ASV turpinās samazināt karavīru skaitu Irākā

Ārvalstīs
LETA
Irāka
Foto: Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

ASV nākamajos mēnešos turpinās samazināt karavīru skaitu Irākā. Abas valstis pēc sarunām paziņoja, ka panākts ievērojams progress cīņā pret teroristu organizāciju "Islāma valsts", tāpēcnorādīja, ka ASV karavīru skaits pmažam var tikt samazināts.

ASV plāno ar Irākas valdību apspriest paliekošo karavīru statusu, abām valstīm koncentrējoties uz divpusēju attiecību attīstīšanu drošības jomā, balstoties uz spēcīgām abpusējām interesēm, teikts ASV Valsts departamenta izplatītajā kopīgajā paziņojumā.

ASV uzsvēra, ka nevēlas pastāvīgu militāro klātbūtni Irākā, un Irākas valdība paziņoja, ka ir apņēmusies aizsargāt militārpersonas, kas piedalās koalīcijā pret "Islāma valsti".

Irākas premjerministrs Mustafa al Kadimi sacīja, ka dialoga galvenais mērķis ir saglabāt Irākas suverenitāti un intereses.

Jau ziņots, ka Irākas parlaments janvārī pieprasīja ASV karaspēka izvešanu no valsts. Parlaments šādu nostāju pieņēma pēc tam, kad 3.janvārī no ASV bezpilota lidaparāta izšautu raķešu triecienā Irākā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki, tostarp arī Irānas ģenerālis Kasems Soleimani un "Tautas mobilizācijas spēku" vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss, kurš bija arī viens no ""Hizbollah" brigādes" dibinātājiem.

Atbildot uz Soleimani nogalināšanu, Irāna 8.janvārī uz divām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV karavīri, raidīja 22 raķetes.

ASV iepriekš apgalvoja, ka saglabās militāro klātbūtni Irākā, kamēr vien Irākas valdība to atbalstīs un turpināsies cīņa pret "Islāma valsti".

Lai gan Irāka 2017. gadā paziņoja par uzvaru cīņā ar šo teroristu grupējumu, tas turpina uzbrukumus Irākā.

Dalies ar šo ziņu