Šogad Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes SBPI rotas karavīri iznīcinājuši 3599 sprādzienbīstamus priekšmetus

Latvijā
Sargs.lv
Poligonā “Mežaine” notiek Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 54. kaujas atbalsta bataljona Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas vienības pirmās nacionālās sertifikācijas mācības dalībai NATO Sevišķi ātras reaģēšanas vienības sastāvā
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Katru gadu Latvijas teritorijā tiek atrasti un iznīcināti vairāki tūkstoši dažāda veida sprādzienbīstamie priekšmeti, kuri šeit atrodas kopš Pirmā un Otrā pasaules kara kaujām. Visbiežāk tiek atrasti dažāda veida un kalibra artilērijas lādiņi, aviācijas bumbas, granātas un cita veida munīcija. Vispieredzējušākie sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcinātāji Latvijā ir Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 54. Kaujas atbalsta bataljona Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas (SBPI) rotas karavīri, kuri kopš šā gada 1. janvāra ir devušies 974 izsaukumos visā Latvijas teritorijā, lai iznīcinātu pagātnes karu atstātās sekas.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 54. Kaujas atbalsta bataljona SBPI rotas komandieris majors Gatis Muižnieks atklāj, ka kopš 1. janvāra SBPI rota ir iznīcinājusi 3599 sprādzienbīstamus priekšmetus. Lielākais no atradumiem bija oktobrī, kad karavīri devušies izsaukumā uz Rīgas pievārti – Rumbulu. Tur tika atrasta 500 kilogramu smaga Otrā pasaules kara vācu aviācijas bumba.

“Visaktīvākais izsaukumu laiks ir pavasaris, vasara un rudens. Šajos gadalaikos tiek veikti zemes apstrādes darbi, veikta aktīva būvniecība un cilvēki vienkārši vairāk laika pavada dabā – mežos ogojot vai sēņojot. Ziemas mēnešos izsaukumu ir mazāk,” sarunā ar “Sargs.lv” stāsta majors Gatis Muižnieks.
Image
Atrastie sprādzienbīstamie priekšmeti / Foto: Zemessardzes Ogres 54. bataljona arhīvs
Atrastie sprādzienbīstamie priekšmeti / Foto: Zemessardzes Ogres 54. bataljona arhīvs

Lai gan nav precīzi zināms, cik blīvi ar sprādzienbīstamajiem priekšmetiem joprojām ir piesārņota Latvijas teritorija, rotas komandieris piebilst, ka ik gadu SBPI rota saņem vidēji 1000 izsaukumus un iznīcina ap 5000 sprādzienbīstamo priekšmetu.

“Skaitliski vairāk un lielākie izsaukum ir Kurzemē un Vidzemē. Salīdzinoši mazāk izsaukumu ir Latgalē. Tas skaidrojams ar vēsturiskajiem karadarbības notikumiem mūsu valsts teritorijā,” pastāstīja SBPI rotas komandieris.
Image
Atrastie sprādzienbīstamie priekšmeti / Foto: Zemessardzes Ogres 54. bataljona arhīvs
Atrastie sprādzienbīstamie priekšmeti / Foto: Zemessardzes Ogres 54. bataljona arhīvs

Vienlaikus viņš atklāj, ka šogad atrasto sprādzienbīstamo priekšmetu skaits ir nedaudz sarucis. Tas varētu būt saistīts ar laika apstākļiem – zemes virskārtas sasalšanas dziļumu, sniega segas biezumu un, iespējams, sprādzienbīstamo priekšmetu skaitlisko samazināšanos Latvijas teritorijā.

“Šogad SBPI rota atzīmēja 20 gadu pastāvēšanas jubileju. Kopš tās izveidošanas, rotas karavīri ir iznīcinājuši vairāk nekā 110000 sprādzienbīstamu priekšmetu un vairāk nekā 820000 strēlnieku munīcijas,” atklāj majors Gatis Muižnieks.
Image
Atrastie sprādzienbīstamie priekšmeti / Foto: Zemessardzes Ogres 54. bataljona arhīvs
Atrastie sprādzienbīstamie priekšmeti / Foto: Zemessardzes Ogres 54. bataljona arhīvs

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 54. Kaujas atbalsta bataljona sprādzienbīstamu priekšmetu neitralizētāji regulāri apmāca citu sabiedroto valstu karavīrus, kā arī sniedz atbalstu citu Nacionālo bruņoto spēku un Valsts policijas personāla apmācībām darbā ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem.

Vienlaicīgi nacionālo un mācību uzdevumu izpildes laikā SBPI rota nodrošina kaujas dežūras NATO ātrās reaģēšanas spēku sastāvā. Periodiski SBPI rotas karavīri piedalās arī starptautiskajās mācībās un miera uzturēšanas misijās Kosova, Irāka un Afganistāna.

“Sargs.lv” un Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde atgādina, ka atrastos sprādzienbīstamos priekšmetus nekādā gadījumā nedrīkst aiztikt, izjaukt vai pārvietot. Vieta, kurā šie priekšmeti tiek atrasti, iespēju robežās jānožogo, jāiezīmē.

Par šādu atradumu nekavējoties ir jāziņo, zvanot Valsts policijai (tālruņa numurs 110 vai 112). Sazvanot Valsts policijas darbiniekus, jāsniedz atrastā priekšmeta vieta un īss raksturojums un jārīkojas saskaņā ar policijas darbinieku dotajiem norādījumiem. Notikuma vietā ieradīsies SBPI rotas speciālisti, kas atrastos priekšmetus neitralizēs un iznīcinās.

Dalies ar šo ziņu