt ar mums. Lai arī apmācības notiek pārsvarā angļu valodā, jo tā ir vienīgā, ko saprot visi mācību procesā iesaistītie NATO dalībvalstu karavīri, latviešiem ir tā privilēģija runāt arī krievu valodā. To vairums ukraiņu labi saprot, ko ne vienmēr var teikt par angļu valodu. Turklāt Ukrainas bruņoto spēku instruktori tiek apmācīti atbilstoši NATO standartiem, bet sākotnēji apmācību programma nākusi tieši no Latvijas instruktoru pieredzes."
Instruktoru skola
NBS Instruktoru skolas komandieris
pulkvežleitnants Vasilijs Gračovs

“Gadu gaitā jau pamazām ieņemam tādu kā mentora lomu. Šogad ir sasniegts tas līmenis, kad Ukrainas bruņoto spēku instruktori, kurus iepriekš apmācīja mūsu instruktori, izrādīja vēlmi paši sākt vadīt kursus saviem karavīriem. Līdz ar to NBS instruktori ir kā padomdevēji, vērtē, kā Ukrainas karavīri apguvuši mācīto un norāda, kas vēl būtu jāuzlabo,” pauž pulkvežleitnants V. Gračovs.

Uz Ukrainu dodas vairākas reizes gadā

Gada laikā uz kādu no Ukrainas armijas mācību centriem NBS instruktori dodas vairākas reizes. Šogad pirmā apmācību vizīte ilga no februāra vidus līdz marta sākumam, kad Nacionālie bruņotie spēki uzsāka sadarbību ar Ukrainas bruņoto spēku 197. mācību centru jeb Seržantu skolu. Tā izveidota 2017. gadā un atrodas Desnā, apmēram 70 kilometru attālumā no Ukrainas galvaspilsētas Kijevas. Tāpat instruktoru apmācības projekts turpinās arī Ukrainas Sauszemes spēku 184. mācību centrā, ar kuru sadarbība ir vissenākā.

NBS instruktori

Štāba virsseržants J. Dambergs (attēlā vidū), pa kreisi no viņa - virsseržants Aldis Āboltiņš, pa labi - seržants Jaroslavs Starovoitovs. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kā stāsta NBS Instruktoru skolas Mācību daļas vecākais pasniedzējs instruktors štāba virsseržants Jānis Dambergs, kurš pats Ukrainas karavīrus apmācīt devies vairākkārt, tas ir interesants un dinamisks process, un ir maksimāli pietuvināts Ukrainas armijas vajadzībām.

“Sadarbības sākumā bija jūtams, ka daudziem trūkst ne tikai pieredzes, bet arī intereses. Mēģinājām viņus motivēt. Jo instruktors ir militārs pedagogs, kurš ir tiesīgs apmācīt citus karavīrus. Un kā ikvienam pedagogam viņam pašam ir jābūt līderim, lai spētu motivēt citus. Tāpēc šīs apmācības pilnveido ne tikai militārās iemaņas, bet attīsta arī instruktoram nepieciešamās īpašības – līderību, spēju ieklausīties padotajos un sniegt skaidrus norādījumus.”
Instruktoru skola
NBS Instruktoru skolas Mācību daļas vecākais pasniedzējs instruktors
štāba virsseržants Jānis Dambergs

Savukārt NBS Instruktoru skolas pasniedzējs instruktors virsseržants Aldis Āboltiņš, kurš no Ukrainas Seržantu skolas Desnā atgriezies pavisam nesen, stāsta, ka šī bijusi vidējā līmeņa kolektīvā apmācība. Izejot šo kursu, Ukrainas bruņoto spēku instruktori jau paši var veikt, piemēram, vada līmeņa apmācības.

“Šoreiz mēs viņus vairāk vērojām no malas, ko viņi ir apguvuši, analizējām kļūdas, ko pēc tam kopīgi pārrunājām, lai nonāktu pie labākā risinājuma.”
Instruktoru skola
NBS Instruktoru skolas pasniedzējs instruktors
virsseržants Aldis Āboltiņš

Arī NBS Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras štāba un apgādes kuģa A-53 ”Virsaitis” ieroču komandas vecākais speciālists seržants Jaroslavs Starovoitovs ir viens no instruktoriem, kurš Ukrainas armijas apmācībās piedalās jau daudzus gadus.

“Ukrainas bruņoto spēku karavīri informāciju no mums burtiski uzsūc, jo viņiem daudz kas ir jauns. Tā kā iepriekš Ukrainas armijā iztrūcis instruktoru sastāvs, tas tagad attīstās ļoti strauji. Latvijas bruņoto spēku instruktoriem apmācību sākumā bijis liels izaicinājums, jo nevarēja tā vienkārši aizbraukt un zināšanas uzspiest, bija jāiemanto cieņa. Jo vairāk ar viņiem sadarbojamies, jo vairāk karavīri nāk klāt, spiež roku un saka paldies. Daudzus militāros terminus esam iemācījušies ukraiņu valodā, un arī tas palīdz labvēlīgas mācību augsnes veidošanā.”
NBS instruktori
NBS Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras štāba un apgādes kuģa A-53 ”Virsaitis” ieroču komandas vecākais speciālists
seržants Jaroslavs Starovoitovs

