Irāna atzīst, ka bija jāslēdz gaisa telpa civilajām lidmašīnām uzbrukuma laikā Irākas bāzei

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Radio Free Europe/CNN/wsj.com/BBC
Ukrainas lidmašīna
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas lidmašīnas notriekšanā vainojama ne tikai Irānas Revolucionārā gvarde un tās pretgaisa aizsardzības sistēmu kontrolējošais personāls, bet arī Civilās aviācija organizācija, kas uzbrukuma laikā ASV spēku bāzei Irākā neslēdza Irānas gaisa telpu.

Tā īpaši sasauktā konferencē paziņoja Revolucionārās gvardes Gaisa spēku komandieris Amirs Ali Hadžizade. Preses konference tika sasaukta uzreiz pēc tam, kad valsts augstākās amatpersonas atvainojās starptautiskajai sabiedrībai par nejaušo lidmašīnas notriekšanu un solīja nekavējoties sākt izmeklēšanu, kā arī vainīgo noteikšanu šīs katastrofas izraisīšanā.

Sestdien sasauktajā preses konferencē Irānas Revolucionārās gvardes ģenerālis pavēstīja, ka pretgaisa aizsardzības operatoriem lidmašīna tobrīd izskatījusies pēc spārnotās raķetes, kuru, iespējams, pēc uzbrukuma Irākas militārajām bāzēm, gvardes spēku bāzes virzienā raidījuši amerikāņi, vēsta “Radio Free Europe”.

“Pretgaisa aizsardzības sistēmas operatoram bija 10 sekundes, lai izlemtu, ko darīt un diemžēl viņš izdarīja nepareizo izvēli,” skaidro A. Ali Hadžizade. Viņš piebilst, ka vaina par notikušo jāuzņemas ne tikai Revolucionārajai gvardei, bet arī Irānas Civilās aviācijas organizācijai, kurai iepriekš lūgts noslēgt valsts gaisa telpu un neļaut pacelties un nolaisties pasažieru lidmašīnām. Taču tas nav ticis izdarīts. Savukārt to, kāpēc vispār raķetes izšautas lidmašīnas virzienā ģenerālis skaidrojis ar to, ka notikuši komunikācijas sistēmas traucējumi, tāpēc sistēmu operators nav varējis sazināties ar komandcentru, lai noskaidrotu, kā rīkoties.

Tikmēr Kanādas premjerministrs Džastins Trudo, piedaloties savas valstspiederīgo piemiņas pasākumos, paziņojis, ka panāks taisnīgu Irānas rīcību attiecībā uz bojāgājušajiem un to tuviniekiem, informē raidorganizācija BBC. Jau vēstīts, ka Ukrainas lidmašīnas katastrofā bojā gāja 57 Kanādas pilsoņi. Ukrainas ārlietu ministrijas politiskais direktors Oleksijs Makejevs vietnē “Twitter” atbalstījis šādu Kanādas premjera izteikumu un norādījis, ka panāks “taisnīgumu un patiesību” cietušo ģimenēm.

Arī Irānas iedzīvotāji nav apmierināti ar notikušo, un sestdien valsts galvaspilsētā Teherānā izvērsts vērienīgs protests pret valdību, vēsta “The Wall Street Journal”. Iedzīvotāji ir neapmierināti ar valsts amatpersonu klajiem meliem, iepriekš noliedzot vainu lidmašīnas notriekšanā. Pēc tam, kad protesti sākušies Teherānā, vairāki valsts iedzīvotāji iniciatīvai pievienojušies arī citās pilsētās.

Par piedalīšanos nesankcionētā protesta Teherānā aizturēts arī Lielbritānijas vēstnieks Irānā, Robs Makeirs. Pēc aptuveni 30 minūtēm apcietinājumā viņš gan ticis atbrīvots, kad Irānas vēstnieks Lielbritānijā apstiprinājis viņa identitāti Revolucionārās gvardes pārstāvjiem.

Protestos Irānā tās iedzīvotāji visai atklāti izteikuši savu nepatiku pret valsts valdošo eliti. Vārdā neatklāts “Fox News” informācijas avots Irānā svētdien vēstīja, ka protestanti pat skandējuši “Nāvi Diktatoram!”, ar to domājot valsts augstāko līderi Ajatollu Ali Hameneji.

Savukārt ASV prezidents Donalds Tramps, sekojot protestu norisei Teherānā, vietnē “Twitter” veltīja ziņu Irānas valdībai, uzsverot, ka protestus šobrīd vēro visa pasaule, un Irānas varai nekādā mērā nenāktu par labu protestu vardarbīga izkliedēšana. “Nenogaliniet savus protestētājus! Izbeidziet Irānas cilvēku nogalināšanu!,” raksta D. Tramps.

Izmeklēšana Ukrainas lidmašīnas katastrofas lietā vēl tiek veikta, eksperti no dažādām iesaistītajām valstīm izpēta katastrofas vietu, kā arī rietumvalstu ekspertiem atkodēšanai nodota lidaparāta “melnā kaste”, lai noskaidrotu negadījuma brīdim sekojošās darbības pilotu kabīnē. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskies iepriekš preses konferencē norādījis, ka vēlas, lai vainīgais tiktu saukts pie reālas atbildības, kā arī vēlas, lai upuru ģimenēm Irāna izmaksātu kompensācijas.

8. janvārī dažas minūtes pēc pacelšanās no Teherānas lidostas avarēja aviokompānijas “Ukraine International Airways” lidmašīna, kas bija ceļā no Teherānas uz Kijevu. Bojā gāja visi uz borta esošie 176 cilvēki, kuru vidū bija Kanāda, Irānas, Zviedrijas, Lielbritānijas, Vācijas, Afganistānas un Ukrainas valstspiederīgie. Sākotnēji Irāna izplatīja informāciju, ka lidmašīna avarējusi dzinēja kļūmes dēļ. Taču vēlāk Rietumvalstu mediji arvien pārliecinošāka ziņoja, ka lidmašīna, visticamāk, tikusi notriekta. Irāna savu vainu lidmašīnas notriekšanā atzina vien trīs dienas vēlāk.

Dalies ar šo ziņu