SIPRI: turpina pieaugt Krievijas bruņojuma ražotāju apgrozījums

Ārvalstīs
BNS/AFP
SIPRI

Krievijas bruņojuma ražotāju pārdošanas apmērs turpina pieaugt, pateicoties tam, ka Krievija joprojām daudz iegulda šajā sektorā, lai gan pasaulē aizsardzības izdevumi sarūk, liecina Stokholmas Starptautiskā miera pētījumu institūta (SIPRI) pirmdien publicētie pētījuma rezultāti.

SIPRI: turpina pieaugt Krievijas bruņojuma ražotāju apgrozījums

"Būtisks palielinājums Krievijas kompāniju bruņojuma pārdošanā gan 2012., gan 2013. gadā ir lielā mērā saistāms ar nepārtrauktām investīcijām militārajos iepirkumos, kuras kopš gadsimta sākuma veic Krievijas valdība," norādīja SIPRI vecākais pētnieks Siemons Vezemans.

2013.gadā Krievijas bruņojuma kompāniju pārdošanas apgrozījums pieauga par 20%, liecina SIPRI dati.
Tomēr kopumā simt lielāko bruņojuma tirdzniecības valstu, neskaitot Ķīnu, apgrozījums samazinājās trešo gadu pēc kārtas, un 2012.gadā kritums bija par 2%, bet apgrozījums sasniedza 402 miljardus ASV dolāru (322 miljardus eiro).

SIPRI ziņojumā nav iekļauta Ķīna, jo institūtam nav uzticamu datu par šo valsti. Ķīnas kompānijas apgādā armiju valstī, kurā ir pasaulē otra lielākā ekonomika.

No Krievijas kompānijā vislielāko apgrozījuma kāpumu piedzīvoja taktiskā raķešu bruņojuma kompānija "Korporacija "Taktičeskoje raketnoje vooruženije"", kuras pārdošanas apgrozījums gada laikā pieaudzis par 118%. Otrs lielākais kāpums - 34% - reģistrēts kompānijā "Almaz-Antej", kas tagad ir kļuvusi par 12.lielāko ieroču ražotāju pasaulē, pietuvojoties pirmajam desmitniekam, "kuru kopš Aukstā kara beigām veidoja tikai ieroču ražotāji no ASV vai Rietumeiropas", teikts Stokholmas domnīcas ziņojumā.

ASV militārā aprīkojuma kompāniju apgrozījuma kritumu par 4,5% SIPRI skaidroja ar starptautisko spēku izvešanu no Afganistānas un Irākas.

Neskatoties uz kopējo ASV bruņojuma ražotāju apgrozījuma samazinājumu, no desmit lielākajām kompānijām pasaulē sešas joprojām ir no ASV.

Pirmajā vietā pēc apgrozījuma apmēra 2013. gadā ierindojās ASV grupa "Lockheed Martin" ar apgrozījumu 35,5 miljardiem ASV dolāru (28,5 miljardiem eiro), kam sekoja cita ASV kompānija - "Boeing".

Savukārt izdevumi pasaulē bruņojuma iegādei 2013.gadā samazinājās par 1,9%, ko visvairāk veicināja militāro izdevumu kritums ASV un citās Rietumvalstīs, teikts SIPRI iepriekšējā ziņojumā, kas tika publicēts aprīlī.

Pērn lielākos līdzekļus militārajām vajadzībām pasaulē atvēlēja ASV, Ķīna un Krievija. SIPRI dati liecina, ka Krievija kopš 2004. gada aizsardzības izdevumus ir vairāk nekā dubultojusi.

Rietumvalstīm arvien lielākas bažas rada Krievijas pieaugošā militārā agresija pret kaimiņvalstīm, tostarp Ukrainas Krimas pussalas aneksija un bieži gaisa telpas pārkāpumi.

SIPRI tika izveidots 1966 .gadā, un to daļēji finansē Zviedrijas valsts. Institūts specializējas konfliktu, ieroču, bruņojuma kontroles un atbruņošanas izpētē.

Domnīca bruņojuma pārdošanu definē kā "militāro preču un pakalpojumu pārdošanu militāriem patērētājiem, ieskaitot vietējo iepirkumu un pārdošanu eksportam".

 

Dalies ar šo ziņu