Krievija audzē bruņoto spēku potenciālu Baltkrievijas un Ukrainas pierobežā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Informnapalm.org
Krievijas spēki
Foto: Foto: Valery Matytsin/TASS/Scanpix

Gar Baltkrievijas un Ukrainas robežām izvietotās Krievijas bruņoto spēku bāzes kopš 2016. gada arvien vairāk tikušas apbruņotas. Intensīva bruņojuma piegāde bāzēm pierobežā rada bažas ne tikai kaimiņvalstīs, norāda Starptautiskā brīvprātīgo aktīvistu sabiedrība “Inform Napalm”.

2016. gada aprīlī reģionā esošie “Infrom Napalm” brīvprātīgie izlūkošanas eksperti norādīja, ka Krievijas bruņoto spēku 28. motorizētajai brigādei dota pavēle no Jekaterinburgas pārcelties uz Ukrainas un Baltkrievijas pierobežas apgabalu. Pēc neilga laika, maijā, Krievijas Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja, ka “jaunas divīzijas tiks izveidotas, lai kontrolētu NATO spēku koncentrēšanos pie Krievijas robežām”. Baltkrievija gan nekad nav pat izrādījusi interesi par iestāšanos NATO.

Organizācijas eksperti norāda, ka šādu vienību novietošana Baltkrievijas tuvumā drīzāk izskatās pēc apstākļu radīšanas potenciālai Krievijas agresīvo darbību veikšanai Rietumu virzienā. Saskaņā ar jauno Krievijas spēku sadalījumu, no Jekaterinburgas pārceltās vienības pie Baltkrievijas robežām šobrīd veido Krievijas 20. Apvienoto armiju, kas iekļauta Krievijas bruņoto spēku Rietumu militārajā apgabalā.

Iepriekš Jekaterinburgā bāzētā 28. motorizētā brigāde nu pārveidota par 144. motorizēto divīziju, kuras sastāvā iekļauts 488. un 254. motorizētais pulks, 59. apbruņojuma pulks, 856. artilērijas un raķešu pulks, 1250. pretgaisa aizsardzības pulks, pretgaisa un prettanku bataljoni, kā arī 5 atsevišķi bataljoni un papildus 3 vienības. Plānots, ka brigādei tiks pievienots vēl viens kājnieku pulks un papildināts 59. apbruņojuma pulks un 254. motorizētais pulks, vēsta “Inform Napalm”.

2016. gadā 28. brigāde tika norīkota pārvietošanai uz bāzi netālu no Kļinci pilsētas un jau 2017. gada sākumā tika izveidota militārā pilsētiņa Zaimišče, kas atrodas 41 kilometra attālumā no Baltkrievijas robežas. 2016. gada laikā pilsētā uzbūvētas arī bruņojuma noliktavas, kā arī militārā un īpašā ekipējuma novietnes. Pēc izlūkošanas materiāliem var spriest, ka šobrīd militārās pilsētas kazarmās varētu būt izvietoti pat 1200 Krievijas karavīru. 2019. gadā uzbūvētas vēl piecas kazarnas, atjaunota ēdnīca, kas spēj ietilpināt 1000 cilvēku, kā arī atjaunots pulku komandcentrs un parādes laukums.

Organizācijas brīvprātīgie izlūki norāda, ka Kļinci apgabalā izvietotās rezerves šķietami sakārtotas pēc bataljona principiem. To izvietojums un pieejamais ekipējums vajadzības gadījumā spētu nodrošināt spēku veiklu kustību kaujas situācijā. Tajā pašā laikā Krievijas bruņoto spēku pārstāvji izvietoto tehniku nav centušies pat noslēpt – tā nav pat nomaskēta.

Papildus īpašam militārajam aprīkojumam, pulkā apvienotas arī vairākas vienības: inženieri, mehāniķi, komunikācijas speciālisti un loģistikas atbalsta speciālisti. 2019. gada otrajā pusē uzņemtie satelītattēli liecina, ka teritorijā atrodas aptuveni 30 T-72 tanki, 90 BMP-2 kājnieku kaujas mašīnu, citi bruņoti kaujas transportlīdzekļi, dučiem bruņotā atbalsta transportlīdzekļu, dučiem artilērijas sistēmu, ieskaitot 12 2A65 Msta-B 152milimetru haubices un vairākas BM-21 Grad reaktīvās raķešu sistēmas.

Organizācijas izlūki norāda, ka 2018. gada maijā militārās pilsētiņas Zaimišče kopējā platība bija 25 hektāri, bet 2019. gada oktobrī tās platība teju dubultojusies – tagad tā Baltkrievijas pierobežas reģionā aizņem 60 hektārus. Sagaidāms, ka teritorija turpmāk tiks palielināta vēl vairāk, jo uz to regulāri tiek nosūtīta jauna tehnika un bruņoto spēku apakšvienības.

Jaunās un reorganizētās vienības veido potenciālu spēku, kas spētu veikt militāras hibrīdoperācijas Baltkrievijas austrumos, ja Krievija nepieciešamības gadījumā nespētu citādi uzspiest savu varu Baltkrievijai, norāda “Inform Napalm” eksperti. Viņi piebilst, ka vājā robežsardze uz Baltkrievijas un Krievijas robežas vēl vairāk palielina Baltkrievijas drošības riskus.

Jāpiebilst, ka vienības Zaimiščes bāzē varētu tikt izmantotas arī militārai darbībai, kas vērsta pret Ukrainu. Lai Krievijas bruņotie spēki spētu veiksmīgi iebrukt Ukrainā, tiem vajadzētu tajā ieiet arī caur Baltkrieviju, norāda “Inform Napalm”. Šāda veida uzbrukums jau reiz ticis pat izspēlēts Krievijas un Baltkrievijas kopīgajās mācībās “Zapad-2017”.

Dalies ar šo ziņu