Mācības "Sudraba Bulta" demonstrē sabiedroto klātbūtni reģionā un uzlabo sadarbību

Militārās mācības
Sargs.lv
Sudraba bulta
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

No 14. līdz 29. septembrim Ādažu poligonā un tam pieguļošajā apvidū norisinās starptautiskās sauszemes spēku militārās mācības „Sudraba Bulta 2015”, kurās piedalās vairāk nekā 2100 karavīru no Latvijas, ASV, Dānijas, Kanādas, Lielbritānijas un Vācijas. Mācībās piedalās arī novērotāji no Gruzijas.

Mācības "Sudraba Bulta" demonstrē sabiedroto klātbūtni reģionā un uzlabo sadarbību

“Sākotnēji mācību uzdevums bija bataljona līmeņa vienību kaujas gatavības pārbaude, bet ģeopolitisko notikumu kontekstā šīs mācības jau otro gadu kļuvušas par starptautiskām,” stāsta pulkvedis Mārtiņš Liberts, Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris un mācību vadītājs. “Mācības ir laba iespēja bataljoniem pārbaudīt savas spējas sadarboties starptautiskā vidē, trenējoties veikt konvencionālās karadarbības uzdevumus.”

Mācības “Sudraba Bulta” organizē Sauszemes spēku kājnieku brigādes štābs.

To pamatā ir NATO izstrādātais “Skolken” scenārijs, kas paredz pretinieka uzbrukumu no ziemeļiem uz dienvidiem, tādējādi tas ir ļoti piemērots Ādažu poligona ģeogrāfiskajiem nosacījumiem. Scenārijs paredz, ka ienaidnieks uzbrūk no ziemeļiem ar lieliem spēkiem, starptautiskais bataljons veic aizkavēšanas operāciju, pēc tam zemessargi nobloķē pretinieku aizsardzības līnijā, un tiek veikts pretuzbrukums.

Pēc tam kad Sauszemes spēku Kājnieku brigādes karavīri sadarbībā ar Kanādas un Lielbritānijas vieglajiem kājniekiem bija veikuši aizkavēšanas un aizsardzības kaujas, nedēļas nogalē mācībās iesaistījās zemessargi.

26.septembrī zemessargi trenējās veikt aizkavēšanas un aizsardzības kauju pret Dānijas Sauszemes spēku 1. brigādes karavīriem, kas uzbrukumā devās ar kājnieku kaujas mašīnām “CV – 90” un “M113”.

Studentu bataljona 2.un 3. vads bija izveidojis pozīcijas netālu no Pagaidu operatīvā priekšposteņa Ādažu poligonā, un jau līdz 10 rītā bija piedzīvojis divus Dānijas 1.brigādes vienības uzbrukumus.  “Trenēties pret Dānijas vienību ir jauna, interesanta pieredze. Mūsu vienība pirmo reizi saskārās ar pretinieku, kas bruņots ar šādu bruņutehniku, un tā ir vērtīga pieredze – mācīties, kā pret viņiem cīnīties,” uzsver kaprālis Kristaps Krūmiņš Studentu bataljona rotas kaujas grupas 3. vada komandieris.

27. septembrī notika mācību viesu diena, kuru apmeklēja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, ASV vēstniece Latvijā Nensija Petita, Dānijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālmajors Hanss Kristiāns Matiesens, Dānijas 1.brigādes komandieris brigādes ģenerālis Pers Orlufs Knudsens un ASV armijas 4. kājnieku divīzijas komandiera vietnieks brigādes ģenerālis Timotijs Dohertijs, kā arī citas augstas Latvijas un ārvalstu amatpersonas.

Viesu dienas laikā bija iespēja vērot uzbrukuma kauju, kurā Latvijas, Kanādas un Lielbritānijas karavīrus atbalstīja Vācijas pretgaisa aizsardzības vienība. Atbalstu sniedza arī ASV helikopteri “Black Hawk”, nodrošinot kanādiešu desantu. Pretinieki šajā uzdevumā bija Dānijas Sauszemes spēku mehanizētās brigādes karavīri ar “CV-90” un ASV 173.kājnieku brigādes karavīri.

“Mācībās “Sudraba Bulta” tika trenētas ne vien sadarbība starptautiskā vidē, veicot konvencionālā kara uzdevumus, bet arī jaunas spējas, tādas kā aizsardzība pret masu iznīcināšanas līdzekļiem un pretgaisa aizsardzība, kuras latvieši uzlaboja kopā ar Vācijas vienībām,” sacīja ģenerālleitnants Graube.

Mācības tiek rīkotas, lai pilnveidotu NATO valstu savstarpējo sadarbību un bruņoto spēku vienību spējas konvencionālajā karadarbībā, veicot uzbrukuma un aizsardzības kaujas. Mācības uzlabos gan NATO dalībvalstu sadarbību starptautiskā vidē un savietojamību, gan individuālo vienību taktiskās prasmes, iekļaujot mācību uzdevumā arī katras valsts mērķus.

 No Latvijas mācībās piedalījās Sauszemes spēku kājnieku brigādes 1., 2. un Kaujas atbalsta bataljons, Štāba bataljons, kā arī Zemessardzes Studentu bataljons, 17. pretgaisa aizsardzības bataljons, 54.inženiertehniskais bataljons, 34. artilērijas bataljons un 31. aizsardzības pret masu iznīcināšanas līdzekļiem bataljons (kopā apmēram 600 zemessargu).

No Lielbritānijas uz mācībām ieradušies ap 150 karavīru no Lielbritānijas bruņoto spēku 1.bataljona Īru Gvardes, no Kanādas - 45 karavīri, tostarp rezerves karavīri, no Karaliskā 22.pulka 3. bataljona, kas operācijas “Reassurance” ietvaros pilda dienesta pienākumus Polijā.

No Vācijas mācībās bija ieradušies vairāk nekā 170 karavīru no Gaisa spēkiem (tai skaitā pretgaisa aizsardzības vienībām un Militārās policijas) un Aizsardzības pret masu iznīcināšanas līdzekļiem vienības. Vācieši sadarbojās ar Zemessardzes 31. aizsardzības pret masu iznīcināšanas līdzekļiem bataljonu un Kanādas karavīriem, trenējoties konstatēt un veikt attīrīšanu no ķīmiskā piesārņojuma. Šī konkrētajai vienībai bija laba pieredze, jo nekad iepriekš viņi nebija veikuši helikoptera “Mi- 17” attīrīšanu.

No Dānijas ieradušies vairāk nekā 180 karavīru no Sauszemes spēku mehanizētās kājnieku brigādes ar kājnieku kaujas mašīnām "CV-90", “M113” un citu tehniku.  Dānijas karavīri uzturas Latvijā jau kopš augusta beigām, kad ieradās, lai mācību operācijas “Red Lion II” ietvaros stiprinātu reģionālo drošību NATO Velsas samita lēmumu ietvaros.

No ASV mācībās iesaistījās 173. kājnieku brigādes karavīri, kas kopš jūnija pilda dienesta pienākumus Ādažu bāzē operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros. Šie karavīri jau piedalījušies starptautiskajās mācībās “Saber Strike 2015” šā gada jūnijā.

Dalies ar šo ziņu