NBS karavīri mācās arī no ukraiņiem

Kā stāsta NBS Instruktoru skolas komandieris, šī pieredzes apmaiņa ir abpusēja – latvieši ukraiņiem māca labāko militārās apmācības metodiku, taču no viņiem uzzina daudz ko no reālā kaujas darbībā pieredzētā. “Ukrainā joprojām notiek bruņots konflikts, hibrīdkarš – ar moderniem ieročiem un paņēmieniem. Līdz ar to Ukrainas bruņoto spēku karavīri var dalīties pieredzē dažādu kaujas funkciju – artilērijas, inženieru, mehanizēto vienību – izmantošanā.  Tāpat arī par elektronisko kara darbību – bezpilota lidaparātu izmantošanu un to, cik svarīgi, lai kaujā līdzi nav mobilā telefona. Viņiem ir praktiska pieredze, ka tādejādi pretinieks atrod konkrēto karavīru, līdz ar to arī visu vienību,” stāsta pulkvežleitnants V. Gračovs.

Instruktoru skola

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Arī štāba virsseržants J. Dambergs atzīst, ka ikviena starptautiska mācību operācija, neatkarīgi, vai tā notiek Afganistānā, Irākā, Mali vai Ukrainā, vairo NBS karavīru profesionalitāti. “Arī pieredzes stāsti, ko ukraiņi mums uztic apmācību starpbrīžos, bagātina mūs un reizēm ir izmantojami arī Latvijas bruņoto spēku instruktoru apmācībā,” viņš norāda.

Sarunās ar Ukrainas armijas instruktoriem un virsniekiem, viņš secina, ka ukraiņu karavīri joprojām ir apņēmības pilni un gatavi pilnveidot sevi un savus bruņotos spēkus – gan materiālā, gan apmācību ziņā. “Ikreiz, kad aizbraucu uz kādu no bruņoto spēku mācību centriem, var redzēt attīstību. Tiek iekārtoti poligoni, militārā infrastruktūra. Karavīriem tiek būvēti dienesta dzīvokļi, modernizētas kazarmas, mācību klases. Viņiem ir moderni simulācijas centri. Tā kā ukraiņi paši ražo kaujas tehniku, ir vajadzīga vieta, kur to testēt. Lai netērētu valsts naudu munīcijai un degvielai, viņi to sākotnēji apgūst šajos simulatoros,” situāciju raksturo pulkvežleitnants V. Gračovs.NBS instruktori

NBS instruktori - virsseržants A. Āboltiņš un seržants J. Starovoitovs Ukrainas Ukrainas bruņoto spēku Seržantu skolā Desnā. Foto no personīgā arhīva.

Viņš piebilst, ka Ukrainas karavīri jau kopš 2016. gada regulāri tiek apmācīti arī Latvijā. Šīs apmācības pārsvarā īsteno NBS Mācību vadības pavēlniecības skolas un mācību centri, taču šajā procesā iesaistītas faktiski visas NBS vienības, ne tikai Instruktoru skola Cēsīs. Tāpat Ukrainas bruņoto spēku karavīriem ir iespēja savas zināšanas papildināt Baltijas aizsardzības koledžā Igaunijā.

Portāls “Sargs.lv” jau rakstīja, ka Nacionālie bruņotie spēki palīdzību Ukrainas armijas karavīriem, viņu ģimenēm un Austrumukrainas konfliktā cietušajiem civiliedzīvotājiem daudzus gadus sniedz arī humānās palīdzības sūtījumu veidā. Š.g. 18. februārī uz Austrumukrainu tika nogādāta jau četrpadsmitā humānās palīdzības krava.

Tāpat lielu atbalstu karavīriem un viņu tuviniekiem sniedz NBS Kapelānu dienests. Virskapelāns Elmārs Pļaviņš ar saviem kolēģiem – dažādu NBS vienību kapelāniem – uz Ukrainu dodas regulāri, lai bruņotajā konfliktā cietušajiem karavīriem un viņu tuviniekiem sniegtu arī  garīgo un psiholoģisko palīdzību.

Ukrainai daudzus gadus palīdz arī Latvijas valsts, piemēram, nodrošinot rehabilitācijas kursu Austrumukrainas konfliktā cietušajiem karavīriem. Savukārt aizsardzības nozare palīdz arī cietušo karavīru ģimenēm un bērniem, sadarbībā ar Jaunsardzi organizējot viņiem vasaras nometnes Latvijā.

ASV un sabiedrotie Ukrainas drošības spēku apmācības un apbruņošanas operācijas “Fearless Guardian” otro posmu uzsāka 2015. gada 23. novembrī, sākot apmācīt Ukrainas bruņoto spēku regulārās vienības. Operācija ir daļa no starptautiskās sabiedrības centieniem sekmēt ilgtermiņa militārās reformas Ukrainā, pietuvinot tās NATO standartiem un palīdzēt Ukrainai uzlabot tās iekšējās aizsardzības spējas.

Nacionālo bruņoto spēki karavīri, pievienojoties ar sabiedrotajiem no ASV, Lietuvas, Kanādas un Lielbritānijas, kuri darbojas Apvienotajā daudznacionālajā apmācību grupā “Ukraina”, Ukrainas regulāro spēku karavīru apmācību sāka 2016. gada martā.

Dalies ar šo ziņu