Latvijas Nacionālajā bibliotēkā apskatāma izstāde “Latvijas militārā kartogrāfija”

Kultūra
LNB
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāta izstāde “Latvijas militārā kartogrāfija”. To bez maksas iespējams apskatīt līdz pat šā gada beigām.  Atklāšanas pasākumā piedalījās arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Izstādē apskatāmi kartogrāfiskie darbi, kurus dažādu valstu karaspēki veidojuši sākot no 17. gadsimta. Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra ekspozīcijā iekļāvusi kartes, kas veidotas pēc Latvijas valsts neatkarības atgūšanas.

Atklājot izstādi, Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka kartogrāfija vēsturiski bijusi saistīta ne tikai ar cilvēku vēlmi ceļot un tirgoties, bet arī ar nepieciešamību karot. Tāpēc maksimāli precīza karte allaž spējusi nodrošināt pārsvaru pār konkurentu vai pretinieku.

“Mūsu kartogrāfi šobrīd ir ļoti augstā līmenī un ar augstu precizitāti. Šajā izstādē mēs varam iepazīties ar vēsturi, kā kartogrāfija Latvijā ir attīstījusies. Kartogrāfija tiešām ir lieta, ar ko mēs Latvijā no sirds varam lepoties,” sacīja ministrs.

Izstādē iekļauti materiāli no Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras, Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma, Rīgas Tehniskās universitātes Ģeomātikas katedras, Latvijas Universitātes Ģeomorfoloģijas un ģeomātikas katedras, kā arī Pētera Zariņa privātkolekcijas.

Ekspozīcijas satura autors ir  Reinis Vāvers, dizainu veidojusi Tatjana Raičiņeca, savukārt iekārtojumu - Ainārs Egle un Jevgenijs Sisojevs. Izstādes projekta vadītāja ir Kristīne Liniņa. Izstāde tapusi Valsts pētījumu programmas "Dokumentārā mantojuma izpētes nozīme, veidojot sinerģijas starp pētniecību un sabiedrību" ietvaros.

Par Latvijas valsts militārās kartogrāfijas sākumu uzskatām 1919. gada jūliju, kad tika izveidota Latvijas armijas Virspavēlnieka štāba Operatīvās daļas Topogrāfijas nodaļa. Tās pamatuzdevums bija nodrošināt Latvijas armiju ar kartēm. 1921. gadā to pārveidoja par Galvenā štāba Ģeodēzijas-topogrāfijas daļu. Savukārt mūsdienās šo darbu turpina Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra, kas kartes sagatavo arī civilām vajadzībām.

Dalies ar šo ziņu