Spēle “Pokemon Go” samulsinājusi Kanādas bruņotos spēkus

Ārvalstīs
Sargs.lv/TheGlobeAndMail.com
pokemoni
Foto: Foto: Mike Coppola-Getty Images

Publiskai apskatei nodoti Kanādas bruņoto spēku dokumenti par 2016. gadā viedtālruņu spēles “Pokemon Go” ietekmē notikušajiem militāro objektu teritoriju pārkāpumiem, vēsta Kanādas ziņu portāls “The Globe And Mail”.

Bez īpaša izskaidrojuma 2016. gadā Kanādas militāro objektu tuvumā sāka uzrasties arvien vairāk tur nepiederošu civiliedzīvotāju, kuri nepārtraukti vērušies savu viedtālruņu ekrānos. Tolaik Kanādas bruņoto spēku personāls pat nav nojautis, kas cilvēkus piesaista militārajos objektos.

2016. gadā virtuālās realitātes spēle “Pokemon Go” pāris nedēļu laikā pēc tās izveidošanas bija kļuvusi par populārāko lejupielādēto spēli pasaulē. Miljoniem cilvēku sekoja digitālajiem animācijas varoņiem visā pasaulē, pat vietās, kur civiliedzīvotājiem atrasties ir aizliegts, informē “The Globe And Mail”.

Vairāk nekā trīs gadus vēlāk Kanādas militārās amatpersonas publiskojušas bruņoto spēku iekšējos dokumentus, kas parāda, kā valsts militārais personāls reaģējis uz interesanto, taču arī apjukumu izraisījušo situāciju.

“Lūdzu, informējiet karavīrus, ka Fort Frontenac bāzē atrodas gan “Pokegym”, gan “Pokestop”. Būšu pilnīgi atklāts – man nav ne jausmas, kas tas ir.” Šādu e-pastu rakstījis Kingstonā, Ontario štatā dienošs Kanādas bruņoto spēku majors Džefs Monahans (Jeff Monaghan), vēsta Kanādas ziņu portāls. Bordenas militārās bāzes drošības eksperts Deivids Leveniks (David Levenik) kādā e-pastā par “Pokemon Go” tēmu sacījis: “Mums gandrīz vai jānoalgo kāds divpadsmitgadnieks, kurš šajā situācijā varētu palīdzēt.”

Saskaņā ar publiskotajiem dokumentiem, vismaz trīs militārās policijas karavīri, kas atradās dažādās bruņoto spēku bāzēs, tika nosūtīti patruļās, kur, aprīkoti ar viedtālruņiem un pierakstu bloknotiem, devās meklēt Pokemonus un vietas, kurās atrodas “Pokegym” un “Pokestop”.

Pāris nedēļas pēc tam, kad viedtālruņu lietotājiem sākotnēji piedāvāta jaunā spēle, Kanādas bruņoto spēku amatpersonas novēroja īpaši biežu un aizdomīgu cilvēku aktivitāti militāro objektu tuvumā. Kāda sieviete tika atrasta militārās bāzes teritorijā un, kamēr viņa spēlējusi “Pokemon Go”, ar viņu kopā esošie trīs bērni kāpelējuši pa bāzē izvietotajiem tankiem, atsaucoties uz dokumentos publiskoto informāciju, vēsta “The Globe And Mail”.

Kādā citā gadījumā policija atbildējusi uz izsaukumu Grīnvudas militārās bāzes tuvumā Jaunskotijas štatā, kur par aizdomīgu tikusi uzskatīta automašīna, kas pārvietojusies pa stāvlaukumu. Arī šajā gadījumā konstatēts, ka automašīnā bijuši “Pokemon Go” spēlētāji. Ziņu portāls norāda uz vēl vienu amizantu gadījumu – militārajā bāzē aizturēts kāds vīrietis, kurš savu klātbūtni aizliegtajā teritorijā skaidrojis ar to, ka spēlē vēlas iegūt vairāk punktu un ar rezultātu pārspēt savus bērnus.

Neilgi pēc tam, kad Kanādas Bruņoto spēku pārstāvji uzzinājuši par spēli un tās “galveno varoņu” izvietojumu, tie izziņojuši publisku brīdinājumu, rosinot civiliedzīvotājus, kuri cītīgi meklē Pokemonus, izvairīties no nesankcionētas ieiešanas militārajos objektos, norāda “The Globe And Mail”.

Trīs gadus pēc notikušā Kanādas amatpersonas publiskai apskatei nodevušas dokumentus471 lapas apjomā, ar informāciju par to, kādas darbības bruņotie spēki veikuši saistībā ar “Pokemon Go”. Saskaņā ar šiem dokumentiem spēle un tās radītā civiliedzīvotāju uzvedība, izraisījusi dažādas reakcijas vairākās Kanādas militārajās bāzēs, norāda ziņu portāls.

Ontario štata Nortbejas amatpersonas pat tiesā iesniegušas prasību pret spēles izstrādātāju “Niantic Inc.”, norādot, ka “Pokestop” novietošana militārajā bāzē palielina satiksmes daudzumu un negatīvi ietekmē bāzes misiju, norāda “The Globe And Mail”.

Taču ne visas bruņoto spēku amatpersonas bijušas negatīvi noskaņotas. “Varbūt mūsu muzejā paviesosies vairāk cilvēku,” kādā e-pastā rakstījusi Petavavas bāzes majore Ališa Sosiere (Alicia Saucier).

Spēles veidotāji tās lietotājiem sākotnēji norādīja, ka “Pokemonus var atrast jebkurā Zemeslodes nostūrī”. Taču ātri vien tieši šī iemesla dēļ pasaulē radās dažādas problēmas, norāda ziņu portāls.

Digitālo animācijas mošķu meklējumos spēles lietotāji sāka uzturēties vietās, kur tiem nevajadzētu pulcēties, piemēram, memoriālos, kapsētās un militārajās bāzēs. Spēle netieši izraisīja dažādus negadījumus, kas beigušies ar traumām un pat letāli, tāpēc vairāku valstu amatpersonas nekavējoties norādīja uz šīs spēles izraisītajām problēmām.

Saūda Arābijas amatpersonas spēli nosauca par “ne-islāmisku”, savukārt Bosnijas iedzīvotājus valdība brīdināja būt uzmanīgiem un nemeklēt Pokemonus 1990. gados izvietoto un nesprāgušo mīnu tuvumā.. Savukārt amatpersonas Ēģiptē un Krievijā papildus norādīja, ka spēle ir potenciāls drošības apdraudējums, raksta “The Globe And Mail”.

Mēnesi pēc tam, kad spēle kļuva pieejama lietotājiem visā pasaulē, Pentagons rosināja personālu to dzēst no valdības izsniegtajiem viedtālruņiem, jo tika saņemtas pirmās ziņas par lietotājiem, kuri spēles ietekmē bijuši neuzmanīgi un savainojušies.

Dalies ar šo ziņu