Latvijas Kara muzejs drīzumā plāno atklāt divas jaunas ekspozīcijas

Kultūra
Sargs.lv
Kara muzejs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nākamā gada sākumā, atzīmējot Barikāžu dienu un Zemessardzes izveidošanas trīsdesmitgadi, Latvijas Kara muzejā plānots atklāt divas jaunas šiem notikumiem veltītas ekspozīcijas, portālam “Sargs.lv” atzina Latvijas Kara muzeja direktora pienākumu izpildītājs Juris Ciganovs.

“Mēs ļoti intensīvi domājam par Barikāžu laika trīsdesmit gadu jubileju, kas būs nākamgad. Ik gadu Kara muzejā notiek tradicionālie Barikāžu dienām veltītie piemiņas pasākumi, taču jāatceras, ka Barikāžu laikā Pulvertornis bija kaujas postenis Nr.1. Tādēļ ir plāni, kā izcelt šo vēsturisko faktu,” stāsta J. Ciganovs.

Latvijas Kara muzeja direktora pienākumu izpildītājs gan atzina, Barikāžu laikam veltītā izstāde nebūs kā pastāvīgā muzeja ekspozīcija, tomēr interesenti to varēs apmeklēt visu nākamā gada janvāri.

Image
Kara muzejs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpat Latvijas Kara muzejs iesaistīsies Zemessardzes dibināšanas 30 gadu jubilejā.

“Mūsu plāns ir sākt atzīmēt Zemessardzes trīsdesmitās gadadienas jubileju ne tikai tās oficiālajā dibināšanas dienā 23. augustā, bet gan piedāvāt apmeklētājiem ekspozīciju jau no nākamā gada janvāra. Tā būs veltīta šī bruņotā formējuma izveides sākumam un attīstībai. Lai arī mēs izstādes veidošanā sadarbosimies ar Zemessardzi, mēs aicinām izstādes sagatavošanā līdzdarboties arī Zemessardzes veterānus,” sacīja J. Ciganovs.

Image
Kara muzejs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kamēr jaunās izstādes vēl tiek gatavotas, Kara muzeja viesi var apmeklēt izstādi “Brīvības čuksti”, kas veltīta Latvijas brīvības un neatkarības idejas uzturēšanai Padomju savienības un Nacistiskās Vācijas okupācijas periodā.

“Šī izstāde stāsta par laiku, kad mēs par savu brīvību varējām runāt tikai pagultē vai aizdurvē, turklāt čukstus. Taču, kā pierādīja vēstures gaita, šīs runas uzturēja dzīvu Latvijas valstiskuma garu, kas pēcāk materializējās darbos un reālā neatkarības atjaunošanā,” par izstādes ideju stāsta J. Ciganovs.

Viņš arī piebilst – šo izstādi jau augstu novērtējuši ne tikai muzeja apmeklētāji, bet arī vēsturnieki.

Dalies ar šo ziņu